Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
HABERLER>EKONOMİ
26 Haziran 2020 Cuma - 10:53

Merkez şaşırttı, faiz indirimi süreci sona erdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran toplantısında politika faizini değiştirmedi. Böylece son 9 toplantıda faiz indirimine giren banka 10. toplantıda ilk kez faizlerde indirime gitmedi. (AHL Yatırım)

Merkez şaşırttı, faiz indirimi süreci sona erdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran toplantısında politika faizini değiştirmedi. Böylece son 9 toplantıda faiz indirimine giren banka 10. toplantıda ilk kez faizlerde indirime gitmedi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Haziran toplantısında politika faizini değiştirmeyerek yüzde 8.25'te tuttu. Merkezden yapılan açıklamada,"Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmelere bağlı olarak küresel büyümedeki zayıflama yılın ikinci çeyreğinde derinleşirken, ülkelerin attığı normalleşme adımlarına bağlı olarak kısmi bir toparlanma gözlenmektedir. Küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmekte, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları genişleyici yönde adımlar atmaya devam etmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir” denildi.

 

ABD’de açıklanan verilerden işsizlik maaşına başvuranların sayısı 20 Haziran'da sona eren haftada 1.48 milyona geriledi, düşüşe rağmen başvurular 14. haftada da 1 milyonun üzerinde gerçekleşti. Beklenti 1.32 milyondu. Devam eden başvurular 13 Haziran'da sona eren haftada 767 bin düşüşle 19.52 milyona geriledi. Dayanıklı mal siparişleri ise 6 yılın en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. Kullanım süreleri en az üç yıl olan malların siparişleri Mayıs ayında yüzde 15.8 ile Temmuz 2014'ten bu yana en güçlü yükselişini yaptı. Nisan ayı verisi ise yüzde 17.7 düşüşten yüzde 18.1 düşüşe revize edildi. Uçak ve askeri ekipmanları dışarıda bırakan çekirdek dayanıklı tüketim malları siparişleri söz konusu dönemde yüzde 2.3 ile beklentinin iki katından fazla arttı.

 

Öte yandan ABD'de bu yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 5 küçüldü. ABD ekonomisi, koronavirüs pandemisinden kaynaklı kapanma önlemleri ve karantinaların etkisiyle bu yılın ilk üç aylık döneminde mevsimsellikten arındırılmış ve enflasyona göre düzeltilmiş, yıllıklandırılmış olarak yüzde 5 küçüldü. Ticaret Bakanlığı tarafından Perşembe günü açıklanan verilere göre ABD GSYİH'sinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan kişisel tüketim geçen yılın son çeyreğinde yıllık yüzde 1.8 artmasının ardından yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 6.8 azaldı. GSYİH fiyat endeksi aynı dönemde yüzde 1.4 yükseldi. Bir önceki çeyrekte yüzde 1.3 artmıştı.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 1 milyar 469 milyon dolar azalarak 91 milyar 593 milyon dolara geriledi. Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervleri geçen hafta 2.26 milyar dolar düşerek 53.2 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası verilerine göre, 19 Haziran ile biten hafta itibari ile net uluslararası rezervleri 215.353 milyar TL oldu. Net dış varlıklar bir önceki hafta 225.518 milyar TL düzeyinden geçen hafta 225.642 milyar TL'ye yükseldi.

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, yurt dışında yerleşik kişiler, 19 Haziran haftasında net 76 milyon dolarlık hisse senedi ve 86 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi alırken, 2,3 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senetleri (ŞBS) sattı. Yurt içi yerleşiklerin Döviz mevduatı ise 19 Haziran ile biten işlem haftasında 1.3 milyar dolar azalarak 201.638 milyar dolara geriledi.

