Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>GÜNDEM
23 Nisan 2017 Pazar - 11:19

Suriye füzyonu

İstanbul’u yeni evleri yapan Suriyeliler, beraberlerinde zengin mutfak kültürlerini de getirdi. Suriye’nin geleneksel tatları ile Türk mutfağının sentezi olan füzyon ürünleri de sunan restoranların yeni merkezi İstanbul Fatih’teki Akşemsettin Caddesi’nde mülteci lezzetlerin peşine düştük.

Suriye füzyonu

FATİH’teki Akşemsettin Caddesi’nde dönercisinden tatlıcısına, bakkalından kahvecisine çok sayıda Suriyeli işletme yan yana dizili. 

Suriyeli restoran ve dükkânlar ilk aşamada Aksaray ve Vatan Caddesi üzerine konuşlanmıştı. Bu bölgede daha ziyade Halep’ten gelen işletmeler bulunuyor. Son 1 yıldaysa Şam’dan gelen işletmeler yine Fatih’te ama bu sefer Akşemsettin Caddesi’ni kendilerine merkez yaptı. Caddede açılan ve çoğu yıllardır Suriye’de çalışan lüks işletmeler, İstanbul’a isim olarak da adapte olmaya başlamış. 

İSİMLERİN SONUNA ‘OĞLU’
Markalar, Türkiye’ye taşınınca ‘oğlu’ ismini alıyor. ‘Zaitouneoğlu Tatlı’ bunlardan biri. Suriye’de 1975’den beri ‘Zaitoune’ olarak hizmet veren tatlıcı son bir buçuk yıldır İstanbul’da ve adı artık ‘Zaitounoğlu’. Dört şubeleri var. Sahiplerinden Abdurrahman Zaitoune, dünyanın çeşitli yerlerine kargoyla tatlı yolladıklarını anlatıyor. Savaş bitince Suriye’ye dönmek istiyor. Hemen yanındaki ‘Buuzecedi’ ise geçen hafta açılmış. Geleneksel Suriye kıyafetli personel karşılıyor. Mönüde yalnızca nohut ve baklayla yapılmış çeşit çeşit seçenek var. Sahibi Muhammed Nur, “Suriye’de dükkanımız vardı ama duruyor mu bilmiyoruz. Biz buraya taşındık. Yeniden başladık. Eski Şam mutfağını Türklere tanıtmak istiyoruz” diyor.EV YEMEĞİ SERVİSİ AZ
Bu yolculuktaki rehberimiz ‘Savoring Syria (Suriye’nin Tadı) Projesi’nin kurucusu Suriyeli Amerikalı gazeteci 29 yaşındaki Dalia Mortada. 2011’de, Suriye’deki protestolar bitene kadar ‘geçici olarak’ Türkiye’ye gelen Mortada savaş bitmeyince İstanbul’da kaldı. İstanbul’daki Suriyelilerin hikâyeleriyle birlikte tariflerinin peşinde düştüğü ‘Savoring Syria’ da böyle ortaya çıktı. Mortada, Suriye mutfağının göçünü şöyle anlatıyor: 

“Arap ekmeğini hiçbir yerde bulamıyordum. 2014’ten itibaren Suriyeliler bu ekmeği İstanbul’da üretmeye başladı. Bu da artık eve gidemeyeceklerini kabullendikleri anlamına geliyordu. Yer değişince yemek tarifleri de değişiyor. Her yemekte kullanılan yedi baharat burada yok. Onun yerini kişniş aldı. Yemeklerde et yerine hesaplı olduğundan tavuk kullanıyorlar. Vejetaryen mutfak gelişiyor. Suriye’de dışarıda yeme kültürü de yoktu. Daha önceleri İstanbul’daki Suriye restoranlarında yalnızca fast-food tarzı humus, falafel ve kebap satılıyordu. Türklerden ev yemeği servis etmeyi öğrendiler.” 
İstanbul’daki Suriye restoranları arasında ‘ev yemeği’ servis edenlerin sayısı az. Bunların en meşhuru Fatih’te geçen yıl açılan Saruja. Her masadan başka dil yükseliyor; Türkçe, İngilizce, Arapça... İşletmeci Mohammad Eid “Ayda birkaç defa mönüyü değiştiriyoruz. Artık İkitelli ve Ümraniye’de Suriyeli ekmek ve tatlı fabrikaları var. Malzemeler taze” diye konuşuyor. 
Mönüyü Dalia Mortada anlatıyor: “Suriye lezzetlerinin Türk yemeklerinden farkı çok daha fazla baharat var. Şam’da humusa ‘sabbaha’ diyoruz. Kızarmış ekmek, nar ve limonlu salata ‘fettuş’. Falafel, nohut ve favadan yapılıyor. Yaprak sarmasında etle birlikte bol sarımsak ve limon var. Suriye’de her yemeğe içinde kişniş, kimyon, tarçın gibi çeşitli şeylerin olduğu ‘yedi baharat’ı koyarız. Şam yemeklerinden biri de limon sosu ve yoğurtla pişmiş içli köfte. Mutabal ise patlıcan ezmesi gibi. Ama içinde tahin, yoğurt ve sarımsaklı patlıcan ezmesi var. Suriye kültüründe yemeği sunmak, yemeğin kendisi kadar önemlidir.”FABRİKA KURULDU
Cadde üzerindeki Şam Market’te üzerinde Arapça etiketlerin bulunduğu Suriye ürünleri var. Sahibi Samir Ahdab, Suriye’den gıdaların eskiden kaçak geldiğini anlatıyor ve “Sınır kapanınca gıdaların geçişi de durdu. Burada fabrikalar açılmaya başladı” diyor. Raflardaki kavanozlarda ev yapımı Suriye yemekleri bulmak da mümkün.FABRİKA KURULDU
Cadde üzerindeki Şam Market’te üzerinde Arapça etiketlerin bulunduğu Suriye ürünleri var. Sahibi Samir Ahdab, Suriye’den gıdaların eskiden kaçak geldiğini anlatıyor ve “Sınır kapanınca gıdaların geçişi de durdu. Burada fabrikalar açılmaya başladı” diyor. Raflardaki kavanozlarda ev yapımı Suriye yemekleri bulmak da mümkün.SURİYE'NİN TADINA BAKTILAR
SAVORING Syria’nın organize ettiği, Türk ve yabancılardan oluşan 35 konuğun katıldığı yemekteyiz. Taksim’de bir restoranın mutfağında ev tarifleriyle yemek hazırlanıyor. Projenin kurucusu Dalia Mortada yemeğin amacının, hem Suriye’nin geleneksel lezzetlerini paylaşmak hem de mülteci kadınlara gelir sağlamak olduğunu söylüyor. Yemek hazırlayanlardan 1.5 yıldır İstanbul’da olan Amal bugüne kadar Türk yemeğinin hiç tadına bakmamış, “Beni götürecek Türk arkadaşım yok” diyor. Konuklardan Muhammed ise “Aile yemeğini  çok özlüyorum. Bir kardeşim Avusturya’da, diğeri Almanya’da, ikisi annemle Suriye’de. Bu yemek bana Suriye’yi hatırlattı” diye konuşuyor.

 
Olumlu hal' indirimi
 
23 Nisan’ın çalışan çocukları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Olumlu hal' indirimi
İstanbul Maslak Üçyol Camisi’nin şadırvanını işleten Fırat Karavil’i, ...
23 Nisan'da kar sürprizi... Bugün hangi ilde hava nasıl olacak?
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşkuyla kutlandığı sabah ...
Bin Ladin tarifesi
Suriye’nin Mayadin kentinde öldürüldüğü açıklanan İstanbul’daki Reina ...
 
Yenimahalleli çocuklara 23 Nisan hediyesi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Yenimahalle ...
Şırnak Uludere'den kara haber!
Şırnak’ın Bestler Dereler bölgesinde arama tarama faaliyeti yürüten güvenlik ...
Bu mantarın kilosu 150 TL
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde manav tezgahlarında yerini alan kuzu göbeği ...
 
Anneleri ile aynı uçakta hosteslik yaptılar
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle THY uçağında çocuklar ...
Beşiktaş’ta gece kulübü önünde silahlı kavga : 2 yaralı
Beşiktaş’ta bulunan bir gece kulübü önünde çıkan kavgada silahlar konuştu. ...
PKK elebaşısı, hendekçi teröristi böyle uğurlamış
HDP’nin Mardin Nusaybin’deki terör operasyonlarında ‘öldürülen sivil’ ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri