Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
HABERLER>EKONOMİ
2 Kasım 2021 Salı - 12:26

Türkiye: Enflasyonda yukarı risk dengesinin devamını bekleriz

Ekim ayı enflasyon rakamlarının yukarı yönlü risk ağırlıklandırmasını önde tutmasını ve dönemsel yüksek gerçekleşmelerin normal şartlar altında işlemesi beklenen baz etkisini nötrlemesini öngörürüz.

Türkiye: Enflasyonda yukarı risk dengesinin devamını bekleriz

Ekim ayı enflasyon rakamlarının yukarı yönlü risk ağırlıklandırmasını önde tutmasını ve dönemsel yüksek gerçekleşmelerin normal şartlar altında işlemesi beklenen baz etkisini nötrlemesini öngörürüz. Bu nedenle, aylık bazda %2,1 olmasını beklediğimiz Ekim enflasyonunun manşet enflasyonu yıllık bazda %19,6 seviyesinde tutmasını bekliyoruz. Son dönemde, özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artış çerçevesinde merkezi olarak başlatılan fiyat kontrolleri mekanizması ile; zayıf lira, küresel enerji fiyatları, enerji ve akaryakıt zamları, yönlendirilen fiyatlar, giyim fiyatları, hizmet fiyatları ve KDV/ÖTV dilimleri gibi faktörler iç içe geçecektir. İşaret ettiğimiz risk dengesine karşılık; son 2 ayda toplamda 300 baz puan faiz indiren Merkez Bankası’nın şu aşamada enflasyonu işaret olarak almadığını düşünüyor ve herhangi bir politika tepkimesi göstermesini olası görmüyoruz. 

 

Ekim ayına ilişkin olarak elimizde olan donelere baktığımızda; daha yüksek enerji fiyatlarının ve zayıf liranın ön planda olduğunu görüyoruz. Küresel maliyet baskılarına ek olarak yerel para biriminde devam eden zayıflama enflasyonist etkileri katmanlandırmaktadır. Bu da, sıkıntının hem arz kaynaklı faktörlerden, hem de para birimindeki oynaklığın fiyatlama seviyelerini ve davranışlarını bozması şeklinde gerçekleşmektedir. Şimdi; bu noktada arz kaynaklı faktörlerin müdahale alanında olmasa da para politikası etkinliğinin ikincil etkileri kontrol altına alabileceğinden bahsetmiştik. Birincil etkilerdeki kontrol ise; para biriminin istikrarını sağlamaktan ileri gelmektedir. Böylelikle, küresel maliyet baskılarının liraya çevrimindeki ek unsurlar elemine edilebilirdi. Lirada süregelen değer kaybının, hissedilen arz kaynaklı fiyatlama baskısını artırdığını düşünüyoruz.

 

 

Merkez Bankası, faizleri düşürdüğü için enflasyon artışında lira bazlı reel faiz oranları da eksi bölgede kalmaktadır. Enflasyondan arındırılmış faiz, politika faizinde yapılan son indirimlerle birlikte -3% altında ve enflasyon artışları veya sınırlı olacak olsa da ilave faiz indirimleri bu negatif getiri pozisyonunu derinleştirecektir. Bu düzlemde, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını hem gerçekleşen hem de beklenen enflasyonun üzerinde tutma sözünün uygulama alanı kalmadığını gözlemleriz. Bu da, para politikası uygulamasında dönemsel olarak büyüme, kredi mekanizması ve cari denge gibi başka unsurların değerlendirildiğini ortaya koymakta.

 

Dolayısıyla, kontrolsüz enflasyona rağmen Merkez Bankası’nın buna herhangi bir sıkılaşma reaksiyonu göstermesini beklemiyoruz. Enflasyonun döngüsel bir şekilde normalleşmesini bekleyen Merkez Bankası fiyat istikrarı olgusunda da liranın düşük getirili, zayıf düzlemli seyrinde ihracat artışı ve cari fazla sağlama patikasını ele alıyor olabilir. Aynı zamanda, ticari kredi büyümesinin de önceki parasal sıkılaşma kaynaklı yavaşlamasını şu anda desteklemek amaçlı faiz indirimleri gerçekleştirilmiş durumda. Ancak, söz konusu politika hareketlerinin enflasyonu daha da ısındırma riskini belirtmek isteriz. Henüz yansımamış maliyet unsurlarına, marjinal olarak başta zayıf lira olmak üzere yeni değişkenler eklenmesi fiyat istikrarının sağlanmasını ve enflasyonun düşmesini zorlaştıracaktır. Bu da de-dolarizasyon sağlanmasının önündeki en büyük bariyer olacaktır. TCMB’nin beklenenin ötesinde yaptığı faiz indirimleri sonrasında %16 olan politika faizini gevşetmesi için muhtemelen az yeri kaldı. Ancak, belirttiğimiz faktör ve kriterler ışığında faizin sınırlı da olsa daha da inmesi ihtimali olabilir.

Kaynak:Tera Yatırım- Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
FED toplantısı bugün başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1500 – 1540 arasında işlem aktivitesi ...
TCMB enflasyon tahminini yükseltti
AB ve ABD, çelik ve alüminyum vergilerinde anlaştı.
Piyasalara analitik bakış
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeni ile 28 Ekimde yarım gün işlemlerin gerçekleştiği ...
 
Sofralık zeytin ihracatı 150 milyon doları aştı
Sofralık zeytin ihracatında 2020/21 sezonu yeni bir rekorla geride kaldı. ...
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 234,46 milyar dolar oldu
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 22 Ekim ile biten ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz. ( İnfo Yatırım)
 
Piyasaların yönü
Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi dün banka hisselerindeki yükselişin ...
Önemli bir yarım gün
Yurt içi piyasaların kapalı olacağı 1.5 gün içerisinde yurt dışı piyasalarda ...
Türkiye dış ticaret açığı Eylül ayında düştü
Ekim ayı Türkiye Tüketici Güven Endeksi %1 oranında azaldı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri