Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ramazan ayında gençlerle iftar buluşmalarına devam ediyor. Togg Gemlik Tesisleri ve Çamlıca Camisi Külliyesi’nde gençlerle bir araya gelen Bakan Varank, sosyal medyadan yeni bir çağrı yaptı ve bu kez gençlerle hiç tahmin etmedikleri bir yerde buluştu. Varank, Ramazan bayramlarının ayrılmaz bir parçası olan bayram şekerlerinin üretildiği, 50 ülkeye ihracat yapan Mondelez’in Gebze’de bulunan üretim merkezini gençlerle inceledi, fabrika işçileriyle birlikte oruç açtı.
Türkiye’yi büyütmenin yolunun; yatırım, üretim ve ihracattan geçtiğini vurgulayan Bakan Varank, “Türkiye’nin geleceği parlak. Pandemide bunu gördük. Rusya-Ukrayna savaşında bunu gördük. Türkiye, dünyanın en önemli üretim üslerinden biri olmaya aday. Şu anda yatırımlar devam ediyor. Bu trend böyle devam edecek.” dedi.
MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİN ÜSTÜ
Varank, gençlerin fikirlerini önemsediklerini anlatarak “Biz sadece sizin önünüzü açmak için varız. Biz size gerekli ortamı oluşturacağız. Siz Türkiye’yi o özlediğimiz muasır medeniyetler seviyesinin üstüne, o özlediğimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma hedefine siz ulaştıracaksınız.” dedi.
KİMLER KATILMAK İSTER?
Bakan Varank, sosyal medya platformu Twitter’dan “Bu tweeti cevaplayacak genç arkadaşlarımı yarın (14 Nisan) Gebze’de bir fabrikada gerçek üretim ortamını görmeye ve emekçi kardeşlerimizle beraber iftar yapmaya davet ediyorum Kimler katılmak ister? Cevaplarınızda okulunuzu ya da mesleğinizi belirtmeyi unutmayın.” mesajını paylaştı.
ŞANSLI 30 GENÇLE BULUŞTU
Varank’ın paylaşımı binlerce beğeni alırken yüzlerce genç de mesaja yanıt vererek iftara katılma isteğini iletti. Şanslı 30 genç, Bakan Varank ile Kocaeli Gebze’de bulunan Mondelez International Kent Gıda’da bir araya geldi.
ŞEKER GİBİ BİR AKŞAM
Varank’ın gençlere ilk sorusu, “Böyle bir fabrika bekliyor muydunuz?” oldu. “Hayır” yanıtını alan Varank, “Şeker gibi bir akşam olsun diye burayı seçtik. Yatırım uluslararası ama buradaki herkes Türk gördüğünüz gibi. Bizim üretim kabiliyetlerimiz ne kadar güçlü neler yapabiliyoruz bunu da görmenizi istedim.” dedi.
EN BÜYÜK ŞEKER VE SAKIZ FABRİKASI
Üretim tesisinde gençlerle birlikte incelemelerde bulunan Varank’a fabrikada proses ve ambalaj olmak üzere toplam 67 hat bulunduğu, Gebze’deki tesisin Mondelez’in en kompleks aynı zamanda en büyük şeker ve sakız fabrikası olduğu bilgisi verildi.
TÜRKİYE’NİN İLK KAKAOLU DRAJESİ: BONİBON
Bayram şekerlerinin üretildiği hatta yılda 15 bin ton ambalajlama yapıldığı ifade edilirken Varank gençlere bayram şekeri ikram etti. Varank ve gençler daha sonra Türkiye’nin ilk kakaolu drajesi olan Bonibon’un üretim süreçlerini inceledi. Çikolataların bulunduğu tavaya draje malzemesi ilave eden Varank, ‘Biz çocuktuk akşam gelirken babam bize getirirdi.” dedi.
TÜRKİYE’NİN EN GÜÇLÜ MARKALARINDAN BİRİ
Varank, incelemeler sırasında ziyaretiyle ilgili bir değerlendirmede bulunarak “Gençlerle buluşmayı çok önemsiyoruz, gençlerin hem fikirlerini dinlemek hem de bakanlığımızı tanıtmak gerçekten hoşumuza gidiyor. Türkiye’nin geleceğinin teminatı olan gençlerle iftarlar vesilesi ile buluşmaya çalışıyoruz. Bir çağrı yapmıştım, gençlerimize bir fabrika ortamını göstermek, beraber iftar yapmak üzere. İşte benim çağrıma cevap veren gençlerimizle beraber, Türkiye’deki en güçlü markalardan bir tanesi Mondelez’in üretim tesislerindeyiz.” dedi.
BİN 200 KİŞİLİK İSTİHDAM
Gıda üretimi yapan fabrikada bin 200 kişinin çalıştığını anlatan Varank, “Çok ciddi ihracat yapan, dünyanın 50 farklı ülkesine ürünlerini gönderen bir firmadan bahsediyoruz. Bugün de çok farklı şekerlemeler ve diğer üretimlerini gördük. Burası 7/24 çalışan, 3 vardiya çalışan bir fabrika. Bayram öncesi üretimleri yetiştirebilmek için büyük bir kapasite ile çalışıyor. Emekçi kardeşlerimiz büyük bir emekle burada alın teri döküyorlar. Türkiye’yi üretimle büyütme hedefimizin en güzel örneklerinden bir tanesi.“ diye konuştu.
69 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Varank, fabrikanın 2021 yılında 69 milyon dolar ihracat yaptığını kaydederek “Bu seneki hedefleri bunu 2 katına çıkarmak. Düşünün sadece 2 senede 2 kat ihracat yapabilmek, Türkiye’deki üretimin nerelere geldiğini göstermesi açısından çok değerli. Gençlerimize fabrikaları gösteriyoruz üretim ortamı nasıl, onu gösteriyoruz. Bu gençler ilerde buralarda çalışacaklar ya da kendi yollarını çizecekler, kendileri girişimci olacaklar dolayısıyla biz gençlerle buluşmaktan beraber program yapmaktan, beraber vakit geçirmekten çok memnunuz inşallah onlar da bakan abilerinden memnundurlar. İftarımızı bonibonla açacağız.” dedi.
FIFA OYNUYORDUK
Varank ile birlikte fabrikayı ziyaret eden gençlerden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğrencisi Hacer Semanur Birinci, “Uluslararası bir firmayı görmek çok güzel bir tecrübe oldu. Umuyorum biz de böyle güzel yerlerde çalışırız. Hem ülkemize kendimize değer katarız, hem de bu çalıştığımız bu firmalar bize değer katar.” diye konuştu. Kocaeli Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğrencisi Muhammet Celalettin Güneş, “Genelde bakanımız sanki sayısalcı öğrenciler çağırıyor gibi geldi bana. Twitin altına da zaten ‘Hep sayısalcıları çağırıyorsunuz bizi de çağırmanızı istiyorum.’ diye yazdım. Haber gelince şok oldum, arkadaşlarla FIFA oynuyorduk.” dedi.
ÇOK BÜYÜLÜ BİR ORTAM
İstanbul Gelişim Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrencisi Civan Çoban, ödev yaparken Twitter’dan mesaj geldiğini ifade ederek “Çok büyülü bir ortam, ülkemizdeki üretim tesislerinin bu kadar büyük ihracat rakamlarına ulaştıklarını hiç düşünememiştim açıkçası, yapılan sunumda gördüm ki gerçekten üretim noktasında çok güzel noktaya gelmişiz.” değerlendirmesinde bulundu.Kocaeli Üniversitesi Kimya Müh. Doktora Öğrencisi Necla Altın da “Tweet atmıştım herkes gibi ben de, şok oldum aslında çalışıyordum, laboratuvarda. Sonra bir baktım buradayım. Kimya mühendisi olduğum için biraz daha hakimim bu proses işlerine. Tabii ki görmek gibi olmuyor.” dedi.
İLK DEFA FABRİKA ORTAMI GÖRDÜM
Yeditepe Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğrencisi Fatih Biçkin, ziyaret edilen fabrikanın kendisi için sürpriz olduğunu kaydederek “Savunma ağırlıklı bir şey bekliyordum şeker fabrikası hiç beklentimizde yoktu açıkçası.” derken, Sakarya Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Gazetecilik Ön Lisans Öğrencisi Talha Gürbüz de “Çocukluğumdan beri ilk defa bir fabrika ortamı gördüm.” dedi.
İncelemelerin ardından Varank, beraberindeki gençlerle birlikte fabrikanın yemekhanesine geçti. Burada öğrenciler ve işçilerle birlikte iftar yapan Varank, daha sonra gençlerle sohbet etti.
YATIRIM, ÜRETİM VE İHRACAT
Bakan Varank, Türkiye’yi büyütmenin yolunun; yatırım, üretim ve ihracattan geçtiğini vurgulayarak “İşte Mondelez de ürettiği ürünlerle, yaptığı ihracatla, sağladığı istihdamla aslında idealde aradığımız şirketlerden bir tanesi.” dedi. Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu söyleyen Varank, “Pandemide bunu gördük. Rusya-Ukrayna savaşında bunu gördük. Türkiye, dünyanın en önemli üretim üslerinden biri olmaya aday. Şu anda yatırımlar devam ediyor. İnşallah bu trend böyle devam edecek.” diye konuştu.
MUASIR MEDENİYETLER SEVİYESİNİN ÜSTÜ
Varank, gençlerin fikirlerini önemsediklerini anlatarak “Biz sadece sizin önünüzü açmak için varız. Biz size gerekli ortamı oluşturacağız. Siz Türkiye’yi o özlediğimiz muasır medeniyetler seviyesinin üstüne, o özlediğimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri yapma hedefine siz ulaştıracaksınız.” dedi.
Ziyarette Bakan Varank’a Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ile Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz de eşlik etti.
MONDELEZ’İN AVRUPA’DAKİ EN BÜYÜK TESİSİ
Mondelez International’ın Avrupa’daki en büyük üretim tesisi olan Gebze fabrikası, bin 200 kişiyi istihdam ediyor. Türkiye'nin ilk 500 ihracatçısı içerisinde yer alan Mondelez Türkiye’de sakız, şeker, hediyelik ve ikramlık kategorilerinde pazarın önemli aktörlerinden biri. Mondelez ayrıca, küresel markalarıyla çikolata ve bisküvi kategorilerinde de üretim yapıyor.
Hibya Haber Ajansı