Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı olağan toplantısının ilk oturumu önceki gün gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez başkanlığında toplanan Meclis’te, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından Eskişehir Yolu üzerinde Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce imar planlaması yaptığı bölgeleri de kapsayan 10 bin hektarlık alanın, toplu konut alanı ilan edildiği ortaya çıktı. Konuyu BBP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi İbrahim Uyar gündeme getirdi. Toplantıda gündem dışı söz alan Uyar, özetle şunları söyledi:
“Toplu Konut İdaresi, Ankara Valiliği oluru ile Eskişehir Yolu güzergâhında bulunan Yapracık, Aşağı Yurtçu, Yukarı Yurtçu, Ballıkuyumcu, Fevziye, Şehitali, Dodurga ve Peçenek mahallelerinin bir kısmı dahil olmak üzere 10 bin hektarlık alanı, 3 ayrı kararla toplu konut alanı ilan etmiş; Büyükşehir Belediyesi’nce daha önce burada yapılan imar planlarını da yok saymaktadır. Burada dikkatinizi çekmek istediğim bir konu var. TOKİ’nin burada sadece 100 hektar alanı var. Yani kendi alanının 100 misli olan 10 bin hektarlık alanı, yani 100 milyon metrekarelik alanı toplu konut alanı ilan ederek, resmen muhalefetiyle iktidarıyla Büyükşehir Belediyesi olarak karar vermekte olduğumuz planlama çalışmasına yetki gaspı yapmıştır. ‘Siz yetki planı yapamazsınız. Planı ben yaparım’ demektedir.
2 MİLYON NÜFUSUN YAŞAYACAĞI ALAN
Bu alan Çankaya, Etimesgut, Yenimahalle ve Sincan ilçeleri sınırları içinde. Dolayısıyla bu ilçe belediyelerini de, Büyükşehir Belediyesi’nden yok hükmünde saymaktadır. Eskişehir Yolu, Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük gelişme sahasıdır. Keçiören’in, Bağlum bağlanmadan önceki büyüklüğünün 5 bin 600 hektar olduğunu ve bu alanda 900 bin nüfus yaşadığını düşünürsek, 10 bin hektarlık alanın ne anlama geldiği açıkça anlaşılmaktadır. Yani 2 milyon nüfusun yaşayacağı alanını, Ankara’nın 20 yıla yakın gelecekteki nüfus artışıyla ilgili kararı TOKİ ‘ben veririm’ demektedir.
30 BİN ANKARALI’NIN MÜLKİYETİ VAR
TOKİ bu bölgede alt yapıyla ilgili bir şey yapmış mıdır? Hayır. Daha sonra yapmaya imkanları var mıdır? Bununla ilgili programda hiçbir şey yapmadılar. Ayrıca bu alanlarda 30 bin Ankaralı’nın mülkiyeti var. Ankaralı vatandaş TOKİ’nin imar planı yapmasından rahatsızdır. Bunun iki nedeni var. Bir TOKİ bu alanlarda konut alanı vermemekte; iki İmar Kanunu’nun Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği yetkilerin bir kısmı TOKİ’de mevcut olmadığı için yasal olarak hisse çözümü yapamamaktadır.
TOKİ VE VALİLİĞE ÇAĞRI
Bir sözüm de Ankara Valiliği’ne. Bilindiği üzere toplu konut alanı, Valilik oluru ile ilan edilmektedir. Bu alanlar ilan edilirken Valiliğin, bunda mülkiyeti olan ilçe ve Büyükşehir belediyeleri ile hiçbir irtibata geçmemesi, Ankara halkının yetki verdiği belediyelerin eline resmen yetki gaspıdır. TOKİ’ye de seslenmek istiyorum. Eğer burada büyük projeler üreteceksen, projelerini açıkla. Toplu konut alanı yapılacak yerlerde altyapı hizmetlerini de verebilecekse ilgili belediyeler düşünür, elbirliği ile Büyükşehir Belediyesi bu projelere destek olur, mecliste de onaylarız. 30 bin Ankaralı’yı mağdur eden bu karardan Ankara Valiliği ve TOKİ’nin geri dönebilmesi için Büyükşehir Belediyemize ve meclisine de iş düşmektedir.”
YETKİ KARMAŞASI VAR
Uyar’a, Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez ile AK Parti Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Emin Ayaz da destek verdi. Ölmez, TOKİ’nin ilk etapta gecekondu ıslahı için kurulduğunu hatırlatarak, TOKİ’nin, büyükşehirlerin, il ve ilçe belediyelerinin yetkilerini kullanmaya başladığını söyledi. Ankara’nın bazı bölgelerinde yaşanan yetki karmaşalarına değinen Ölmez, şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bazen bakıyorsunuz, ruhsatı vermiş. Büyükşehir Belediyesi’nin bilgisi yok. Şu anda Ankara’da problem olan 3 nokta var. Vatandaş, hatta bazı meclis üyeleri de Büyükşehir Belediyesi ve Melih Gökçek yaptı zannediyor. Melih Bey’in haberi yok. Çankaya’da Kuzu’nun (Rixos Otel) yerinden Büyükşehir’in haberi sonradan oldu. Bizimle ilgisi yok. Rus Büyükelçiliği’nin yeri şu anda problem mesela. Biz ‘hayır’ demişiz, Bakanlık ‘evet’ demiş. Burada yetki karmaşası var ve bunun yasal olarak çözülmesi lazım. İktidarı ve muhalefetiyle aynı yerde duruyoruz ve teşekkür ediyoruz.”
Konuşmaların ardından Uyar’ın konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesi Meclis’e sunuldu. Konunun İmar ve Bayındırlık ile Hukuk ve Tarifeler komisyonlarında görüşülmesi oy birliği ile kabul edildi.
UZLAŞMA PROTOKOLÜ KARARI YENİLENDİ
Meclis’te, EGO Genel Müdürlüğü ve Başkent Doğalgaz A.Ş. arasındaki uyuşmazlığın giderilmesi için protokol yapılmasına ilişkin 17 Aralık 2015 tarihinde alınan Belediye Meclisi kararının, taraflarca yapılan değişikliklerle yenilenmesi kararlaştırıldı. Konuyla ilgili Başkanlık Yazısı’nda, doğalgaz hizmetlerinin özelleştirilmesi sonrasında Büyükşehir Belediyesi ve EGO Genel Müdürlüğü ile Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. arasında, başta tapu iptali ve tescili davalar olmak üzere çeşitli konularda adli ve idari yargıda karşılıklı birçok davalar açılması nedeniyle kamu hizmetlerinde yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla 17 Aralık 2015 tarihinde Belediye Meclisi’nde alınan karar hatırlatıldı. Yazıda, bu kararın iptal edilerek, yeni bir karar alınması istendi. Belediye meclisinde yapılan görüşmelerin ardından daha önce alınan karar iptal edilerek, yeni bir karar alındı. Yeni karara göre EGO Genel Müdürlüğü’ne ait Sıhhiye Toros Sokak’taki kampüste, belirlenen 37 dönümlük alanın, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından en fazla 2 yıl süreyle bedelsiz kullanılması, protokolün imza tarihinden itibaren de herhangi bir ihtara gerek kalmaksızın boşaltılmasına karar verildi.
OTO GALERİLER DE GÜNDEME GELDİ
Öte yandan mecliste, kent içindeki 2’nci el oto galerilerilerin 1 Mart’a kadar şehir dışına taşınmalarıyla ilgili olarak Ocak ayı oturumunda oy birliği ile alınan karar da yeniden gündeme geldi. Oto galerilerilere taşınmaları için gösterilen OTONOMİ’nin fiziki koşullarının yetersiz ve verilen sürenin az olduğunu belirten CHP Grup Başkan Vekili Doğan Yılmazkaya, galericilere yeni yer gösterilmesi ve sürenin uzatılması istemiyle önerge verdi. Önerge, oy çokluğuyla ilgili komisyona gönderildi.
Yılmazkaya, konuyla ilgili yaptığı konuşmada, “Bu karar, bir önceki ay meclisten oy birliğiyle geçti. Ancak yaptığımız görüşmeler sonucunda arkadaşlarımızın bir kısmının itirazları var. Şu anda bin 500’e yakın bu konuda uğraş veren firma var. Bunların sadece 550’sine tahsis yaparsanız, kalan insanları nereye gönderecekseniz? Burada bir sıkıntı var. Bunu da çözmek zorundayız” dedi.
Kararın alındığı Ocak ayındaki oturumda, meclis başkanına taşınma süresinin yeterli olup olmadığını soran MHP Grup Başkan Vekili Ramazan Şimşek de sorusunu tekrarlayarak, “Süreyi Haziran, Temmuz yapamaz mıyız? Gölbaşı’ndaki yerle ilgili ne tür sıkıntılar var, neden bugüne kadar bekledi?” diye konuştu.
REKABETTEN DOLAYI UYUM SAĞLANMIYOR
Yılmaz ve Şimşek’in sorularını yanıtlayan Ali İhsan Ölmez, şunları söyledi:
“Burada bir karar alındı. Bir yerinde başlamak lazım. Şu anda oto galeriler arasında iki grup çatışıyor. 10 yıldır oto galeri işletmecileri zapt etmek mümkün değil. Buradan başlayarak mutlaka diğer tarafların da yolu açılacaktır diye tahmin ediyorum. Gölbaşı aksı da açılır. Kimse dışarıda kalmaz. Ancak siyasi, sosyal baskıyla bunu ertelerseniz sonuç alamayız. Yalnızca kendi aralarındaki rekabetten dolayı uyumu sağlayamıyorlar.”
Mecliste alınan diğer kararlar şöyle:
3 ORTAKLI MÜHENDİSLİK MÜŞAVİRLİK ŞİRKETİ
Ulaştırma sistemleri; demiryolu, metro ve hafif raylı sistemler alanında mühendislik, müşavirlik, üretim ve pazarlama hizmetleri verilmesi amacıyla yeni bir şirket kurulması da oy birliğiyle kararlaştırıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 10, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme A.Ş.’nin yüzde 40 ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün (DDY) yüzde 50 hisseye sahip olacağı, esas sermayesi 6 milyon TL olan ‘Mühendislik Müşavirlik Şirketi’nin kurulmasına yönelik protokol imzalanacak.
ANKARA’YA YENİ KARDEŞ
Karadağ’ın bağımsızlığının ve Karadağ-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisisin 10’uncu yılı nedeniyle Karadağ’ın başkenti Podgoritsa Belediye Başkanı Slavoljub Stijepoviç’in 2016’da Ankara’yı ziyaret etmek istediğini belirten, ziyaret dolayısıyla iki şehir arasında kardeş kent protokolü imzalanmasını öngören Başkanlık Yazısı, oybirliğiyle kabul edildi.
PARK’TAKİ HAYVANLAR BIRAKILACAK
Sincan Evcil Hayvanlar Parkı’nda popülasyonu aşırı artan değişik türlerdeki hayvanların ekolojik dengeyi desteklemek ve biyolojik çeşitliliği artırmak üzere, Büyükşehir Belediyesi’ne ait göl, gölet, su havzaları, sazlık ve ormanlara bırakılması oy birliğiyle kabul edildi.
İSTİKLAL MADALYALARI DERNEĞİ’NE ÜCRETSİZ TAHSİS
Ulus’taki 100. Yıl Çarşısı’nda bulunan 115 ve 116 no’lu işyerlerinin, 12 yıldır kiracı olan İstiklal Madalyaları Derneği’ne, ücretsiz tahsis edilmesi ve aidat ortak giderlerinden muaf tutulması oy birliğiyle kabul edildi.
POLİSE BEKLEME KULÜBESİ
Alparslan Türkeş ve Söğütözü caddelerinin kesişimindeki üst geçidin altına, bölgede görevli Çevik Kuvvetler Şube Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri için barınaklı bir bekleme kulübesi yapılmasına karar verildi.
ZABITAYA YÜZDE 6,8 MESAİ ZAMMI
Zabıta personeline, 2015 yılı için aylık 536 TL fazla çalışma ücreti verilmesi kararlaştırıldığı hatırlatılarak, 2016 yılı ilk üç aylık dönem (01.01.2016-01.03.2016) için bu tutarın yüzde 6,8 oranında artırılması kararlaştırıldı.