ANKARA İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Başkent’teki kurbanlık satış yerlerini denetledi. Bu yıl Ankara’da ilk kurulan Ovacık kurban satış noktasını bir alıcı gibi kendisini tanıtmadan gezen Muhsin Temel, daha sonra Ankara Hürriyet’e Kurban Bayramı öncesi müdürlük olarak aldıkları tedbirleri ve vatandaşların kurban alırkan nelere dikkat etmeleri gerektiği konularında açıklamalarda bulundu.
Üç aşamalı sıkı denetim
Yaklaşan kurban bayramı nedeniyle “kurban öncesi”, “kurbanda” ve “kurban süresi içerisinde” olmak üzere her türlü hareketi kontrol altına almak amacıyla toplam üç aşamalı denetim ekibi kurduklarını belirten Temel, “Biz hayvanların yetiştirilmesinden sofrada çatala kadar giden kısma kadar kontrol ediyoruz. Vatandaşlarımız rahat olsunlarAnkara’da kurbanlıklar üretimden çatala kadar kontrol altında” dedi. Temel sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle tanımlanmamış ve tescil edilmemiş yani kulak küpesi takılmamış, kimliği ve kime ait olduğu belli olmayan, elinde pasaportu bulunmayan hiçbir hayvanın sevkine müsade etmiyoruz. Bu bizim birinci şartımız. Bunun yanında ‘şap’ hastalığına karşı hayvanların sevklerinden 15 gün öncesinde şap aşılarının yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor. Ancak bunlar yapıldıktan sonra hayvanların sevkine müsade ediyoruz.
11 satış yeri 37 kesimhane
Ankara’da şu anda 11 satış yeri ve 37 tane de kesimhene belirlendi. Bu kesimhanelerin tamamına veteriner hekim görevlendiriyoruz. Veteriner hekimlerin eşliğinde oluşturulan ekipler, bayramın birinci gününden itibaren kesilen hayvanların sağlıklı olup olmadığını veya kesim esnasında karşılışılacak sıkıntıları çözmeyi amaçlıyor. Ayrıca hayvanların yanı sıra araçların da tekerleklerine kadar dezenfekte işlemi yapılıyor. Nakliye yapıldıktan sonra gittikleri yerlerde de veteriner hekimler eşliğinde kontrole devam ediliyor.
Kulak küpesi geri dönüşümü
Bir diğer önemli konu ise özellikle kesilen hayvanların kulak küpelerinin bize geri dönüşü çok önemli. Biz bu konuda muhtarlara, belediyelere, kesimhane yetkililerine gerekli yazışmaları yaptık. Çünkü kurbanda kesilen hayvanları bizim veri tabanımıza girmimiz gerekiyor. Ne kadar hayvan kestik bunu bilmemiz gerekiyor. Bir de geçmiş yıllarda kötü görüntülere neden olan uygunsuz kesim ve satış yerleri, yollarda sokaklarda yapılan kesimle ilgili bir takım kıstaslar getirildi.”
Acı vermek hem dinen hem de hukuken yasak
ANKARA Vetiriner Hekimler Odası Şube Başkanı Oytun Olcan Şenel, kurban keserken hayvanlara acı vermenin hem dinen, hem de yasal olarak doğru olmadığına dikkat çekti. Şenel, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 12/1. maddesine göre, hayvanların kesilmesi dini kuralların gerektirdiği özel koşullar dikkate alınarak, hayvanı korkutmadan, ürkütmeden ve en az acı verecek şekilde, hijyenik kurallara ve usulüne uygun olarak bir anda yapılır. Hayvanların kesimi ehliyetli kişilerce yapılması sağlanacaktır. Bu hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 738 TL ceza kesilecektir” dedi. Şenel ayrıca, kurban hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nca yürütülmesine dair yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere hayvan başına bin 848 TL ceza kesileceğini ifade etti.
Satıcı umutsuz
ANKARA’ya kurban satmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanından büyük umutlarla gelen üreticiler, şimdilik umduklarını bulamadı. Bazı üreticiler sinek avlerken objektiflere böyle takıldı.
Uzmanlardan hijyen uyarısı
ENFEKSİYON Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük, hijyen koşullarına uyulmadan, uygunsuz ortamlarda kesilen kurbanların hem mikroorganizmaların bulaşması nedeniyle hastalık açısından risk hem de çevre sağlığı ve görüntü kirliliği nedeniyle olumsuz etkiler taşıdığını söyledi. Hayvanlarda görülen ve “zoonoz” olarak adlandırılan bazı hastalıkların insanlara etin yenilmesi ya da hazırlanması sırasında direk temasla bulaştığını vurgulayan Gözüküçük, bunlardan “şarbon, salmonelloz, kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, kuduz, brusellozis ve verem” gibi hastalıkların çok önemli olduğunu vurguladı. Gözüküçük, bu hastalıkların önlenmesi için, etlerin kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemesi, hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti
Valilikten bayram tedbirleri
ANKARA Valiliği, vatandaşların Kurban Bayramı’nı huzur ve güven içinde geçirmeleri için ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli önlemleri almasını istedi. Açıklamada, derhal uygulamaya konulması istenilen düzenleme ve tedbirler şöyle sıralandı:
İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü, 5 Kasım Cumartesi gününden itibaren sorumluluk bölgelerinde huzur planlarını uygulamaya koyacak ve emniyet-asayiş tertip ve tedbirlerini 10 Kasım Pazartesi günü sabahına kadar aksatmadan sürdüreceklerdir. Havaalanı, gar ve terminallerde yaya ve motorlu devriyelerle şehir içi ve devlet karayolları üzerinde tertip edilecek trafik ve asayiş ekiplerinin sayıları artırılacak, vatandaşlarımızın huzurlu ve güvenli seyahatlerine hazır hale getirilecektir. Kurban satış ve kesim yerlerinin tesisiyle kurban atık ve çöplerinin uzaklaştırılması için hazırlıklar ve denetimler Büyükşehir Belediyesi, kaymakamlıklar ve ilgili belediyelerce yapılacaktır. Toplu taşıma araçlarının seferlerinde sürekliliğin sağlanması amacıyla gerekli tedbirler önceden planlanacaktır. Açıklamada görüşlerine yer verilen Vali Yüksel, şehirler arası seyahat edecek vatandaşların trafik kurallarına titizlikle uymalarını, özellikle hatalı sollama yapmamaları, aşırı süratten kaçınmaları ve uykusuz araç kullanmamaya dikkat etmelerini isteyerek, Ankaralılar’ın Kurban Bayramı’nı kutladı.