Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan, 2024 İhracat Rekorunu ve 2025 Büyüme Hedeflerini Açıkladı
Erdoğan, 2024 İhracat Rekorunu ve 2025 Büyüme Hedeflerini Açıkladı
Enflasyon Son 1,5 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi
Enflasyon Son 1,5 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi
2025'te Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılacak Zam Oranı Açıklandı
2025'te Memur ve Emekli Maaşlarına Yapılacak Zam Oranı Açıklandı
Bakan Işıkhan: 2024'te 1,4 Milyon Vatandaş İstihdama Kazandırıldı
Bakan Işıkhan: 2024'te 1,4 Milyon Vatandaş İstihdama Kazandırıldı
Cevdet Yılmaz: Enflasyonu Tek Haneli Seviyelere Düşürmekte Kararlıyız
Cevdet Yılmaz: Enflasyonu Tek Haneli Seviyelere Düşürmekte Kararlıyız
HABERLER>GÜNDEM
6 Mart 2012 Salı - 09:59

Sığınmaevlerinin sayısı yetersiz

Kadın hareketince ilk sığınmaevinin, 1993 yılında Ankara’da Kadın Dayanışma Vakfı tarafından açıldığını belirten Erbaydar, Türkiye’de nüfusu 50 bini aşan 206 belediyenin bulunduğunu ancak, bu belediyelerin 181’inin sığınmaevinin olmadığını söyledi.

Sığınmaevlerinin sayısı yetersiz

KADIN sığınmaevlerinin günümüzde ülkelerin kadına yönelik şiddete yönelik önlemlerinin önemli bir parçası olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nüket Paksoy Erbaydar, sığınmaevlerinin ortaya çıkma nedenlerini ve sığınmaevlerinin tarihçesini anlattı.
İlk kadın sığınmaevlerinin bazı verilere göre 16’ncı yüzyılda, 
İtalya’da ortaya çıktığını belirten Erbaydar, “mutsuz” olarak tarif edilen kadınların, bu evlere sığındığını söyledi.
Günümüz kadın sığınmaevlerinin ilk örneğinin 1972 yılında İngiltere’de Erin Pizzey tarafından açılan Batı Londra’daki Chiswick Kadın Sığınağı olduğunu ifade eden Erbaydar, şu bilgileri verdi:
“Kadın sığınmaevlerinin şiddetle mücadelede önemli bir yerinin olduğunun anlaşılması ile birlikte kısa bir sürede Avrupa’da, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da çok sayıda kadın sığınmaevi açıldı.
10 bin nüfusa bir sığınma evi
Kadın sığınmaevleri günümüzde ülkelerin kadına yönelik şiddete yönelik önlemlerinin önemli bir parçası. Avrupa Konseyi üye ülkelerin kadın sığınmaevleri ile ilgili standartlarını belirlemiştir. Bu standarda göre sığınma evlerinin kapasitesinin her 7 bin 500 ve 10 bin nüfusa karşılık bir kalacak yer olması gerekiyor. Kalacak yer bir yetişkinin ve ortalama sayıdaki çocuğun kalabileceği yer olarak tarif ediliyor. Sığınmaevlerinde kadınlar için kalacak yer konusunda belirlenen bu kriterin iyi anlaşılması çok önemli. Çünkü Türkiye’deki birçok kaynakta bu standart, her 10 bin kişiye bir sığınmaevi şeklinde tercüme ediliyor. Verilerine göre Haziran 2011 itibarıyla Avrupa’daki 44 ülkede, sığınmaevlerinde her 10 bin kişiye 0,34 kalacak yer sağlanabilmiştir. Avrupa’da kadın sığınmaevlerinin kapasitesinin toplam 80 bin 144 kadına hizmet verecek düzeyde olması gerekmekteyken, sağlanan kapasite 27 binde kalmıştır. WAVE istatistiklerine göre Haziran 2011 itibarıyla Avrupa bölgesinde 44 ülkeden Avrupa Konseyi tarafından tanımlanan kriterleri sağlayan altı ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler ise, İngiltere, İspanya, Hollanda, Norveç, Malta ve Slovenya’dır.
İlk sığınma evi Ankara’da açıldı
Dünyada ilk modern kadın sığınmaevi örneklerinin 1970’li yıllarda ortaya çıkmış olmasına karşın, Türkiye’de, ikinci dalga kadın hareketinin başlangıcının geç olmasının da etkisiyle, ilk sığınmaevlerinin ancak 90’lı yıllarda açıldığını görüyoruz. 1980’li yıllarda ivme kazanan kadın hareketi, kadına yönelik şiddetin görünür olmasını ve kadınların şiddete en fazla uğradıkları aile ortamının ve özel yaşamın tartışılabilmesine olanak sağladı.
Türkiye’deki kadın hareketi de sığınmaevlerinin açılmasını kadına yönelik ve aile içi şiddetle mücadelede öncelikli bir hedef olarak belirlendi. Kadın hareketince ilk sığınmaevi, 1993 yılında 
Ankara’da Kadın Dayanışma Vakfı tarafından açıldı. 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) verilerine göre Mart 2012 itibarıyla Türkiye’de toplam bin 859 kalacak yer kapasiteli 83 kadın sığınmaevi bulunuyor. Bu sığınmaevlerinin 55’i KSGM, 25’i yerel yönetimler 3’ü ise kadın örgütlerince işletiliyor.

