Bakan Koca'nın konuşmasından satır başları şöyle:
- Salgın, maske, mesafe, temizlik tedbirlerine uyudukça geriliyor.
- Dünya Sağlık Örgütü 2 gün önce grip güncelleme raporunu yayımladı.
- Güney Yarımküre'de Avustralya, Yeni Zelanda, Orta ve Güney Amerika gibi yerlerde enfeksiyonun çok seyrek görüldüğü bildirilmektedir.
- Dünya Sağlık Örgütü grip vakalarının azalması sonucunu maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarının uyulmasına bağlıyor.
- Ekimdeyiz, gribin en yaygın olduğu günlere girdik. Koronavirüse karşı alacağımız tedbirler bizi gripten de koruyacak.
- Tedbirlere uyarsak iki hastalıktan birden korunmuş olacağız.
- Altını çizmek isterim ki bu grip ölüme yol açabilen bir hastalıktır. Kronik karaciğer, kronik akciğer, kalp, hipertansiyon, diyabet gibi hastalığı olan, vücut direnci düşük kişiler gribal enfeksiyonlar sonucunda hayatını kaybedebilmektedir.
- Raporda pandemiye karşı elde ettiğimiz başarı kapsamlı şekilde ele alınıyor.
- Türkiye'nin en zengin ülkeler arasında olmamasına rağmen, salgınla mücadelede en cömert davranan ülkelerden biri olduğu vurgulanıyor.
- Avrupa Birliği ilerleme raporuna da değinmek istiyorum. Raporda, bakanlığımız halk sağlığını koruyucu ve sağlık kuruluşları ile sağlık personeli üzerindeki yükün artmasını önleyici tedbirleri vakit kaybı olmadan uygulamaya geçirdiği belirtilmektedir.
- Türkiye'nin bu uygulamaları, Avrupa Birliği'nin bulaşıcı hastalıklarla ilgili direktifleri ve Dünya Sağlık Örgütü'nün uluslararası sağlık tüzüğüne uygun şekilde yaptığına vurgu yapılmıştır.
- Aşı konusundaki gelişmeler salgına karşı tam bir güvence olarak görülmemelidir. Koronavirüs, bulaştığı kişide 2 veya 3 hafta sonra iz bırakmayacağı hatta fark edilemeyeceği gibi, bu süre hayatın en çetin günleri de olabilir.
- Aşı konusundaki gelişmeler, çok yol alınmış olmasına rağmen böyle kısa günlerde ifade edilemez.
- En önemlisi aşı, yaygın olarak yapılabileceği güne kadar kendini virüsten koruyabilenler için bir çare olacaktır. Kendisini virüsten koruyamayanlar için çare değildir.
- Salgında baştan çok sıkı tutulan tedbirler yorgunluk sebebiyle gevşiyor. Virüsün yol açtığı hastalık ve tedavisi hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olmakla birlikte risk giderek geniş bir tabana yayılıyor.
- Testi pozitif çıkanların ve bunların temaslarının izolasyon kuralına uyması şarttır.
- Bakanlık olarak gerekli önlemleri alıyoruz.
- Belirgin semptomu olan kişilerin sağlık kuruluşlarına bir an önce başvurmalarını istiyoruz.
- Bütün pozitifler takip altında tutulurken sizler de lütfen HES'ten yararlanın.
- Vakaların artış gösterdiği bölgelerde, sebepleri ortaya çıkararak tedbirler aldık. Son bir hafta içinde İstanbul, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş'ın da arasında olduğu bazı illerimizde artışlar olmuştu.
- Aşı ortak çalışma grubunda diğer bilim insanlarımızın yanı sıra aşı çalışmalarını doğrudan yürüten uzmanlar da bulunmaktadır.
- Türkiye'nin aşı çalışmaları bu bilim insanlarına bağlı, 600 kişilik bir ekip tarafından sürdürülmektedir.
- Ortak çalışma grubumuz şu anda 4 farklı aşı üzerinde çalışmaktadır.
- Şuan aşılardan 2'si insan deneyleri aşamasına yakındır.
- Aşı çalışmaları Sağlık Bakanlığımızın himayesi altındadır.
- TÜBİTAK, bu çalışmaların öne çıkan aktörleri arasındadır.
- Bulaşıcı hastalıkların geçmişine bakıldığında, aşıların kolay bulunmadığı görülmektedir.
- Çin, Rusya, İngiltere ve başka bazı ülkeler aşı çalışmalarında insan üzerinde deneylere geçtiklerini bildirdiler.
- Fakat bunların hiçbiri, örneğin satın almak istemeniz halinde size her şeyiyle sonuçlanmış bir aşı için taahhütlerde bulunamamaktadırlar.
- Türkiye'deki aşı çalışmaları ile diğer bazı ülkelerdeki çalışmalar arasındaki fark, hayvan deneylerinden insan üzerinde yapılacak deneylere geçiş nispetinde bir faktördür.
- Aşı bu salgına karşı insanlığın bir zaferi olacaktır.
Hibya Haber Ajansı