Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli Ankara Cumhuriyet Savcısı Bülent Yücetürk, Başkent’teki Suriyeli ve Afgan çocukların uyuşturucu satışında kullanıldığını söyledi. TBMM Madde Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Yücetürk, “Polis denetim yapmıyor değil. Buna rağmen mücadelede başarısız olunuyor çünkü rant çok büyük, çok büyük bir rant var” dedi. Yücetürk’ün Ankara ile ilgili tespitleri Meclis tutanaklarına özetle şöyle yansıdı:
NE YAPTIKLARINI DA BİLMİYORLAR
“Çok büyük bir tehlike bizi bekliyor, özellikle Suriyeliler ve Afganlar çok ciddi şekilde kullanılmaya başlandılar. Afgan ve Suriyeli çocuklar ne yaptıklarını da bilmiyorlar. Çünkü ne sattığını bilmiyor, köşede duruyor, diyorlar ki: ‘Bunu satacaksın, günlük 50 lira vereceğim.’ Bizim Türklerin, bu işten günlük kazancı 500 liraysa, Suriyeliler 100 liraya yapıyorsa Afganlar da 50 liraya yapıyorlar. Bu, ciddi bir sıkıntı, artık sokakta daha çok onlar olmaya başladılar, onları kontrol etmek de zorlaşıyor.
BÜYÜK BİR RANT VAR
Bir dönem Altındağ Çinçin’deki gecekondulaşma, kentsel dönüşümle boşaltıldı ama o gecekonduların bırakıldığı yerlere Suriyeli, Afgan mülteciler gelip yerleşmeye başladı. Bu oradaki bu sorunun devam etmesini sağlıyor ve bu da ciddi bir sorun ve biz aylık nöbet tutuyoruz, her nöbetimizde mutlaka Suriyeli ve Afgan geliyor bize, ciddi bir sıkıntı bu da. Ama sorunun başına dönersek, polis denetim yapmıyor değil. Altındağ’da uyuşturucu satışının yapıldığı yerlere gidin, belki yirmi dört saat polis duruyor orada, sürekli olarak kontrol var ve her gün adliyede müracaat savcılığının önüne gidin, en az 10 uyuşturucu satıcısı, 20 uyuşturucu kullanıcısı dosyası var. Bu, Ankara gibi bir il için aslında büyük bir rakam ama buna rağmen bununla mücadelede başarısız olunuyor çünkü rant çok büyük, çok büyük bir rant var.”
YÜZDE 90’ININ GELİRİ DÜŞÜK
“Ankara’nın kuzeyinde varoşlarında, gecekondularında kalan kesimde uyuşturucu madde bağımlılığının çok yüksek olduğunu, güneyde kalan Çankaya, Çayyolu tarafında uyuşturucu madde kullanımının çok az olduğunu görüyoruz. Ankara Adliyesi’e gelen çocuk suçluların geldikleri yere baktığımız zaman, yüzde 90’ı ekonomik olarak daha düşük gelir seviyesindeki ailelerden veya anne babanın ayrı olduğu veya eğitimsiz ailelerden geldiğini görüyorsunuz.”
SAĞLIK MERKEZİNDE SIKINTI VAR
“Çocukların ailelerinin gidip başvurabilecekleri ve onlara doğrudan, herhangi bir engel koymadan tedavi hizmeti verecek sağlık merkezinde sıkıntı var. Bunu Ankara Numune Hastanesi’ndeki AMATEM karşılamaya çalışıyor, diğer hastanelerde çok az merkez var. Çocuğu direkt olarak tedaviye alamıyorsunuz ve çocuk uyuşturucu madde tedavisine hemen başlanmadığı için bir süre daha uyuşturucu madde kullanmaya devam ediyor.”
ÇANKAYA’DA FARKINDALIK FAZLA
“Altındağ’da uyuşturucu madde verirken öğretmenlerin veya polisin yakaladığı okullarımız var. Çankaya bölgesinden okullarda uyuşturucu madde gelmiyor. Okul çevresinde belirsiz tipler dolaştığı zaman Çankayalı veli buna daha farklı tepki gösteriyor, takipçisi oluyor ama Altındağ’daki okulun etrafında dolaşanlarla ilgili oradaki velinin öyle bir kaygısı olmuyor. O yüzden de oradaki çocuğun uyuşturucuya erişimi daha kolay hâle geliyor.”