KADINA yönelik şiddetle mücadelenin çok bileşenli ve uzun soluklu bir süreç olduğunu ifade eden Erbaydar, “Esas olan ise, şiddetin hiç ortaya çıkmamasının sağlanması. Çünkü şiddetin kadınların yaşamlarında açtığı yaraların maliyeti ağırdır ve açılan yaraların izleri kadının ve çocukların hafızasından silinemez” dedi.
Devletlerin kadına yönelik şiddeti önlemek için gereken önlemleri almak zorunda olduğunun altını çizen Erbaydar, “Bütün önlemlere rağmen şiddetin ortaya çıkması durumunda yapılması gereken, şiddeti uygulayan kişinin uygun yaptırımlara tabi tutulmasıdır. Şiddet nedeniyle yaralanan, sağlığı bozulan kadın ve çocuklarının tedavilerinin sağlanması, kadın ve çocukların sosyal ve ruhsal olarak desteklenmesi ve kadınların güçlendirilmesi bu sürecin önemli bir parçasıdır” diye konuştu.

 
TIR’a çarptı takla attı
 
Başarılarıyla erkeklere parmak ısırtan kadınlar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TIR’a çarptı takla attı
Kırıkkale’de ışıkta bekleyen TIR’a arkadan çarparak takla atan otomobilde ...
Mağazada yangın paniği
Kırıkkale’de bir giyim mağazasında elektrik kontağından çıkan yangında çocuk reyonu tamamen yandı.
Yangında hayatını kaybetti
Kırıkkale’de 51 yaşındak Ali Şahiner, uyurken elektrikli sobadan çıkan ...
 
9 araç birbirine girdi
Eskişehir Yolu’nda meydana gelen zincirleme trafik kazasında 9 araç birbirine girdi.
Ankara Emniyeti'nin bilgilerini çaldılar
Ankara Emniyet Müdürlüğünün dijital verilerini sakladığı sistemlerin şifrelerinden ...
Hırsızlık çetesine Gölbaşı’nda darbe
Gölbaşı, Etimesgut ve Çankaya’da hırsızlık yapan dokuz kişilik şebekesinin ...
 
Grev çadırı geri döndü
TBMM’de bulunan Sendikalar Yasa Tasarısı’nda bir dizi rötuş yapılıyor. ...
Eş kıskandıran gramofon sevdası
20 yıl önce gramofondan dinlediği Aşık Veysel türküsünden sonra, gramofon ...
Buzlu yollar kaza getirdi
Ankara’da, yoğun kar yağışının ardından soğuk havanın etkisini göstermesiyle ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri