ANKARALILAR yerine yabancı yatırımcıların ve İstanbullu büyük inşaat firmalarının Başkent’te çalışmalara başladığını belirten Trio Yatırım Değerleme Genel Müdürü Taşkın Haşemoğlu, “Ankara’nın getirdiği avantajları, hem idari olarak, hem de Başkentliler olarak çok iyi kullanabildiğimizi düşünmüyorum” dedi.
Yabancı yatırımcıların ve İstanbullu firmaların son iki senedir Ankara’da arazi yatırımlarını yaptıklarını ifade eden Haşemoğlu, şunları söyledi:
Değer kaybetmiyor
“Eş zamanlı olarak proje çalışmaları sürüyor. Çok yakın zamanda bu projelerle tanışacağız. Bu firmaların son zamanlarda Ankara’yla ilgilenmeye başlamasının nedeni, gayrimenkulün yükselen yıldızının Ankara olması. İstatistiki verileri incelediğimiz zaman, Ankara’nın yaşanabilecek en uygun şehir seçildiğini ve piyasalar ne kadar kötü olursa olsun, gayrimenkul değeri olarak Ankara’daki değer kayıplarının minimum seviyelerde seyrettiğini görüyoruz. Bu verilerin duyulmasıyla beraber, firmalar da cesaretlenerek ciddi bir arayışa girdiler.
Rekabet alıcı için avantaj
Firmaların Ankara’da projeler yapmaya karar vermesindeki önemli nedenlerden biri de, İstanbul’daki büyük rekabet. İstanbul’da şu an konut projelerinin sayısı 500’ü aşmış durumda. Bu sebeple rekabet de inanılmaz boyutlarda. Bu rekabet ortamı, alıcılar için büyük bir avantaj.
Geleceği farkında değiller
Rekabetin olduğu yerde imtiyaz da çok olur. İnşaat firmaları çok güzel kampanyalar düzenliyor. Alıcılara avantaj sağlayan bu kampanyalar, satıcılara ise ekstra maliyet getiriyor ve firmaların kar marjları düşüyor. Bu gibi durumlar, firmaları alternatif üretmeye zorluyor. Ankara, firmaların tutunacağı bir kurtarıcı olarak görülüyor. Başkentli bazı firmalar hala Ankara’nın geleceğinin farkında değil. Hala kendi yağlarında kavrulmayı tercih ediyorlar ve profesyonelleşemiyorlar. Bu konuda ciddi eksiklik var. Ankara’da sadece bir iki tane profesyonelleşmiş firma var. Onlar da zaten projelerini ortaya koyuyorlar.
Fiyatlarda artış yaşandı
İstanbullu ve yabancı firmalar bu açığı gördükleri için Ankara’ya yoğunlaştı. Yakın zamanda Ankara’da her gayrimenkul için olmasa da fiyatlarda gözle görülür artışlar yaşama ihtimalimiz çok yüksek. Ankara’da çok değişken bir fiyatlama var..
Referandum sonrası piyasa hareketli
“REFERANDUMDAN sonra, hem satışlar hem de projeleri gezen, inceleyen insanlar açısından çok hareketli bir piyasa var. İnsanlar artık ‘Kriz ortamı bitsin de öyle yatırım yapayım’ diye düşünmekten sıkıldı. Biz bunlarla yaşamaya alıştık. Bu sebeple beklentilerimizi maksimum altı ay ya da bir sene erteliyoruz. Sonrasında bir şey alacaksak da, satacaksak da hızlı hareket ediyoruz. Belli piyasalar artık anormal şeyler olmadıkça çok şiddetli etkilenmiyor. Şu an hareketli bir piyasa yaşıyoruz.
Seçimden önceki ve sonraki altı ayda, piyasalarda olumlu bir hava her zaman gözlemlenmiştir. Biz de piyasalarda o hareketli ortama girdik. Piyasalardaki bu hareket en az bir sene devam eder.”
Yakında fiyatlar dengeye oturacak
2005 yılından itibaren gayrimenkuldeki iniş çıkışlar, esnek bir piyasayı karşımıza getirdi. Emsal değerler birbiriyle örtüşmez oldu. Ancak yakın zamanda fiyatlar bir dengeye oturacaktır.
Gayrimenkulde kötü diyebileceğimiz bir dönemi geride bıraktık. Ankara, önümüzdeki en az 10 yıl boyunca gayrimenkulün yıldızı olmaya devam edecektir. Başkentliler olarak şehrimize güvenmeye ve yatırım yapmaya devam etmeliyiz.”