Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
HABERLER>EKONOMİ
15 Aralık 2022 Perşembe - 11:32

Türkiye: Bütçe, kurumlar vergisindeki artıştan sonra büyük fazla verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı kasım ayı bütçe verilerine göre, bütçe Kasım 2022’de 108,3 milyar lira (5,8 milyar dolar) fazla vererek, iki aylık açıktan sonra son yılların en hızlı dönüşlerinden birini gerçekleştirdi.

Türkiye: Bütçe, kurumlar vergisindeki artıştan sonra büyük fazla verdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı kasım ayı bütçe verilerine göre, bütçe Kasım 2022’de 108,3 milyar lira (5,8 milyar dolar) fazla vererek, iki aylık açıktan sonra son yılların en hızlı dönüşlerinden birini gerçekleştirdi. Ekim ayında bütçe 83,3 milyar lira açık vermişti. Bütçe geçen yılın aynı döneminde 32 milyar lira fazla vermişti. Faiz dışı fazla Kasım 2021’deki 47,3 milyar TL iken, Kasım 2022’de 132,7 milyar TL’ye yükseldi.

Aylık Bütçe Gerçekleşmeleri Raporu’nda belirtildiği üzere, Devlet gelirleri geçen ay bir önceki yıla göre %107,3 artarak 347,7 milyar TL oldu. Aynı dönemde vergi gelirleri de %109,6 artarak 312 milyar TL'ye ulaştı ve bu artışın başında kurumlar vergisi geldi. Bu dönemde kurumlar vergisi %161,5 artış kaydetti. Gelir vergisi ve tüketim üzerinden alınan dahili ve harici KDV gibi vergilerin nominal artış hızlarında ise yavaşlama eğilimi görülmektedir. Söz konusu vergi kalemleri reel bazda ise (enflasyondan arındırılmış) daralma göstermiştir. Bu dönemde vergi dışı gelirlerin artış hızı ise %91,5 olarak gerçekleşmiştir.

Cari transferler (%+79,6) ve personel ücretleri (%+104,4) kaynaklı olarak bütçe harcamaları %76,4 artarak 239,4 milyar TL oldu; %84,4'lük yıllık enflasyona göre ayarlandığında ise reel olarak düşüş gösterdi. Yüksek enflasyon ortamı nedeniyle önceki aylarda büyük etki oluşturan faiz giderleri, Kasım ayında %59,3 oranında artarak 24,4 milyar TL olmuştur. Bu dönemde faiz dışı giderlerin ise %78,5 oranında yine enflasyonun altında arttığı görülmektedir. Bu kalemdeki artış hızının ılımlı hale gelmesinde Kasım ayında BOTAŞ veya kur korumalı mevduat (KKM) kaynaklı bir harcama yapılmaması etkili olmuştur. Bu dönemde sermaye giderleri %75,1, sermaye transferleri %50,2, SGK devlet primi giderleri %91,3, mal ve hizmet alım harcamaları da %82'lik artışlar kaydetmiştir.

2022 kümülatif verilerine baktığımızda; Ocak-Kasım bütçe açığı, hükümetin yılsonu açık hedefi olan 461 milyar liraya kıyasla 20,4 milyar lira oldu. Bütçe Ocak-Kasım 2021 döneminde 46,5 milyar TL açık vermişti. Bu veriler 11 aylık dönem itibariyle bütçenin geçtiğimiz seneye göre olan performansının daha olumlu olduğunu göstermektedir. Gelirlerdeki yıllık artış %100,2 olurken, giderlerdeki artış %94,7 olarak gerçekleşti. 11 aylık dönemde vergi gelirlerindeki artış %103,3, faiz dışı giderlerdeki artış ise %98,3 oldu. Ocak-Kasım 2021 döneminde 125,4 milyar TL olan faiz dışı fazla, 2022 yılının aynı döneminde 272,2 milyar TL'ye yükseldi.

Bütçe ve faiz dışı dengenin GSYİH'ye oranı (12 aylık devirli)… Kaynak: Hazine ve Maliye Bakanlığı, TÜİK, Tera Yatırım

Geçen hafta Hazine tarafından açıklanan Kasım ayı nakit bütçesi rakamları kurumlar vergisi gelirindeki artışa ve aynı zamanda beklenenden düşük harcamalara bağlı olarak güçlü bir yıllık iyileşme göstermişti. Buna göre, nakit bütçe dengesi Kasım 2021'deki 30,3 milyar TL fazlaya kıyasla Kasım 2022'de 99,6 milyar TL fazla vermişti. Öte yandan, faiz dışı denge Kasım 2022'de 121,3 milyar TL fazla vererek Kasım 2021'deki 43,4 milyar TL’den iyileşme göstermişti. Ayrıntılara baktığımızda, gelirler Kasım 2022'de yıllık %108'lik güçlü bir artışla artmaya devam ederken; faiz dışı harcamalar bir önceki yıla göre %83, faiz giderleri ise bir önceki yıla göre %50 artmıştı.

Artan bütçe performansında kurumlar vergisi gelirlerindeki artışın etkili olduğu görülmektedir. Kasım ayı bütçe gerçekleşmelerinin detayları, gelirler ve giderler üzerinde daha hafif bir enflasyonist etki ortaya koymakla beraber bu ay içerisinde BOTAŞ ve KKM kaynaklı harcamanın olmamasının da oldukça yardımcı olduğu gözlenmektedir. Diğer taraftan gelirlerdeki dirençli seyre rağmen tüketim üzerinden alınan vergiler tarafında ekonomideki yavaşlama itibariyle önümüzdeki dönemde bir miktar ivme kaybı olmasını bekleriz.

 

Eylül ayı başında açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında hükümet, yılı gayri safi yurtiçi hasılanın %3,4'ü seviyesinde kapatacak bir bütçe açığı öngörüyor. Bu bakımdan Aralık ayında artan bir bütçe harcaması eğilimi görebiliriz. Bütçenin genel performansı açısından faiz ve döviz kuru gelişmelerini önemsiyoruz. Bu değişkenleri, etkilediği fiyatların sübvanse edilmesi ve şu an devam ettirilen finansal/ekonomik sistemin devamı açısından izlemeyi sürdüreceğiz.

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Iğdır hudut hattında 31 bin 587 gram metamfetamin ele geçirildi
 
Bakan Nebati: "Ocak-Kasım dönemi bütçe açığı 20,4 milyar TL’ye geriledi"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Enflasyon verisi kıymetlilere yaradı
Altın dünkü seansta ABD’deki enflasyon verisiyle birlikte son altı ayın ...
Piyasalarda bugün
Piyasalarda Bugün Avrupa’nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'da ZEW ...
Kıymetliler haftaya satıcılı başladı
Piyasalar açısından kritik hafta başlamışken, altın da bu kritik haftaya ...
 
Piyasa gündemi
Küresel risk iştahının yeni haftada toparlanma kaydettiği görülürken, ...
Altın 5 ayın zirvesinden döndü
Altın geçtiğimiz hafta dalgalı bir seyir izlemesine rağmen, yatayda kapattığı ...
Haftanın odak noktasında merkez bankaları var
Yıl sonuna yaklaşılırken piyasaların odaklandığı nokta Fed başta olmak ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Samsun'da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda, Vezirköprü ...
Uluslararası piyasalar
Almanya'daki Halle Ekonomik Araştırma Enstitüsü verilerine göre, ülkede ...
Bu hafta ne oldu
Yurt içinde enflasyon yurt dışında ise Euro Bölgesi büyümesi ile ABD’de ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri