Wang Yi, Afganistan’daki durumda yaşanan büyük değişikliklerin, 40 yıldan uzun süren bir savaştan sonra, Afgan halkının istikrar talebini, dış güçlerin Afganistan’a dayattığı yönetim modelinin Afgan halkı tarafından desteklenmediğini ve bölge sorunlarının askeri müdahaleyle çözülemeyeceğini yansıttığını anımsattı.
Afganistan sorununun askeri çözüm aşamasından kritik siyasi çözüm aşamasına geçtiği ve bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar bulunduğunu belirten Wang, o noktaları şöyle sıraladı:
-Taliban’ın Afgan halkını birleştirerek, ülkenin durumuna uygun, açık, kapsayıcı bir siyasi çerçeve oluşturup, yeni çatışmalardan ve hatta iç savaştan kaçınmak için ılımlı ve istikrarlı politikalar izlemesi;
-Afganistan’ın terörle arasına net bir çizgi çekerek, terör yuvası olmaktan kaçınmak için bütün terör örgütleriyle kararlılıkla mücadele etmesi;
-Uluslararası toplumun söz konusu konularda yapıcı rol oynaması.
Afganistan’daki durumda belirsizliklerin mevcut olduğuna dikkat çeken Wang, “Uluslararası toplum daha fazla baskı yapmak yerine, Afganistan’daki durumu olumlu bir doğrultuya yönlendirmeli. Bu, Taliban ve Afganistan’daki bütün partilerin siyasi geçişi bir an önce gerçekleştirmesine, Afganistan’daki durumun istikrara kavuşmasına ve mültecilerin getireceği baskıların azalmasına faydalı olacak. Çin, Afganistan’ın içişlerine müdahale etmeme ön şartıyla Afganistan sorununda yapıcı rol oynamaya devam etmeye hazır.” dedi.
Çin ile İngiltere arasındaki ilişkilere de değinen Wang Yi, son zamanlarda düşük seviyede bulunan ikili ilişkilerde olumlu sinyallerin ortaya çıktığına işaret etti.
Wang, İngiltere’yle aşı, tedavi ve virüsün kaynağının araştırılması gibi konularda iletişimi güçlendirerek, insanlığın sağlık güvenliğini ilerletmek için beraber çaba harcamaya hazır olduklarını dile getirdi.
Wang son olarak, “Son zamanlarda bazı kişiler sporu bile siyasallaştırarak, Beijing Kış Olimpiyatları’nın boykot edilmesi çağrıları yapıyor. Bu tarz eylemler, Olimpik Antlaşma’ya aykırı düşmekle kalmıyor, sporcuların hak ve çıkarlarını da ihlal ediyor. Olimpiyat ruhuna bir de ‘daha çok dayanışma’ fikri eklendi ve böylece olimpiyat davasının doğru yönü yansıtıldı. İngiliz sporcuların da Beijing Kış Olimpiyatları’nda iyi bir performans göstermelerini ümit ediyoruz. Bütün ülkelerle birlikte, sade, güvenli ve fevkalade bir organizasyon düzenlemeye hazırız.”
Sporun siyasallaştırılmaması gerektiği görüşüne katıldığını belirten Dominic Raab ise, İngiltere Olimpiyat Komitesi’nin İngiliz sporcuların Beijing Kış Olimpiyatları’na katılımı konusunda bağımsız karar vereceğini söyledi.
Uluslararası salgınla mücadelenin de siyasallaştırılmaması gerektiğini vurgulayan Raab, İngiltere’nin Çin’le ikili ilişkileri aktif şekilde geliştirerek, ekonomi, finans ve sağlık gibi alanlarda karşılıklı yarara dayalı işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını anımsattı.
Raab, Afganistan sorunuyla ilgili olarak ise, uluslararası toplumun Afganistan sorunundan ders alması ve Afganistan’ın tekrar terör yuvası haline gelmemesi gerektiğinin altını çizdi. Raab, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uluslararası toplum Afgan mülteci sorununu çözmek için işbirliği yapmalı. İngiltere 20 bin Afgan mülteci kabul edeceğini ilan etti. İngiltere ayrıca, BM’nin mülteci kabul etmeleri için Afganistan’ın komşu ülkelerine yardım etmesini de desteklemek amacıyla Afganistan’a yönelik insani yardım ve kalkınma desteklerini arttıracak. İngiltere ve Çin, Afganistan meselesi hakkında eşgüdümü güçlendirebilir.”
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı