Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
3 Mart 2021 Çarşamba - 10:49

Pandemi döneminde maskakne ve egzamaya dikkat

Koronavirüs pandemisiyle beraber maskeler son 1 yıldır hayatın bir parçası haline geldi.

Pandemi döneminde maskakne ve egzamaya dikkat

Covid-19 enfeksiyonuna yakalanmamak için maske kullanımı büyük önem taşıyor. Bazen gün boyunca takılması gereken maskelerin sentetik metaryelden yapılması ve yanlış kullanımı ise ciltte egzama veya akne gibi problemlere neden olabiliyor. Memorial Şişli ve Ataşehir Hastaneleri Dermatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Necmettin Akdeniz, yanlış maske kullanımının tetiklediği cilt hastalıkları hakkında bilgi verdi. 

 

Özellikle maske takıp çıkarmak ve uygun maske kullanmamak deri hastalıklarını alevlendirebilmektedir. Covid sürecinde maske takmak sağlık açısından çok önemli ve gereklidir. Bu gerekliliğe rağmen, yüz maskesi takmak hassas cilde sahip kişiler ve yüzünde cilt hastalığı bulunan bireyler için son derece rahatsız edici olabilmektedir. Maske takmaya bağlı olarak yüzde oluşan egzama ve akne rahatsızlıkları nedeniyle son dönemde birçok insan doktora başvurmaktadır.

 

Maskeniz çok gevşek ya da sıkı olmamalı

Sıcaklık ve nem değişiklikleri genellikle hem egzamayı hem de akneyi şiddetlendirmektedir. Bu durumda maske takılması da bu hastalıkları iyice alevlendirebilmektedir. Maske çok gevşek veya çok sıkı ise sürtünmeye neden olabilir; sürtünme ve temas da yine egzamayı ve akneyi artırmaktadır. Bütün bu etkiler akne ve egzamanın tedavisini zorlaştırarak, daha farklı bir planlama gerektirebilmektedir. 

 

Egzama belirtileri şiddetlenebiliyor

Covid-19 enfeksiyonundan korunmak için takılan maskeler, yüzde sürtünmeye bağlı kaşıntıya, hafif veya şiddetli tahrişe neden olabilmektedir. Bu da egzama gibi deri hastalıklarının oluşmasına veya mevcut olanların alevlenmesine etken olabilmektedir. Deride bu durum ciltte kaşıntı, kızarıklık, kuruluk, pullanma ve kepeklenme oluşturabilmektedir. Ayrıca kişide egzama varsa belirtiler daha da şiddetlenebilir, sulanan ve kabuklanan kabarcıklar ile daha geniş bir alana yayılım gözlemlenebilmektedir.

 

Maskeler ‘MASKAKNE’ye neden olabiliyor

 

Nefes alıp verdikçe maske altında nemli bir ortam oluşmaktadır. Maskenin cildi tahriş etmesi ve sebep olduğu nemli ortam bakterilerin burada c?og?almasına yol açarak akne oluşmasına neden olmaktadır. Hatta maskeye bağlı akne, sivilce oluşumu “MASKAKNE” olarak adlandırılarak koronavirüs hastalığıyla birlikte tıp literatürüne girmiştir. Maskakne tablosunda akneler kırmızı ve iltihaplı sivilcelerden oluşur ve kolay kolay geçmez. Basit sivilceler ise daha derin ve iz bırakan sivilcelere dönüşebilmektedir.

 

Maske kullanırken bunlara dikkat edin

Maske kullanırken bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekmektedir;

 

Ayarlanabilir askılı bir maske aparatı ve burun köprüsüne maskenin tel kısmının bükülerek iyice oturtulması sürtünmeyi azaltmaktadır.

Maskenin malzemesi ve kalitesi de önemlidir; yumuşak yapılı pamuk, bambu ve ipek gibi doğal kumaşlar hassas ciltler için tercih edilmelidir. Sentetik ve polyester maskeler seçilmemelidir.

Maskelerin sık sık takılıp çıkartılması nedeniyle yapısı bozulan eskiyen ve yıpranan maskeler yine cildin hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle dokusu bozulmuş maskeler yenisi ile sık değiştirilmelidir. 

Maskede kullanılan lastiklerin alerjik olmamasına dikkat edilmelidir. Lateks içeren lastikler, hassas bireylerde şiddetli reaksiyonlara hatta lateks alerjisi olanlarda anafilaksi şok tablosu ve can kaybına bile neden olabilir.

Kulak arkasına takılan maskeler özellikle çok gergin olmamalıdır. Gergin maske lastik ve ipleri kulakta irritan egzama, alerjik egzama, yara ve şiddetli ağrıya neden olabilmektedir.

Başkasının taktığı maske asla kullanılmamalıdır.

Cildi rahatlatmak için güvenli ortamlarda maskeler çıkarılabilir. Mümkünse belirli sürelerde, etrafta kimsenin olmadığı açık havada ya da iyice havalandırılmış kapalı ortamlarda en az 15 dakika maske çıkarılmalıdır.

Oluşan tahrişi gidermek için cilt sağlığına dikkat edilmeli ve bakım yapılmalıdır. Yüz,  günde iki kez cilde uygun temizleyiciler ile yıkanmalı ve onarıcı kremler ile bakımı yapılmalıdır. Seramid ve hyalüronik asit içeren hafif nemlendiriciler ile nemlendirme ve uygun bariyer kremler ile koruma sağlanabilir.

Yoğun makyaj hem egzamayı hem akneyi artıracağı için bu uygulamadan kaçınılmalıdır.

Pandemiden korunmak için maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymak hayati önem taşımaktadır ve mutlaka dikkat edilmelidir. Kullanılan maskenin cilde zarar vermeyecek materyalden yapılmış olması ve doğru bir şekilde takılması gerekmektedir. Oluşan cilt problemlerinde ise dermatoloji konusunda uzman bir hekimden yardım alınmalıdır.


Hibya Haber Ajansı

 
Yurt içinde enflasyon rakamları yakından takip edilecek
 
Bakan Pakdemirli: Pancar ve şeker üretiminde tüm zamanların rekoru kırıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kahvaltıda olmazsa olmaz 8 besin
Kahvaltı günün en önemli öğünlerinin başında geliyor. Kahvaltıda bazı ...
Eğitimde kahvaltının önemi
Sömestr tatilinin bitmesiyle eğitimlerine devam eden öğrencilerin bu dönemde ...
Polen alerjisi belirtileri bu yıl daha erken başlayabilir
Polen alerjisi binlerce kişiyi etkilemektedir.
 
Sağlığınız için kedi sevin
Yapılan bilimsel araştırmalar, hayvan sevgisinin insanlarda oksitosin ...
Obeziteye karşı 10 önlem
Çağın hastalığı olarak tanımlanan obezite; diyabet başta olmak üzere tansiyon, ...
Sağlıkçıların yüzde 65'ine göre aşı virüsü yenecek
Solunum Derneği TÜSAD'IN yaptığı ankete göre; sağlık çalışanlarının yüzde ...
 
Horlama basit bir sağlık sorunu değildir
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi ...
Kalp ve damar sağlığı için bu yanlışlara dikkat
Kalp ve Damar Cerrahı Op.Dr. Orçun Ünal konu hakkında önemli bilgiler verdi.
Türkiye aşılamada dünyada 12’nci sırada
İstinye Üniversitesi tarafından çevrimiçi olarak düzenlenen ‘Pandemiden ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri