Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
19 Ağustos 2021 Perşembe - 13:29

Üniversite tercihlerini son güne bırakanlar dikkat

Üniversite tercihleri 20 Ağustos’ta sona eriyor. Hangi üniversiteyi ve bölümü yazacaklarına karar vermeyenler ise tercihlerini son güne bırakıyor.

Üniversite tercihlerini son güne bırakanlar dikkat

Üniversite adaylarının üniversiteli olabilmeleri için son aşama olan üniversite tercihleri 20 Ağustos’ta sona eriyor. Bu süreçte de adaylar en az üniversite sınavında olduğu kadar stres yaşayabiliyor. Tercihlerine karar veremeyen adaylar ise tercih işlemlerini son güne bırakıyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Kurum Psikoloğu Saime Serpil Özgül, adayların öncelikle çevresel faktörleri değil, kendi isteklerini baz alarak bir tercih listesi oluşturmaları gerektiğini belirtiyor. Özgül, tercihlerini son güne bırakan adaylara ise “Henüz tercihlerini yapmamış olan adaylar, kararlarına dikkatsizlik ve kararsızlık duyguları eşlik edeceğinden yanlış ve hatalı tercihler yapmama adına daha dikkatli olmalı” diyor.

Psikolojik problemler söz konusu olabilir

Kendilerine uygun olmayan bir bölüm tercih ettiklerinde öğrencilerin depresyona varan psikolojik problemlerle karşılaştıklarını belirten Özgül, şunları söylüyor:

“Seçeceği bölüme ve üniversiteye tam olarak karar veremeyen adaylar için daha önemli bir sorun haline gelen bu karmaşık hal kişilerde ne yapılacağını bilememe gibi sorunlara yol açar. Kararsızlık geçmişe dair öfke, agresyon ve suçluluk duygusu hissedilmesine neden olur. Özellikle gençler kendileriyle bağ kuramadığında kendilerini tanıyamamış olma düşüncesi etrafında da her an herkes güvensiz bir hareket yapacakmış gibi hissetmelerine ve dünyayı tehlikeli bir yer olarak algılamalarına sebep olur. Tercih yapacak öğrenciler tercih ve ihtiyaçlarına temasta bulunmak yerine çevresel faktörleri dikkate aldıklarında hayatlarını genelinde pişmanlık duyguları yaşayacaklarını unutmamalı. Öğrencileri kendilerini tanıyacakları yolculuklarında istemedikleri bölümü veya üniversiteyi seçtiklerinde duygu durum problemleri, kendini var edememe ve diğer depresyon gibi psikolojik problemler yaşamaları söz konusu olabilir.”

Puana göre değil, istenilen bölüme göre tercih yapın

Bölüm tercihlerinin kariyere atılan ilk adım olma özelliğini koruduğunu belirten Psikolog Özgül, tercih yapacak adaylara şu önerilerde bulunuyor:

“Öğrenciler başta kendilerini görmek istedikleri bölümü baz alarak tercihlerini gerçekleştirmeli. Üniversite içerisinde aktif olma, kulüplere katılma ve yetkinlik sahibi olmak üniversiteyi üniversite yapan etkenlerdir. Bundan kaynaklı en öncelikli dikkat edilmesi gereken puana göre değil, istediği bölüm üzerine yapılan tercihlerdir. Unutmamalı ki belirli bir dönem sonra mesleğimiz üzerimize giydiğimiz kıyafet hali alır ve günlük hayatımızın merkezine yerleşir. Çağımızın değişen dinamikleri düşünüldüğünde üniversite ve bölüm tercihi meslek seçimi için tamamen bağlayıcı bir karar olmasa da kariyere atılan ilk adımlardan biri olma niteliğini koruyor.”

Geçmişe değil, geleceğe odaklanın

Tercihlerini son güne bırakan öğrencilere de tavsiyelerde bulunan Özgül, şöyle konuşuyor:

“Burada daha titiz davranması gereken bir başka grup ise tercihlerini son güne bırakan adaylarımız. Henüz tercihlerini yapmamış olan öğrenciler, kararlarına dikkatsizlik ve kararsızlık duyguları eşlik edeceğinden yanlış ve hatalı tercihler yapmama adına daha dikkatli olmalı. Hayatının merkezi kişinin kendisidir. Ve kişinin Tolystoy’un da dediği gibi sadece bulunduğu an’a sözü geçer. Tercih yapacak aday öğrenciler geçmişe değil geleceğe odaklanarak, eğer gerekli performansı gösteremediğini düşünüyor ise bir sene daha hazırlanarak pişmanlık ve olumsuzluk duygularına kapılmak yerine çözüm odaklı yaklaşabilmelerini öneririm.”


Hibya Haber Ajansı

 
Küresel piyasalar
 
10 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tercih süreci sınav performansı kadar önemli
Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 5 Ağustos’ta başlayan ...
Mezuna kalmamalı, kayıt olmalı
YKS 2021 sonuçları geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sıra tercih döneminde. ...
Üniversite adayları için tercih maratonu başlıyor
YKS 2021 sonuçları açıklandı. Şimdi adayları tercih maratonu bekliyor. ...
 
Liselerin boş kontenjan ve taban puanları açıklandı
Liselerin boş kontenjan ve taban puanlarının açıklandığı bildirildi.
LGS yerleştirme sonuçları açıklandı
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında ilk yerleştirme sonuçları açıklandı.
Mezun olur olmaz iş sahibi oldular
İstinye Üniversitesi ve bünyesinde bulunduğu MLP CARE Grubu’nun yaptığı ...
 
Kariyer planlaması için doğru yaklaşım
DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Klinik Psikolog Gülşah Ergin sınav ...
Üniversite, burs imkanlarını duyurdu
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.
YKS bitti peki adayları neler bekliyor?
Yaklaşık 3 milyon öğrenci 2021 YKS sınavın da ter döktü. Heyecan dolu, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri