Başkent Doğalgaz ihalesi üstüne kalan ancak ödemeyi yapamayınca 50 milyon dolarlık teminat mektubunu yakma riski ile karşı karşıya kalan Elektromed, Kuveyt Türk’ün yardımı ile parasını kurtardı. Elektromed’e teminat mektubunu veren Kuveyt Türk, Ankara Büyükşehir’e ödeme için 4 gün sonrasına gün verdi. Elektromed de bu sürede mahkemeden yeni bir ihtiyati tedbir kararı çıkarttı
ANKARA- Başkent Doğalgaz dağıtım ihalesinde, kazanan firma ödeme yapmayınca 50 milyon dolarlık teminat mektubunu irat kaydetmek üzere nakte çevirmek isteyen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin girişimi sonuçsuz kaldı. Söz konusu teminat mektubunu irat kaydetmek üzere Kuveyt Türk Bankası’ndan ödeme transferi ile ilgili swift belgesini alan Ankara Büyükşehir Belediyesi ödeme için 4 gün sonrasına gün verilince sürprizle karşılaştı. Bu süre içinde ihaleyi kazanan Elektromed yeni bir mahkeme kararı çıkartarak ödemeyi durdurttu.
Gökçek’i kızdıran olay şöyle gelişti: Belediyenin 50 milyon dolarlık teminat mektubunu nakde çevirmek için başvurduğu Kuveyt Türk Bankası, teminat mektubunu aldığı gün ödeme yapmak yerine 4 gün sonra ödemeyi taahhüt etti. İstanbul ve Ankara mahkemelerinden ihtiyati tedbir kararı çıkarma çabaları sonuçsuz kalan Elektromed, bu 4 gün içinde Sincan 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nden sürpriz bir karar çıkarmayı başardı ve teminat mektubunun yanmasını önledi. Kuveyt Türk Bankası, ihtiyati tedbir kararını gerekçe göstererek ödeme taahhüdünü yerine getirmedi. Bunun üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi, hem bankayı BDDK’ya şikayet etti, hem de savcılığa suç duyurusunda bulundu. Belediye, teminat mektubunu zamanında nakde çevirmeyen bankayla ilgili Yargıtay kararını da emsal gösterdi. Kararda, banka teminat mektubunun ibraz edildiği tarihte ödenmesi gerektiği, daha sonra verilen ihtiyati tedbir kararının bankanın tazmin zorunluluğunu ortadan kaldırmayacağı vurgulanıyor.
Elektromed ikinciydi
Ankara Doğalgaz dağıtım ihalesi 17 Mart 2008’de yapıldı. İhaleyi 1.61 milyar dolar teklif veren Global Yatırım-Energaz ortaklığı kazandı. Ortaklığa Başkent Doğalgaz’ı devralması için 15 Aralık’a kadar süre tanındı. Ancak süre dolmasına rağmen ödeme yapılmadı. Bunun üzerine ihale, 1 milyar 550 milyon dolar ile en yüksek ikinci teklifi veren Elektromed’de kaldı. 2009 Ocak ayında ihaleyi alan Elektromed de yükümlülüğünü yerine getirmeyince Büyükşehir Belediyesi teminat mektubunu nakde çevirmek için girişim başlattı.
Bunun üzerine belediye Elektromed’in 50 milyon dolarlık teminatını nakde çevirmek için harekete geçti. Elektromed de teminat mektubunun nakde çevrilmesini önlemek için İstanbul Beyoğlu 1. Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak ihtiyati tedbir kararı talebinde bulundu. Ancak önce tedbir kararı veren mahkeme Belediye’nin itirazı üzerine, Ankara mahkemelerinin yetkili olduğunu kabul ederek ihtiyati tedbir kararını kaldırdı.
Bunun üzerine firma Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak ihtiyati tedbir talebinde bulundu. Mahkeme önce kabul etti ancak belediyenin itirazı üzerine ihtiyati tedbiri kaldırdı.
Mahkemenin bu kararı üzerine, Ankara Büyükşehir Belediyesi, teminat mektubunu nakde çevirmek üzere ilgili banka olan Kuveyt Türk’e müracaat etti. Kuveyt Türk Bankası, teminat mektubunun aslının İstanbul’daki merkeze teslim edilmesi durumunda nakde çevirileceği bilgisini verdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi de, 11 Haziran günü özel kurye ile elden teminat mektubunu İstanbul’da Kuveyt Türk merkezine teslim etti. Banka da, ödemeyi aynı gün yapmak yerine belediyenin Vakıflar Bankası’ndaki hesabına paranın en geç 15 Haziran’da yatırılacağını taahhüt etti.
Ancak 15 Haziran günü saat 16.00’da sürpriz bir gelişme yaşandı. Kuveyt Türk Bankası, ABD’deki muhabir bankasına verdiği ödeme talimatını iptal etti. Gerekçe olarak da, Elektromed’in Sincan 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ne yaptığı başvuru üzerine verilen ihtiyati tedbir kararını gösterdi.
BDDK’ya şikayet
Bankanın teminat mektubunun aslını almasına rağmen belirttiği tarihte ödeme yapmaması nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi bankaya karşı harekete geçti. Önce durumu özetleyen bir yazı ile BDDK’ya şikayet dilekçesi verildi. Ardından Kuveyt Türk’ün Merkez Bankası nezdindeki hesapları üzerine haciz girişimleri başlattı. Belediye ayrıca Cumhuriyet Savcılığı’na da bankayla ilgili suç duyurusunda bulundu. Belediye, hem BDDK’ya şikayet başvurusuna hem de savcılığa yaptığı suç duyurusuna Yargıtay kararını da ekledi.
Yargıtay ‘Ödeme ibraz tarihinde yapılır’ diyor
Belediye’nin emsal gösterdiği Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 2001 yılında verdiği kararda, mahkemeden alınmış bir ihtiyati tedbir kararı bulunmayan tarihte bankaya usulüne uygun olarak ibraz edilmiş olan teminat mektubunun başvurunun yapıldığı tarihte hemen ödenmesi gerektiği belirtiliyor. Yargıtay kararında, bankanın hiçbir neden öne sürmeden ödemeden kaçınması, ödeme için daha sonraki bir tarih belirlemesi ve bu arada bir ihtiyati tedbir kararı çıktığı için ödemeyi yapmaması eleştirilmişti. Kararda “Sonradan ibraz edilen tedbir kararının bankanın tazmin zorunluluğunu ortadan kaldırmayacağı açıktır” denilmişti.
Gökçek bize ayıplı mal sattı
Teminat mektubunu kurtarmaya çalışan Elektromed A.Ş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine ayıplı mal sattığını iddia ediyor. Şirketten yapılan açıklamada ihalenin ilk halinde Ankara’nın doğalgazının üçte birini tüketen Baymina Enerji’nin de portföyde yer aldığı vurgulanırken “Ancak Danıştay kararı ile Baymina Enerji’nin alımı, satılan şirketin dışına çıkmıştır. Bu durumun gizlenmesi düşündürücüdür. Şirket bir anda üçte bir oranında değer kaybetmesine rağmen aynı fiyata satılmak istenmiştir. Bu kötü niyetli bir yaklaşımdır” denilmişti.