 

USDTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde imalat sanayi kapasite kullanım oranı verisi takip edilirken, Dolar tarafında nispeten zayıf ekonomik veri akışı ve risk iştahının düşük kalmaya devam etmesi ile kurun yatay hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Haziran toplantısında, politika faizini yüzde 25 baz puanlık indirim beklentilerine karşın yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermesinin sınırlı etkileri takip edilirken, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 5 küçüldü. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Mayıs ayında yüzde 15.8 ile beklenenden fazla yükselirken, işsizlik maaşı başvuruları ise 20 Haziran'da sona eren haftada 1.48 milyona geriledi. Takip edilen veriler ve virüs vakalarındaki artışın Dolar’ı desteklemeye devam ederken güne 6,85 seviyesinde başlayan kurun gün sonunda yatay hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 6,85 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,82, 6,80 ve 6,78 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alışlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 6,87, 6,89 ve 6,92 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

EURTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde yurt içerisinde imalat sanayi kapasite kullanım oranı verisi takip edilirken, Almanya'da İFO iş ortamı endeksi takip edildi. Takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın güçlü duruşunu sürdüremeyerek aşağı yönlü hareketine devam ettiği gözlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Euro Bölgesi’nde zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Haziran toplantısında, politika faizini yüzde 25 baz puanlık indirim beklentilerine karşın yüzde 8,25 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermesinin sınırlı etkileri takip edildi. Güne 7,71 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda takip edilen gelişmeler ve alınan Merkez Bankası kararı ile aşağı yönlü hareketini ikinci gününde de sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 7,69 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 7,72 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,66, 7,63 ve 7,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 7,72, 7,75 ve 7,78 direnç seviyeleri takip edilebilir

 

EURUSD

 

Geçtiğimiz Çarşamba günü, ABD’de nispeten zayıf veri akışı devam ederken, Almanya'da İFO iş ortamı Endeksi Haziran ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 86.2 oldu. Bu hafta açıklanan veriler ile birlikte Almanya’nın normalleşmeye yaklaştığı takip edilirken, risk iştahının düşük kalmaya devam etmesinin Dolar’a olan talebi arttırdığı takip edilmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Euro Bölge’sinde zayıf ekonomik veri akışı sürerken, Avrupa Merkez Bankası Euro Bölgesi dışındaki merkez bankalarına Euro likiditesi sağlayacak yeni repo programı başlattığını duyurdu. ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 5 küçüldü. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Mayıs ayında yüzde 15.8 ile beklenenden fazla yükselirken, işsizlik maaşı başvuruları ise 20 Haziran'da sona eren haftada 1.48 milyona geriledi. Takip edilen veriler ve virüs vakalarındaki artışın Dolar’ı desteklemeye devam etmesi ile gün sonunda, paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1220 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1250 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1190, 1,1160 ve 1,1130 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1250, 1,1280 ve 1,1320 direnç seviyeleri takip edilebilir.

 

XAUUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde  koronavirüs salgınında vaka sayılarındaki küresel artışa dair endişeler Altın'ı desteklenmeyi sürdürürken, güne 1767 seviyesinde başlayan ve 1779 seviyesini test eden Ons Altın, Dolar'da gözlenen sınırlı değer kazanımı  sonucunda kalıcılık sağlayamadı ve geri çekildi. Bugün ise vaka sayılarındaki artış Ons Altın’a destek olmaya devam ederken, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 5 küçüldü. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Mayıs ayında yüzde 15.8 ile beklenenden fazla yükselirken, işsizlik maaşı başvuruları ise 20 Haziran'da sona eren haftada 1.48 milyona geriledi. Takip edilen verilerin Altın’daki yükselişi baskıladığı takip edilirken gün sonunda Ons Altın’ın yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1760 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1768, 1776 ve 1784 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Olası bir aşağı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1754, 1748 ve 1740 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

 

GBPUSD

 

Haftanın üçüncü işlem gününde, Birleşik Krallık ve ABD’de nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, gün içerisinde risk iştahının düşük kalmaya devam etmesi Dolar’a olan talebi desteklemesi ile birlikte güne 1,2510 seviyesinde başlayan paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise İngiltere’de zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 5 küçüldü. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Mayıs ayında yüzde 15.8 ile beklenenden fazla yükselirken, işsizlik maaşı başvuruları ise 20 Haziran'da sona eren haftada 1.48 milyona geriledi. Takip edilen veriler ve virüs vakalarındaki artışın İngiltere tahvil faizlerini rekor seviyelere düşürdüğü gözlenirken Dolar’a olan talebin artması ile gün sonunda, paritenin yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2430 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2480 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2380, 1,2330 ve 1,2260 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2480, 1,2530 ve 1,2590 direnç seviyeleri takip edilmelidir

 

USDJPY 

 

