Büyükşehir Belediyesi, ASKİ ve EGO genel müdürlüklerinin 2016 yılı Sayıştay denetim raporları, önceki gün Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bilgisine sunuldu. Sayıştay denetçisinin EGO Genel Müdürlüğü ile ilgili hazırladığı 2016 yılı Denetim Raporu’nun ‘Denetim Görüşünü Etkilemeyen Tespit ve Değerlendirmeler’ kısmında EGO’nun bütün taşınır ve taşınmazları sigortalattığı, otobüslere de kasko yaptırdığına dikkat çektiği görüldü. İlgili kanun ve mevzuatlara yer verilen raporda belediye mallarına karşı işlenen suçun devlet malına işlenmiş sayıldığı, bu malların haczedilemeyeceği ayrıca devlet memurlarının kendilerine teslim edilen malları korumakla yükümlü oldukları hatırlatıldı. Sigorta ücretinin kamu kaynağında eksilmeye neden olacağının vurgulandığı raporda, “Sigorta gideri olarak ödenen tutarlardan kanuni dayanağı olmayan kalemler için ödemede bulunulmasının yasal düzenlemelere aykırı olduğu düşünülmektedir” denildi.
GEZİ OLAYLARI VE TERÖR GEREKÇESİ
EGO Genel Müdürlüğü ise rapordaki değerlendirmeye ilişkin verdiği cevapta, 2016 yılında bin 802 araca zorunlu trafik sigortası yapıldığını, 4 milyon 411 bin liralık da poliçe tutarı ödendiğini belirtti. Sadece 4 araca tam kasko yaptırıldığı, bin 865 araca ise toplam 196 bin 426 TL tutar ile kısmi kasko poliçesi yaptırıldığı ifade edildi. EGO’nun cevabında ayrıca 2013’teki gezi olaylarını örnek vererek bu esnada 24 otobüsün zarar gördüğünü, trafik sinyalizasyon sistemleri, engelli asansörlerinin de göstericiler tarafından tahrip edildiği kaydedildi.
GÜVENPARK PATLAMASINA 190 BİN TL
2016 yılındaki Güvenpark saldırısına da yer verilen cevapta patlamada hasar gören otobüs için 190 bin TL sigorta şirketinden kendilerine bedel ödendiğini belirtildi. Sigorta gerektirebilecek farklı olayları da ayrıntılı şekilde sunan EGO, cevapta mahkeme kanalıyla mallarının haczedilebileceğini de gerekçe gösterdi. Raporun sonunda kamu kaynaklarında eksilme vurgusunu bir kez daha yapan Sayıştay denetçisi, yine de sigorta yaptırılmasının istenmesi halinde “Gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için gereken çalışmaların başlatılması gerektiği düşünülmektedir” önerisinde bulundu.
BEYANSIZ REKLAM VERGİLERİ GELİR KAYBETTİRDİ
Öte yandan Büyükşehir ve ASKİ ile ilgili hazırlanan 2016 Sayıştay denetim raporlarında dikkat çeken bazı bulgular şöyle oldu:
♦ 6736 Sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan vergi ve benzeri alacaklardan gelen 23 milyon 956 bin TL, Gelirlerden Tecilli ve Tehirli Alacaklar hesaplarında takip edilmediği için Faaliyet Alacakları hesap alanı hatadan etkilendi.
♦ Belediye mülkiyetindeki bin 316 işyeri ile bir şirkete verilen 45 reklam panosunun 2016 İlan ve Reklam Vergisi beyanının bulunmadığı, bu nedenle belediye bütçesinin gelir kaybına uğratıldığı belirlendi.
♦ Kira süreleri sona eren bazı taşınmazların yeniden ihale ile kiraya verilmesi gerekirken Encümen kararıyla eski kiracıların sözleşmelerinin uzatıldığı tespit edildi.
♦ ASKİ’nin 70 milyon 376 bin TL’lik Çevre Temizlik Vergisi gelirini kamu idareleri payları hesabına kaydettiği, bunun fonlar ve diğer kamu idareleri hesabında takip edilmesinin uygun olacağı belirtildi.
♦ ASKİ’nin güvence bedeline ait muhasebe kayıtları ile bilgi işlem kayıtlarının birbirinden farklı olduğu görüldü. Alınan Depozito ve Teminatlar hesabının yaklaşık olarak 40 milyon TL hatalı olduğu değerlendirildi.