TÜRKİYE Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunca (TŞOF), Maliye Bakanlığına sunulan raporda, “taşımacılık faaliyetlerinin ülke genelinde ekonomik krizle birlikte azalması ve akaryakıttan alınan vergilerin yüksekliği nedeniyle 400 binin üzerinde kamyonunun otoparklarda beklediği” bildirildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ziyaret eden TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın, sorun ve taleplerini içeren bir rapor sundu.
Borçlar her geçen gün artıyor
Ekonomik krizin kara yolu taşımacılığı sektörünü son derece olumsuz etkilediği, başta kamyoncu esnafı olmak üzere karayolu taşımacılığı sektöründeki tüm esnafın büyük mali sıkıntı yaşadığı belirtilen raporda, özellikle akaryakıttan alınan vergilerin yüksekliğine dikkat çekildi. Raporda, esnafın, ticari borçlarının yanında vergi ve sosyal güvenlik primlerini de ödeyemez hale geldiği ve bu borçların her geçen gün hızla arttığı ifade edildi.
Pahalı akaryakıt taşımacılığı durdurdu
Türkİye’de en fazla kara yolu taşımacılığının tercih edildiği ve bunun önemini her zaman koruyacağı belirtilen raporda,akaryakıt teslimlerinde uygulanan yüksek vergilerin, sektördeki kayıt dışı ekonomiyi artırdığı gibi, kara yolu taşımacılık faaliyetlerini durma noktasına getirdiği ifade edildi. Türkiye’de yaklaşık 750 bin kamyon ve 2 milyonun üzerinde kamyonetin bulunuyor.
Bazı araçların park borcu değerini geçti
Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’na göre, vergi borcu bulunan araçların fenni muayene yaptıramadığı, bu nedenle karayollarında yapılan denetimlerde kamyonların otoparklara çekildiği belirtilen raporda, bazı araçların park borçlarının, değerini aşmış durumda olduğu belirtildi. Raporda, faaliyette bulunan araçların, sadece akaryakıt alımı sırasında dahi maliyeye yüklü bir vergi ödediği, parka çekilen araçlar nedeniyle idarenin hem borcunu tahsil edemediği hem de akaryakıt üzerinden alacağı özel tüketim vergisi ve katma değer vergisini alamadığı kaydedildi.