Haftanın üçüncü işlem gününde Japonya ve ABD’de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, risk iştahının düşük kalmaya devam etmesi Dolar’a olan talebin artmasına neden olması sonucunda paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde Japonya’da zayıf veri akışı sürerken, ABD ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 5 küçüldü. Açıklanan dayanıklı tüketim malları siparişleri Mayıs ayında yüzde 15.8 ile beklenenden fazla yükselirken, işsizlik maaşı başvuruları ise 20 Haziran'da sona eren haftada 1.48 milyona geriledi. Takip edilen veriler ve virüs vakalarındaki artışın Dolar’ı desteklemeye devam etmesi ile gün sonunda, paritenin yukarı yönlü hareketini ikinci gününde de sürdürdüğü gözlendi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,00 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 107,40, 107,60 ve 107,85 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 107,00, 106,80 ve 106,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

BRENT PETROL 

 

Haftanın üçüncü işlem gününde ikinci dalga koronavirüs endişelerinin küresel talebi etkileyici yönündeki endişeler devam ederken, Enerji Bilgi İdaresi’nin yaptığı açıklamada, ABD'deki ticari ham petrol stoklarının 19 Haziran'da sona eren hafta 1,4 milyon varil arttığını bildirdi. Güne 42 Dolar seviyesinde başlayan Brent Petrol’ün takip edilen gelişmeler doğrultusunda aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise talep tarafında artan vaka sayıları ile birlikte ikinci dalga riskleri küresel ekonomik büyüme ve dünya genelinde petrol tüketimi beklentilerini olumsuz etkilemeye devam ederken, ABD ekonomisindeki iyileşme sinyalleri ve talepte gözlenen ılımlı artış sonucu Brent Petrol’ün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 41 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 39,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı 45yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 42,30, 43,80 ve 44,90 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 39,40, 38,40 ve 37,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

 

GAUTRY

 

Haftanın üçüncü işlem gününde ABD büyüme verisi ve gerçekleşecek olan TCMB Haziran PPK toplantısı öncesi kurun yatay hareketini altıncı gününde de sürdürürken, Ons Altın tarafında ikinci dalga virüs endişeleri ve Dolar tarafında güçlü duruşun sürmesi sonucu yatay seyrin devamı ile gün sonunda Gram Altın’ında yatay seyrini sürdürdüğü izlenmişti. Haftanın dördüncü işlem gününde ise güne 388 seviyesinde başlayan Gram Altın’ın gün içerisinde, takip edilen veriler ve gelişmeler sonucu aşağı yönlü 386 TL seviyesini test ederken, gün sonunda kurda ve Ons Altın’da gözlenen yatay görünüm ile birlikte yatay seyrini sürdürdüğü takip edildi.

 

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 388 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 385 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 390, 392 ve 395 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 385, 382 ve 380 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında ölenlerin sayısı 5 bin 46'ya ulaştı
 
Salgın kaynaklı gelişme ve haber akışları önemini koruyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asya borsaları kötümser IMF tahmininin ardından düştü
Asya borsaları Perşembe günü IMF'nin kötümser tahminleri ve Amerika Birleşik ...
Piyasanın karar günü
Borsa İstanbul dün Bankacılık endeksinin %2.62, Holding endeksinin %1.64, ...
İkinci dalga endişeleri artış kaydederken, TCMB'nin faiz kararı önemli olacak
ABD’de artış kaydetmeye devam eden vaka sayıları ve ikinci dalga endişeleri ...
 
DOLAR/ TL analizi
Öğleden sonra doları etkileyecek önemli data bulunmuyor. Faiz öncesi sakin ...
Altında yeni zirve
Altın dünkü seansta 1770 dolar/onsa kadara uzanarak sekiz yılın zirvesinde ...
ABD-Çin Arasında Yaşanan Gelişmeler Fiyatlamaları Etkilemeye Devam Edecek Mi?
Borsa İstanbul’da bugün yatay açılış yapması bekleniyor.
 
Asya Borsaları sabahki türbülansın ardından yükseliyor
Asya'nın önde gelen borsaları, Beyaz Saray Ticaret Danışmanı Peter Navarro'nun ...
Ekonomilerin öncü göstergesi bugün açıklanacak
Avrupa’dan gelecek olan verilerin takibindeyiz. Avrupa’dan ve İngiltere’den ...
ABD – Çin ticaret anlaşması
ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret anlaşmasının temiz olduğunu söylemiştir. ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri