Gökyüzü, halk arasında “yıldız kayması” olarak da bilinen meteor yağmurlarına sahne olacak. Gökyüzü şöleni, bugün Ankara Üniversitesi Rasathanesi’nin İncek Yerleşkesi’ndeki etkinliklerde izlenebilecek.
Her yaştan gökyüzü meraklısına açık olan etkinlikte, evrende neşeli bir yolculuğa çıkarak uzmanlar eşliğinde gözlem yapma fırsatını da yakalayacaklar. Etkinliğe katılanlar, şehir ışıklarından uzakta, ışık kirliliği altında unutulan gökyüzü altında görsel bir şölen yaşayarak, kızıl gezegen Mars’ı, halkalarıyla Satürn’ü ve de kraterleriyle Ay’ı teleskoplarla görme şansına sahip olacaklar.
Teleskopa gerek yok
Halk arasında yıldız kayması olarak da bilinen akan yıldız yağmurlarını izlemek için teleskopa ya da başka bir gözlem aracına ihtiyaç duyulmuyor.
Göktaşı yağmurları, güneş sisteminin iç kısımlarına yani Güneş’e doğru yaklaşan bir kuyruklu yıldızdan kaynaklanan eğlenceli bir oyun gibi izleniyor.
Kesişme meteor yağmuru oluşturuyor
Buz ve tozdan oluşan bu büyük kirli kar toplarından her biri, güneş sisteminin iç kısımlarına doğru yaklaştığında, güneş ışınları kuyruklu yıldızın donmuş yüzeyini ateşe veriyor ve toz parçacıkları serbest kalıyor.
Bir kuyruklu yıldız, güneş sisteminin iç kısımlarından her geçişinde trilyonlarca küçük parçacığı yörüngesinde bırakıyor. Eğer Dünya’nın yörüngesi o kuyruklu yıldızın yörüngesiyle kesişirse bir meteor yağmuru oluşuyor.