Türkiye Sermaye Piyasası Birliği (TSPB) tarafından 16-17 Kasım tarihlerinde düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde gerçekleşen panellerin arasında bugün 'BEFAS ve Özel Emekliliğin Geleceği' konuşuldu.
2. gününde birçok konuşmacıya ve konuya yer veren Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi'nde moderatörlüğünü T.C. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu - SEDDK, Başkan Yardımcısı Uluç İçöz'ün yaptığı 'BEFAS ve Özel Emekliliğin Geleceği' adlı panel gerçekleşti. Konuşmacılar arasında; Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bozdağı, Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Genel Sekreter Yardımcısı Aysun Yıldız Özer, Takasbank, Saklama ve Kolektif Yatırım Kuruluşları Bölümü Direktörü Emre Koçbey, Sermaye Piyasası Kurulu, Kurumsal Yatırımcılar Dairesi, Daire Başkanı Onur Atilla ve Rota Portföy Yönetimi A.Ş., Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Tevfik Eraslan yer aldı. Konuşmacılar BEFAS ve özel emekliliğin geleceği hakkında görüşlerini bildirdi.
18 yaş altındaki kişilerin BES sistemine katılmasıyla yaşam döngüsü mantığıyla çalışan fonların piyasada yerlerini aldığını söyleyen Kurumsal Yatırımcılar Dairesi, Daire Başkanı Onur Atilla, "Emekli şirketleri piyasadaki eksikliği hissetiğinden dolayı kişilerin yaşlarından dolayı bu fonları katılımcılarım hizmetine sunuyor." dedi.
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Bozdağı ise BEFAS ve özel emekliliğin geleceği hakkında görüşlerini şöyle aktardı:
"Bireysel emeklilik sekterünün gelişmesiyle mevzuat değişiklikleri gündeme geldi. Geçtiğimiz yıla oranla getiri oranlarında biz BES endeksine baktığımızda Fonların getirisi anlamında BES endeksi gerçekten rekabetçi bir getiri oranına sahip. Bu noktada BES'in gönüllü bireysel tarafı için 7 milyon katılımcı, otomatik katılım sistemi içinde 6.1 milyon katılımcının bulunduğu bir sistemden bahsediyoruz. Genel toplam itibariyle şu ana kadar bireysel emeklilik sektörüyle 23 milyon kişi tanışmış ama yürürlükte olan sözleşme sayısı 11.6 milyon. Sözleşme sayılarına baktığımızda da yine bunlara yakın olarak gönüllü bireysel emeklilik 8.4 milyon otomatik katılım sisteminde ise 8.3 milyon sözleşme yürürlükte bulunuyor."
Hibya Haber Ajansı