50 Türk, Suriyeli ve Afgan kadın tarafından Mart 2019’da Gaziantep’te kurulan SADA Kadın Kooperatifi üretim alanlarını ihtiyaca göre şekillendirerek maske üretimine başladı. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (BM Kadın Birimi) tarafından desteklenen Kooperatif Eylül ayına kadar yaklaşık 252 bin adet maske üreterek toplum sağlığına destek olmayı hedefliyor. 45 kadının 3 ay boyunca üreteceği maskeler Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bakanlığı Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğüne hibe edilecek. Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından finanse edilen PEP- Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) iş birliğinde gerçekleştirilecek. Projede aktif rol oynayacak Kooperatif üyelerinin ödenekleri ve tüm malzeme giderleri tamamen Alman Hükümeti tarafından karşılanıyor. Maske üretimi sayesinde Koronavirüs sebebiyle gelir kaynaklarının kısıtlandığı Kooperatif üyeleri hem gelir elde edecek hem de toplum sağlığına destek olacaklar.
Uyum içinde üretim
Türk, Suriyeli ve Afgan kadınların birlikte üretim yaptıkları SADA Kadın Kooperatifi BM Kadın Biriminin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği ve Uluslararası Çalışma Örgütü ortaklığında yürüttüğü, Avrupa Birliği ve Japonya Hükümeti tarafından finanse edilen SADA Kadın Gelişim ve Dayanışma Merkezi çatısı altında kuruldu. Türk ve göçmen kadınların birlikte üreterek gelir elde ettiği Kooperatif tekstil, sayacılık ve gıda sektörlerinde üretim yapıyor. Geçtiğimiz sene Paris Barış Forumunda en iyi ilk 10 projeden biri seçilen Kooperatif sayesinde kadınlar birlikte üreterek sosyal ve ekonomik açıdan güçleniyorlar. Türk ve göçmen kadınların arasındaki bağları güçlendiren Kooperatif maske üretimiyle birlikte tüm Gazianteplilere destek olacak.
Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GİZ) tarafından yürütülen PEP- Ekonomik Fırsatların Desteklenmesi Programı kapsamında kooperatif üyelerine maske dikiş teknikleri ve paketleme üzerine mesleki eğitimler verilecek. Kooperatifin aktif olduğu üç sektörden biri olan gıda üretiminin geliştirilmesi içinse mutfak atölyeleri düzenlenerek COVID-19 salgınından ekonomik ve sosyal olarak olumsuz etkilenen kooperatif üyelerinin kapasite gelişimlerine destek olunması hedefleniyor. Türk, Suriyeli ve Afgan kadınların birlikte alacağı eğitimler ve bulunacakları maske üretim aşamaları ile topluluklar arası sosyal uyumun desteklenmesi hedeflenirken, COVID-19 döneminde maske ihtiyacını karşılayamayan Türk ve göçmen topluluklara maske sağlanacak.
Hibya Haber Ajansı