Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>EKONOMİ
26 Ocak 2022 Çarşamba - 11:24

Piyasaların gergin Fed bekleyişi sürüyor

Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin dağa sağlıklı olacağını düşünüyoruz.

Piyasaların gergin Fed bekleyişi sürüyor

Küresel çapta enflasyon ve parasal sıkılaştırma endişelerine büyümeye yönelik risklerin de eklenmesiyle risk alma iştahı ciddi yara almış durumda. Artan jeopolitik riskler de bu baskıyı arttırıyor Fed'in öngörülenden daha hızlı ve agresif bir parasal sıkılaştırmaya gideceği endişeleri ve küresel çapta ekonomik toparlanmanın yavaşladığına işaret eden veriler borsalarda baskı oluşturmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna gerginliğinde gelen karşılıklı açıklamalar da piyasalardaki baskının devamına neden oluyor.

Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği BIST cephesinde de endeks en düşük 1880 puanı gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla günü %1,82 yükselerek 1945 puan seviyesinden tamamladı.

Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin dağa sağlıklı olacağını düşünürken yaklaşan bilanço dönemini dikkate alarak hisse bazlı hareketlere yönelmelerinin bu süreçte riskleri yönetmek adına daha makul olduğunu düşünüyoruz.

Öne Çıkan Haberler

 

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu akşam açıklanacak para politikası kararları öncesinde varlık fiyatlarında volatilite sürüyor. Küresel çapta enflasyon ve parasal sıkılaştırma endişelerine büyümeye yönelik risklerin de eklenmesiyle risk alma iştahı ciddi yara almış durumda.

 

Fed'in öngörülenden daha hızlı ve agresif bir parasal sıkılaştırmaya gideceği endişeleri ve hem ABD hem Euro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın yavaşladığına işaret eden PMI rakamları borsalarda baskı oluşturmaya devam ediyor.

 

IMF de Global ekonomi için büyüme tahminlerini düşürdü Kurum 2022 yılı GSYH beklentisini %4,4 (Önceki %4,9), 2023 yılı GSYH beklentisini %3,8’e çekti. Özellikle Euro Bölgesi’ndeki aşağı revizyonlar dikkat çekti. IMF’ye göre, tedarik zincirindeki bozulmaların ve yüksek enerji fiyatlarının 2022 yılında devam etmesiyle, artan enflasyonun ekim ayı raporunda öngörülene kıyasla daha uzun süre kalıcı olması bekleniyor

 

Deutsche Bank ekonomistleri, enflasyonun politika yapıcıların düşündüğünden daha katı olacağını öne sürerek, Avrupa Merkez Bankası'nın mevduat faizini Aralık 2022'de artıracağını tahmin ediyor.

 

Rusya ile Ukrayna arasında artan gerilimin küresel pay piyasalarında risk iştahını törpülemeye devam ederken, konuya ilişkin haber akışının yatırımcıların odağında kalmayı sürdürüyor. Rusya-Ukrayna gerginliğinde Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin 8500 askeri teyakkuza geçirmesi, Doğu Avrupa sınırına yapılan yığınak ve yaptığı açıklamalarla gerginliğin artmasına yol açtığını belirtti.

 

Volatilitenin oldukça yüksek olduğu günde BIST’te eksi ve artılar arasında gelip giderken gün sonuna doğru gelen alımlarla kapanış pozitif bölgede gerçekleşti.   Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği günden endeks en düşük 1880 puanı gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla günü %1,82 yükselerek 1945 puan seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,71, holding endeksi yüzde 2,17 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,76 ile iletişim, en çok kaybettiren ise yüzde 0,64 ile elektrik oldu.

Endekste bilanço sezonu nedeniyle hisse ve sektör bazlı hareketler ön plana çıkarken bir yandan da doğalgaz ve enerji kesintilerinin olası etkileri izleniyor.

XU100 TEKNİK GÖRÜNÜM

Volatilite yüksek kalırken 50g HO(1910) etrafında tutunma çabası önem kazanmış durumda

Volatilitenin yüksek kalmaya devam ettiği günden endeks en düşük 1880 puanı gördükten sonra gelen tepki alımlarıyla günü %1,82 yükselerek 1945 puan seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1,71, holding endeksi yüzde 2,17 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,76 ile iletişim, en çok kaybettiren ise yüzde 0,64 ile elektrik oldu. Trend takip modelimiz bu aşamada SAT konumunda kalmaya devam ediyor.

Teknik anlamda 1960 desteğinin kırılmasıyla artan satış baskısını 1880 seviyesi üzerinde karşılayan endekste hisse bazlı hareketler ön planda kalmaya devam diyor. Kısa vadede endeksin 50g HO(1910) etrafında tutunma gücünün önem kazandığını düşünüyoruz. 1960 ve 2000 seviyeleri kısa vadeli direnç konumunda. Volatilitenin oldukça yükseldiği bu süreçte yatırımcıların kısa vadeli hareketlerden ziyade orta/uzun vadeli bakış açısıyla hareket etmelerinin dağa sağlıklı olacağını düşünürken yaklaşan bilanço dönemini dikkate alarak hisse bazlı hareketlere yönelmelerinin bu süreçte riskleri yönetmek adına daha makul olduğunu düşünüyoruz.

 

Kaynak:Işık Menkul - Volkan Dükkancık
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
Fed faiz kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fed toplantısı öncesinde oynaklık yüksek
BIST100 endeksi dün kapanışa doğru %5 düştükten sonra devre kesici ile ...
Kıymetli madenlere ilgi artacak
Troy Kıymetli Maden Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanan “Kıymetli Madenler ...
Küresel çapta riski algısı ve oynaklık artmış durumda
Küresel çaptaki bu satış dalgasından BIST de nasibini alırken, doğalgaz ...
 
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
FED haftası
Piyasalar, Fed’in Aralık ayı toplantı tutanakları yayınlanmasından itibaren ...
Enflasyonun 2022’de yaklaşık %40’ta zirve yapması bekleniyor
Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Nureddin Nebati, yeni ekonomi modeline ve ...
 
USDTRY, 13,95 – 12,95 sıkışması izleniyor
Yeni dönemde makro-ekonomik gelişmelerin kritik rol oynayacağı bir dönemde ...
17-21 haftası ekonomik seyir
Fed beklentileri etkisini hissettirdi.
Avrupa borsaları geriledi
Avrupa borsaları zayıf bilançolar ve Fed’in normalleşmesi sonrası artacak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri