Önceki gün % 1.5 değer kaybeden Türk Lirası, dün de trende devam etti ve 7.88'den 7.94'e kadar % 0.8 çıkarak dolar karşısında yeni yüksek seviyelerini gördü. TL'den sonra en çok değer kaybeden paralar ise % 0.6 ile şili pezosu ve % 0.54 ile Çek korunası oldu. Ancak diğer gelişmekte olan ülke paralarının sakin olduğu gözlendi.
ABD'de teşvik paketinin seçim sonrasına kalması ile sallanan piyasalar sonrasında bunu çabuk atlatarak yükselişlerine devam etti. Ancak S&P500 Endeksi için 3450 civarının seviyesinin geçilmesi zor bir direnç olma olasılığı var. Bu yüzden bugünkü açılıştan sonrası önemli olacaktır.
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi salı % 0.60, çarşamba % 0.11 düşerken dün de %0.17 düştü. Endeks yavaş yavaş erirken müjdeli haber TCMB'den geldi. Haftalık menkul kıymet portföy gelişimi verilerine göre yılbaşından beri 6 milyar dolarlık hisse satan yabancılar Ekimin ilk haftasında 131 milyon dolarlık alım yapmışlar. Tahvilde ise haftalık alım 254 milyon dolarlık olmuş. Bunlar gayet iyi rakamlar. Umarız devamı gelir. Belki bu hafta da alımları devam ediyor ki borsada satışların sınırlı kaldığı görülmekte. Bunu da haftaya öğreneceğiz.
Bugün yurt içinde dış ticaret endeksleri, yurt dışında ise ABD'de toptan eşya stokları, Çin'de hizmet sektörü PMI ve İngiltere'de büyüme verileri öne çıkıyor. Saat farkından ötürü Çin'de hizmet PMI geldi ve görüldü ki sektörü aktivitesinde toparlanma Eylül'de hızlanmış, İstihdam yaratımı oranı son 10 ayın en yüksek seviyesini görmüş. Çin Yuanı, pek de olağan olmayacak şekilde %1.1 değerlenip 6.71’e geriledi. Şanghay Kompozit Endeksi % 1.7 yükseldi. Ancak bu hareketlilikte 1 Ekim Ulusal bayramı nedeniyle 8 günlük tatilden dönüşün etkisi var.
STRATEJI
BIST100 Endeksi 21 Eylül'de 1087 den başlayan yükselişte 10 işgününde % 7.5 artış yaşayarak 1170 seviyesine yükseldi. Dün öğleden sonra gelen kâr satışları sonrasında 1140 seviyesini önemli destek olarak görüyoruz. Aynı destek, bankacılık endeksi için de geçerli.
Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı