Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
Erdoğan:Terörsüz Türkiye İçin Tüm Araçlar Kullanılacak
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
MİT'ten Gara'da Nokta Operasyon
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
HABERLER>EKONOMİ
4 Mart 2021 Perşembe - 11:17

Yüksek faizler piyasaların dengesini bozuyor

Aşılamaların yoğunluğu ve teşvik paketi beklentileri iyimserliğin destek noktalarını oluşturmaya devam ederken getiri eğrisindeki değişimler ise piyasaların yön bulmasını sağlayan ana dinamik olarak çalışıyor. (ÜNLÜ Menkul)

Yüksek faizler piyasaların dengesini bozuyor

Aşılamaların yoğunluğu ve teşvik paketi beklentileri iyimserliğin destek noktalarını oluşturmaya devam ederken getiri eğrisindeki değişimler ise piyasaların yön bulmasını sağlayan ana dinamik olarak çalışıyor. Bu noktada ABD tahvil faizlerinin yönünü yeniden yukarı çevirmesi yeni güne başlarken küresel risk iştahının düşük seyretmesine neden oluyor. Odak noktasında tahvil faizleri olduğu için, bugün WSJ tarafından düzenlenecek olan ABD ekonomisi konu başlıklı konferansta Fed Başkanı Powell’ın TSİ 20.05’te yapacağı açıklamaların varlık fiyatlarının performansı açısından önem taşıdığını düşünüyoruz. Her ne kadar uzun vadeli faizlerdeki yükseliş büyük ölçüde ekonomiye yönelik iyimser beklentilerin bir yansıması olsa da istihdam başta olmak üzere makroekonomik göstergelerin henüz sıkıntılı bölgeden çıkmadan yükselişin hız kazanması büyük resim açısından risk yaratıyor. Bu nedenle Fed’in yönünü yukarı çeviren faizler için önlem almayı düşünüp düşünmediği fiyatlamalarda belirleyici rol oynayabilir.

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul 1550 puanın üzerini test etse de yine kalıcı olmadı. 1505-1510 bandındaki direnç bölgesini aştıktan sonra yönünü yukarı çevirmeyi başaran BIST-100 endeksi bir sonraki direnç bölgesi olan 1550 puanın üzerini test etmeye başladı. Ancak yüksek tahvil faizleri nedeniyle küresel risk iştahında yaşanan daralmanın etkisiyle endeksin bu bölgede kalıcı olamadığını gördük. Yılın başından bu yana endeksin 1550 puanın üzerinde belirgin şekilde zorlandığını düşünürsek karşımıza bir kez daha benzer bir tablo çıkması şaşırtıcı olmadı. Endeksin söz konusu seviyeyi kırması için güçlü bir katalizöre ihtiyaç duyduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan bakıldığında küresel risk iştahının destekleyici nitelikte olması gerekiyor. Bu nedenle Powell’ın bugün yapacağı açıklamalar küresel risk iştahına yansımalarına bağlı olarak Borsa İstanbul açısından da önem taşıyor.

EUR/USD direnç bölgesinde zorlanıyor. Gerek piyasaların güne ılımlı bir tonda başlaması gerekse kısa vadeli göstergelerdeki tepki potansiyeli paritenin dün göreceli olarak iyimser bir eğilim sergileyerek 1,2100 seviyesinin üzerini test etmesini sağladı. Ancak EUR/USD kısa vadede ilk önemli direnç olarak gördüğümüz bu seviyeyi kalıcı şekilde kırmayı başaramadı. Bu seviyenin aşılamadığı bir senaryoda zaman zaman artan iyimserliğin tepkinin ötesine geçmesini beklememek gerekir. Diğer taraftan paritenin görünümünde tahvil faizleri temel belirleyici olarak kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla Powell’ın bugünkü konuşmasının ardından faizlerin sergileyeceği performansın EUR/USD açısından da kritik olduğunu düşünüyoruz.

TL enflasyon rakamı sonrasında yön arayışını sürdürüyor. Şubat ayında TÜFE %0,8 civarında yoğunlaşan tahminlerin üzerinde %0,91 oranında artış gösterdi. Gerçekleşme sonrasında 12 aylık TÜFE rakamı %14,97 seviyesinden %15,61’e yükseldi. Nisan ayına kadar yıllık bazda %15-17 arasında rakamlar görme ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünüyoruz. Enflasyonun bu patikadan sapması durumunda para politikası tarafında daha fazla sıkılaştırma görebiliriz. Aksi halde TCMB politika faizini sabit tutmaya devam edebilir. Nisan’dan sonra ise enflasyonun aşağı yönlü bir eğilim sergileyeceğine dair beklentimize paralel olarak 2021 sonunda %11-12 bandında bir TÜFE görmeyi bekliyoruz. Diğer taraftan ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü eğilim ve bunun gelişmekte olan ülke para birimlerine negatif etkilerini TL üzerinde de görürken teknik açıdan ise 7,40 seviyesinin üzerindeki bölgeyi riskli buluyoruz.

Ons altın destek bulmakta zorlanıyor. Altın açısından kısa vadeli görünüm sıkıntılı bir tablo çizmeye devam ediyor. Öyle ki, tahvil faizlerinin göreceli yüksek seyrini koruması destek bulunmasını zorlaştırırken Senato’da devam eden teşvik paketi görüşmeleri ise henüz sonuçlanmış değil. Kaldı ki, altın için pozitif bir unsur olan teşvik paketi aynı zamanda tahvil faizlerinin yukarı yönlü eğilimini destekleyebilecek bir tablo da çizebilir. Bu görünüm altında 1735 doların üzerine doğru denemeler yapılsa da söz konusu çabaların sonuç vermediğini görüyoruz. Büyük resmin değişmesi için altının önemli ölçüde uzaklaştığımız 1760 doların üzerinde kapanışlar yapması gerektiğini düşünmeye devam ediyoruz.

 

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasanın durumu
 
Kalpte yaşanan rahatsızlıklar ciltte nasıl belirti verir?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %0.09 düşüş ile 1,613 seviyesinden günü tamamladı. (Halk Yatırım)
Yurt içinde enflasyon rakamları yakından takip edilecek
Aşı kaynaklı olumlu gelişmeler ile tedbirlerdeki kademeli normalleşme ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endekste volatil ...
 
Enflasyon rakamları izlenecek
TÜİK Şubat ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00’da açıklayacak. (ÜNLÜ Menkul)
Piyasalar toparlandı ancak kıymetliler toparlanamadı
Paladyum ise günü tek yeşilde kapatan kıymetli maden olurken, 2361 dolar/onstan ...
Çin, Irak’ın ardından Tacikistan’a da aşı bağışlayacak
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin’in küresel sağlık topluluğu inşasına ...
 
Normalleşmeye adım adım
Küresel piyasalar güne negatif başlarken, normalleşme kararları sonrası ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, sakinleşen enflasyon endişeleri ışığında tahvil faizlerinde ...
Kademeli normalleşme
Piyasalarda kusursuz fırtına dinerken, ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,4118 ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri