Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
2024'te MSB, 140 Tatbikat Gerçekleştirip, 390 Bin Askeri Silah Altına Aldı
2024'te MSB, 140 Tatbikat Gerçekleştirip, 390 Bin Askeri Silah Altına Aldı
KVKK, 2024'te 552 Milyon Lira Para Cezası Uyguladı
KVKK, 2024'te 552 Milyon Lira Para Cezası Uyguladı
Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 11 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Fırat Kalkanı ve Pençe-Kilit'te 11 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
28. Dönem TBMM'de Bağımsız Milletvekili Sayısında Rekor Artış
28. Dönem TBMM'de Bağımsız Milletvekili Sayısında Rekor Artış
Ankara'da DEAŞ Operasyonu: 11 Şüpheli Gözaltında
Ankara'da DEAŞ Operasyonu: 11 Şüpheli Gözaltında
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
30 Ekim 2012 Salı - 09:31

Türkiye uzaya adını Bilkent’le yazdırıyor

Bilkentli mühendisler, uydularda kullanılmak üzere yüksek hızlı (RF) transistör teknolojisini milli imkanlarla geliştirdi. Galyum nitrat temelli transistörler yüksek hızlarda, yüksek güçlerde ve uzay radyasyonu ortamında bile çalışma özelliği gösteriyor.

Türkiye uzaya adını Bilkent’le yazdırıyor

Bilkent Üniversitesi’nde geliştirilen uydu teknolojileri, 2016 yılında ASELSAN’la birlikte ticari ürün olarak üretilecek. TÜBİTAK tarafından desteklenen ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yürütülen bir uydu projesinde geliştirilen transistör teknolojileri, Türkiye’de üretilecek uydularda kullanılacak.

Geliştirilen malzemeyle yapılan yüksek hızlı elektronik devrelerin uzayda çok daha uzun süre kullanılabilmesi sayesinde, iletişim uydularının daha yüksek kapasiteyle uzun süreli çalışacağı ve bu durumun uydularda önemli bir maliyet avantajı getireceği belirtiliyor. Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı Prof. Dr. Ekmel Özbay, uydularda yer alan iletişim sistemlerde kullanılacak yüksek güçlü ve hızlı elektronik devrelerin tamamen Türkiye’de üretildiğini ve bu teknolojinin ASELSAN ile birlikte ortak üretiminin gerçekleşeceğini ifade etti.

Bilkent’de üretilen yüksek hızlı ve güçlü transistörlerde kullanılan bu malzemenin daha önce uydularda hiç kullanılmadığını ifade eden Özbay, “Biz Türkiye’nin bu teknolojiyi uzayda kullanan ilk ülke olmasını hedefliyoruz” dedi.

"Türkiye uzaya artık daha yakın"
  
Prof. Dr. Özbay, Bilkent Üniversitesi ve ASELSAN’ın beraber çalıştığı TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, yüksek hızlarda ve güçlerde çalışan, uzaya uyumlu yeni nesil transistör teknolojisini geliştirdiklerini açıkladı.

Geliştirdikleri transistörlerin galyum nitrat tabanlı olduğunu aktaran Özbay, geliştirilen yeni nanoelektronik devreler ile uyduların hafif olarak tasarlanmasının da mümkün olacağını kaydetti.

Geliştirilen transistörlerin uzaya tam uyumunun da mümkün olduğunu belirten Özbay, şöyle konuştu:

“Uydularda kullanılan transistörlerin 3 temel gereksinimi var. Yüksek hız, yüksek güç ve uzay radyasyon ortamına uyumluluk. Biz bu 3 temel gereksinimi sağlayan transistör teknolojisini Türkiye’de geliştirdik. İletişim uydularının en kritik kompenentleri arasında bulunan verici antenlerinde bu transistörleri kullanıyoruz. Yani çalışmamızla uzaya artık daha da yaklaştık diyebiliriz.”

Özbay, TÜBİTAK, SSM, Kalkınma Bakanlığı, MSB Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi tarafından desteklenen projeler kapsamında NANOTAM’da oluşturulan altyapının kullanıldığı bu teknolojinin, tasarımı ve üretimi tamamen milli olan ilk haberleşme uydu alt sisteminde kullanılacağını dile getirerek, Bilkent Üniversitesi’nde 50 araştırmacının bu tür uzay teknolojilerinin daha da ileriye götürülmesi için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Bilkent Üniversitesi NANOTAM ve ASELSAN arasında “Galyum Nitrat Transistör ve Tümleşik Devre Yapımı İçin İleri Teknoloji Yatırımı” konusunda imzalanan anlaşma ile dünya çapında çok az sayıda kurumun elinde bulunan kritik teknoloji artık Türkiye’de üretilecek.

Bilkent Üniversitesi NANOTAM ve ASELSAN’ın ortak yer alacağı yatırım sonucunda dünyada sayılı ülkede bulunan olan “GaN Transistör Teknolojisi”nin ticari üretiminin Türkiye’de hayata geçirilmiş olacak. İmzalanan anlaşma sonucunda altyapı kurma ve geliştirme sürecinin 2014’te tamamlanması ve ilk ürünlerin 2016’da kullanılmaya başlanması öngörülüyor.

 

 
Büyük kaza ucuz atlatıldı!
 
Vosvoslar’dan Cumhuriyet turu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
300 Somalili Ankara yolunda
Türkiye'de eğitim görme hakkı kazanan 300 Somalili öğrenciden 200’ü, Ankara’ya ...
Ateş adamlara simülatör eğitimi
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Şentepe’deki pazarcı esnafı ...
Pilotluk için okyanus aştı
Türkiye’den 8 bin kilometre uzaklıktaki ada ülkesi Morityus’ta, Türk Ordusu’nun ...
 
Yıldızlara davet var
Ankara Üniversitesi Rasathanesi’nde bugün düzenlenecek etkinlikte, yıldızlardan ...
Polatlı'ya fen lilsesi protokolü
TOBB, Polatlı'ya 24 derslikli, 300 öğrencilik fen lisesi yaptırmak için ...
Ankara üniversitelerine 1.8 milyar
Devlet, üniversitelere önümüzdeki yıl için ayırdığı ödeneği yüzde 20 artırdı. ...
 
FATİH projesinde e-kalem dönemi
Milli Eğitim Bakanlığı, 49 bin tablet bilgisayarda yeni bir uygulamayı hayata geçirecek.
Zekasına güvenene akıl oyunları daveti
Türkiye Zeka Vakfı’nın düzenlediği Türkiye 17. Zeka Oyunları Yarışması’nın ...
Okullar hayat bulmaya başladı
“Okullar Hayat Bulsun” projesi için yaz boyunca Ankara İl Müdürlüğü ile ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri