LÖSEMİLİ Çocuklar Vakfı (LÖSEV), Küresel Hibe Projesi kapsamında Lösemili Çocuklar Köyü Araştırma Laboratuarları’nda doku tiplendirme testlerinde kullanılmak üzere ‘Luminex’ isimli cihaz aldı. Bu cihaz ile doku tiplendirme yapılabileceği gibi, farklı genetik araştırmalar için de kullanılabilecek.
Kemik iliği nakli “lösemi” gibi kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri olarak tanınıyor. Kemik iliği nakli ya hastanın akrabalarından ya da akrabası olmayan kişilerden yapılıyor. Bu nakil öncesi alıcı hasta ile verici sağlıklı bireyin dokularının birbirine uyumuna bakılıyor. Bunun için her iki kişiden kan örneği alınıyor ve doku tipleri inceleniyor. Akraba ya da akraba dışı kişilerden doku grupları uyanlar “kemik iliği vericisi” olarak kabul ediliyor ve kemik iliği nakli yapılması için hazırlıklara başlanıyor. Bu cihaz ile doku tiplendirme yapılabileceği gibi, farklı genetik araştırmalar için de kullanılabilecek.
Kanseri önleyebilme ve kanser tedavisinde yeni buluşlara imza atmaya büyük önem verdiklerini ifade eden LÖSEV yetkilileri, bu amaçla üç katlı yaklaşık 2 bin metrekare alanda onlarca laboratuvar açtıklarını kaydetti.