ANKARA Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akkuş, ramazan ayında kutsal kişilerin mezarlarına ziyaretlerin arttığını belirterek, “Türbe ve camileri hareketlerde aşırılığa kaçmadan sadece ramazan ayında değil yıl boyunca ziyaret etmek gerekir” dedi.
Ankara’da son zamanlarda aslına uygun bir şekilde tadilattan geçirilerek yenilenen türbe ve camilerin özellikle ramazanda yoğun olarak ziyaret edildiğini ifade eden Akkuş, “Türbe ve camileri ziyaret ederken uyulması gereken kurallar var. Örneğin türbe duvarlarına anahtar sürmek, mezarda yatan kimselerden talepte bulunmak kaçınılması gereken bir davranış şekli” dedi.
Kişiyi tanıyın dualarla anın
Ziyaretlerin asıl amacının, türbede bulunan kişinin yaşadığı dönemde çevresine sunduğu hizmetler ile kazandırdıklarının öğrenilmesi ve dualarla anılması olduğuna dikkat çeken Akkuş, şunları kaydetti:
“Yaşadığımız şehre sanatsal, kültürel ve dini anlamda hizmetlerde bulunmuş önemli kimselerin yaşadığı mekanlar, müzeler ve önemli alanlar ziyaret edilmeli. Bu ziyaretlere çocuklarımızı da götürerek atmosferi yaşamalarını sağlayabilir, türbe ziyaretlerinden sonra yakınında bulunan camilerde namaz kılarak ibadetlerimizi güzel bir atmosferde ifa edebiliriz.”
Başkent’te sayısız cami ve türbe olduğunu belirten Akkuş, halk tarafından en çok ziyaret edilenlerin Hacı Bayram-ı Veli, Şeyh Ali Semerkandi ve Şeyh Taceddin-i Veli’ye ait türbeler olduğunu bildirdi.
İstiklal Marşı’nı burada yazdı
ANADOLU’da yaşamış büyük mutasavvıflardan olan Şeyh Ali Semerkandi ise, ilmi otoritesi ve tasavvufi öğretisiyle tanınıyordu. Şeyh Ali Semerkandi’nin türbesi Çamlıdere’de bulunuyor.
Şeyh Taceddin-i Veli’nin dergahı ise Türkiye tarihinde önemli bir yeri taşıyor. Cumhuriyetin ilk yıllarında birçok olaya tanıklık eden yapı, Mehmed Akif Ersoy’a da ev sahipliği yaptı. Ersoy’un İstiklal Marşı’nı burada yazdığı biliniyor. Şeyh Taceddin-i Veli’nin Hamamönü’ndeki türbesinde oğlu Taceddin Mustafa Efendi’nin kabri de bulunuyor.
Hasta kalplere şifa dağıttı
MANEVİ Mimarlarıyla Ankara adlı kitaptan derlenen bilgilere göre, 14. ve 15. yüzyıllarda Anadolu’da yetişen Hacı Bayram-ı Veli, eserlerini Türkçe olarak yazarak, Türkçe kullanımını Anadolu’da önemli şekilde etkiledi. Hacı Bayram-ı Veli, sohbetleriyle hasta kalplere şifa dağıttı, talebelerini daha çok sanata ve ziraate sevk etti. Hayatı boyunca İslamiyet’i yaymaya çalışan Hacı Bayram-ı Veli’nin türbesi, kendi ismiyle anılan Hacı Bayram Camii’nin yanında yer alıyor.
Bayramda ulaşım ücretsİz
ANKARA Büyükşehir Belediyesi’nin, Başkentlilerin aileleri ile birlikte akraba ve dost ziyaretlerini kolaylaştırmak için gelenekselleştirdiği ücretsiz otobüs uygulaması, bu bayramda da devam edecek. Ankaralılar, üç günlük Ramazan Bayramı süresince kent içi ulaşımda EGO otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanabilecek.
Ramazan Bayramında Karşıyaka ve Cebeci Asri Mezarlığı’na da otobüs seferleri düzenlenecek. Vatandaşlar, üç günlük bayram süresince metro hattında bulunan Hastane Durağından 08.00 ile 16.45 arasında her yarım saatte bir Karşıyaka Mezarlığı’na taşınacak.
Türkiye’nin geleceği için buluştular
KEÇİÖREN Belediyesi ve İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı’nca düzenlenen iftar kapsamında yetim çocuklar bir araya geldi.
Keçiören Kaymakamı Mustafa Güler, “Yetim çocuklar Türk toplumunun şefkatli ellerine muhtaç. Bu çocuklara sahip çıkmak vatandaşlık görevi” dedi.
İftar programının sonunda çocuklara çeşitli hediyeler verildi.
Şenlikte Somali’ye yardım kampanyası
ÇUBUK Belediyesi tarafından Atatürk Parkı’nda düzenlenen Ramazan Şenlikleri’nde, Afrika’da yaşanan kıtlık sebebiyle yardım kampanyası başlatıldı. Kimse Yok Mu Derneği tarafından başlatılan yardım kampanyasına Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler ve Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden de destek verdi. Şenliğe katılan küçük büyük yüzlerce insanın destek verdiği kampanyada, cep telefonlarıyla da yardım için SMS gönderildi. Herkesi başlatılan kampanyaya destek olmaya çağıran İşler, “Herkes bugüne kadar destek oldu. Ancak daha da çok destek olmamız gerekiyor. Orada çok büyük kuraklık, açlık ve hastalık var” dedi.
Gecede solist Ahmet İnan tarafından sevilen eserler seslendirilirken, eserlere İşler, Özden ve davetliler de eşlik etti. Sunuculuğunu Gökhan Taze’nin yaptığı Ramazan Şenlikleri, yerel sanatçılardan Mustafa Yaman’ın konseri, ortaoyunu, Hacivat-Karagöz ve sihirbaz gösterileri ile devam etti.
Türkkonut’tan dört bin kişilik iftar
Türkkonut Genel Başkanlığı Türkkonut Camii’nde Kadir gecesi dolayısıyla 4 bin kişiye iftar veriyor. Geceye TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve birçok siyasetçinin katılması bekleniyor.
Türkkonut Genel Başkanı Yılmaz Odabaşı yaptığı açıklamada, her yıl geleneksel olarak iftar yemeklerinin devam ettiğini hatırlatarak bu sene 4 bin kişi ile birlikte aynı sofrada iftar açacak olmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Odabaşı bu sene Ankara’da sadece üç camide açılan Sakal-ı Şerif’in Kadir gecesinde Türkkonut Cami’sinde ziyarete açılacağını belirterek, tüm Ankaralıları Sakal-ı Şerif’i ziyaret etmeye davet etti.
İki saat sürecek
Odabaşı, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi‘nde vatandaşların rahatlıkla ibadet edebilmesi için Sakal-ı Şerif’in iki saat boyunca ziyarete açılacağını söyledi. Odabaşı, Sakalı Şerif’in bulunduğu mahfazın öpülmesinin doğru olmadığını ifade ederek halkın bu hususa mutlaka riayet etmesi gerektiğini vurguladı. Odabaşı gecede altı imamın mevlüt okuyacağını belirterek camide çocuklara macun, şeker gibi hediyeler vereceklerini ifade etti.