Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
3 Şubat 2022 Perşembe - 12:44

Yılın ilk enflasyon oranları açıklandı; Manşet enflasyon yüzde 48.69

Bugün, Tüik tarafından Ocak ayının enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici Fiyatları; bir önceki aya göre yüzde 11.10 oranında artış gösterirken, böylece senelik TÜFE(manşet veri) senelik bazda yüzde 48.69’a yükseldi.

Yılın ilk enflasyon oranları açıklandı; Manşet enflasyon yüzde 48.69

Bugün, Tüik tarafından Ocak ayının enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici Fiyatları; bir önceki aya göre yüzde 11.10 oranında artış gösterirken, böylece senelik TÜFE(manşet veri) senelik bazda yüzde 48.69’a yükseldi. TÜFE’ye ileriye dönük etkileri açısından önemli olan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi(Yİ-ÜFE)’de, aylık artış yüzde 10.45 seviyesinde olurken, böylece bu verinin senelik artışı da yüzde 93.53’e yükseldi.

TÜFE verilerini incelediğimizde;

Ana harcama gruplarında aylık bazda azalış gösteren tek grup; yüzde 0.24 ile Giyim ve Ayakkabı oldu. En yüksek artışların gerçekleştiği gruplarda ise; yüzde 21.90 ile Alkollü İçecekler ve Tütün, yüzde 18.91 ile Konut ve yüzde 12.82 ile Ev Eşyası başı çekti.

 

Yıllık veriye en çok katkı gösteren ana harcama grubu; yüzde 68.89 ile Ulaştırma olurken,  tüm harcama gruplarında senelik bazda artış görüldü. Gruplardan dört tanesi Manşet Veri(Yıllık TÜFE)’nin üzerinde artış gösterirken, sekiz tanesi altında kaldı.

Çekirdek TÜFE(Özel Kapsamlı) Endekslerini incelediğimizde; sadece A Endeksi, yani “Mevsimslik Ürünler Hariç TÜFE”; aylık TÜE’nin üzerinde artış gösterirken, diğerleri altında kaldı. En önemli Çekirdek TÜFE göstergesi olan C Endeksi, yani “Enerji, Gıda ve Alkolsüz İçecekler, Alkollü İçecekler ve Tütün Ürünleri ve Altın Hariç TÜFE”deki artış oranı ise; yüzde 6.94 ile tüm çekirdek veriler arasında en düşük seviyede gerçekleşti.

Kısa Yorum: TÜFE tarafında aylık artış oranı beklentilerin üzerinde gerçekleşme gösterdi. Ancak, aylık TÜFE’yi yukarıya çeken Ana Harcama Grupları’na bakıldığında; kur geçişkenliği, mevsimsellik ve Pandemi’nin neden olduğu arz/tedarik sıkıntılarının yansımaları kaynaklı olduğunu görmekteyiz. Ayrıca, Çekirdek verilerden özellikle C Endeksi’nde aylık TÜFE’nin hayli altında görülen artış da gösteriyor ki; Enerji ve Gıda gibi küresel etkenlere sahip fiyatlamalar ihmal edildiğinde Tüketici Fiyatları üzerindeki baskı hafifleyebilir. Yine de, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’nde aylık bazda beklentilerin altında kalınan veriye karşın, senelik YİÜFE ile TÜFE arasındaki makas halen çok yüksek ve bunun da ilerleyen süreçte TÜFE üzerindeki yansımaları görülebilir. Ayrıca, Omicron varyantı kaynaklı olarak Pandemi’deki vaka sayılarının halen çok yüksek seviyelerde oluşu da ÜFE geçikenliği üzerinden TÜFE’de yeni şokları beraberinde getirebilir.

Tüm bu gelişmeler kapsamında, henüz manşet datada bir tepe görülmediğini düşünmekteyiz. Buna karşın, kurdaki stabil seyrin devam etmesi ve Pandemi etkisinin yavaşlaması durumunda; ilerleyen aylardaki baz etkisi ile de beraber pik(tepe) sonrasında kademeli bir azalış da görülebilir. Ancak, hızlı bir düşüş için TCMB’nin mevcut Para Politikası’nda bir değişikliğe gitmesi gerekebilir.

Kaynak:Işık Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
1 asker şehit oldu
 
Piyasaların yönü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2022'nin en huzurlu işlem günleri
ABD ve Asya piyasaları Mart 2020’den, Avrupa piyasaları Eylül 2020’den ...
Piyasaların yönü
Fed üyelerinin Mart ayında 50bps faiz artışını arka plana iten açıklamalarının ...
Asya borsalarında toparlanma devam etti
Asya borsaları ABD’de şirket kazançlarının desteklediği yükselişi takip ...
 
Küresel borsalarda bilançolar fiyatlanma eğiliminde
Yurt içinde İstanbul için enflasyon verilerinin takip edileceği ayın ilk ...
Piyasaların yönü
FED tarafında erken sıkılaştırma işaretleri küresel piyasalarda baskı yaratmaya devam etmektedir.
İSO İmalat PMI son 8 ayın en düşük seviyesinde
Girdi maliyetleri artmaya Ocak ayında da devam etti. Devam eden satış ...
 
Volatiliteye devam
S&P 500 endeksi geçen hafta her gün en az %2.5 oranında gün içi dalgalanma ...
Piyasa gelişmeleri
Bu hafta Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları toplantıları takip edilecek, ...
Dünya’da kötü Türkiye’de iyi
2022 yılının ilk ayı sona eriyor. Dünya için kötü Türkiye için iyi bir ay olarak tarihe geçecek.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri