Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
10 Mart 2010 Çarşamba - 00:25

'Anayasa herkese sorulmalı'

Baykal: Anayasa değişikliği işbirliği ile gerçekleşir; ‘ABD’den onay alırım’ dersen olmaz.

 Anayasa herkese sorulmalı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 51 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Elazığ’daki depremi değerlendirirken, “Bu olayın bir an önce denetim altına alınması gerekir. Sadece o bölge değil o bölge civarında deprem riski olan bölgeler ve özellikle İstanbul’u dikkate almak gerekir. Bir milli yaklaşım içerisinde hareket edilmeli. Etmeliyiz. Hükümet bir an önce milli afet yaklaşımla yaklaşmalı. Bölge civarında çevre bölgelere ve deprem sonrası için el birliği ile yapılacakları halletmemiz gerekir. Umarım hükümet bir afet planı hazırlar. Proaktif oluruz” dedi.

BAYKAL: BU SÖZLER YANLIŞ

Baykal, TBMM'deki CHP grup toplantısında, dün Elazığ’da yaşanan deprem felaketini değerlendirdi. “Elazığ’daki deprem dolayısıyla üzüntüleri paylaşıyorum” diyen Baykal, depremde yaşanan can ve mal kaybını hatırlatarak, “Pek çok yaralı ölen ve hayvan varlığı zarar gördü. Ciddi facia yaşandı. Bütün milletimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. 6 büyüklüğündeki depremde 51 ölü ciddi kayıptır. Bunu siyasete sokmadan milletçe atılması gereken adımları atmalıyız” diye konuştu.

-MİLLİ BİRLİK OLUŞTURMALIYIZ-

Baykal, deprem bölgesinde gerekli düzenlemelerin alındığını ancak, orada ısınma problemlerinin yaşandığına dikkat çekerek, “En uygun ısınma yöntemi şu anda katalitik sobalardır, Katalitik sobalar henüz bölgeye gitmemiş. Oraya giden arkadaşlarımızın tespitleri bu yönde. Evler yaşanır gibi değil. Çadırlar yetersiz. Katalitik soba temini ve çadır yetersizliği giderilmelidir” dedi.

Bu olayın bir an önce denetim altına alınması gerektiğini dile getiren Baykal şöyle dedi:
“Sadece o bölge değil o bölge civarında deprem riski olan bölgeler ve özellikle İstanbul’u dikkate almak gerekir. Bir milli yaklaşım içerisinde hareket edilmeli. Hükümet bir an önce milli afet yaklaşımla yaklaşmalı. Bölge civarında çevre bölgelere ve deprem sonrası için el birliği ile halletmemiz gerekir. Umarım hükümet bir afet planı hazırlar. Proaktif oluruz. Önlem alırız. Felaket ortaya çıkmadan yapılacak ne varsa birlikte yaparız. Milli bütünlük içerisinde hareket etmeliyiz.”

-EKONOMİ-

Ekonomik gelişmelere de değinen Baykal, Türkiye'nin ekonomideki sıkıntılarını geride bırakmaya yönelik gelişmelerin olmadığına dikkat çekti.

Sıkıntılar bitmediğini gittikçe bu sıkıntıların arttığını kaydeden Baykal, “Geçenlerde enflasyon açıklandı. İlk kez uzun zaman sonra iki haneli enflasyon haline geldi. Bu faizi de etkileyecektir. Buna dikkat etmek gerekir. Enflasyona bağlı olarak memur maaşları belirlendi. İki ay için verilen zammın ortalaması 3,75'lik artış gözüküyor. Ocak ve Şubatta fiyat artışları 3,32 olarak ortaya çıktı. Memura verilen maaşın etkisi 2 ayda ortadan kalktı” diye konuştu. Baykal şöyle devam etti:
“Bütün bunlar da dikkat edildiğinde maaş zammı bitti. Memur ezilmeye şubattan itibaren başlayacak. İşsizlik rakamları açıklandı. İşsizlikte rakam yüzde 14'e çıktı. Gerçekçi olmayan rakamlar olduğunu da biliyoruz. Çok vahim bir işsizlik tablosuyla karşı karşıyayız. Bunların sonucu olarak da Türkiye'de borçlanma arttı. Ocakta 68 bin kişi daha kredi kartı borcunu ödeyemeyenler arasında yer aldı. 1 milyon 61 bin kişi arttı. 2 Yıl bir ayda kredi kartını ödeyemeyenlerin sayısı 4 kat yükseldi.”

-İŞSİZLİK PATLADI-

İşsizliğin en büyük nedenlerinden birinin tarım politikaları olduğunu vurgulayan Baykal, Hükümetin tarım politikalarını eleştirdi. İşsizliğin Türkiye’de patlak verdiğini dile getiren Baykal şöyle dedi:

“Esnafın yarısı varlık yokluk savaşı vermektedir. Hazırdan yemektedir. Çiftçiler de aynı şekilde büyük sıkıntı yaşamaktadır. Gerçekten tarımın çiftçinin yeniden ele alınmasına gerek vardır. Tarım işsizliği emer. 2,5 milyon insan tarımdan sürüldü. Tarım işsizliği emen bir şeydir. Eskiden bu ülkenin insanını besleyen topraklar şimdi besleyemez hale geldi. Çok yanlış bir olay büyük hata yapılmıştır. İnşallah CHP iktidarında ilk çiftçilerimiz ele alınacaktır. Geçen açıklandı. 3,5 katrilyon Ziraat kar etmiş çiftçi batıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük rekoru kırılacak ama çiftçi batacak. Bütün her şey zorda ama bankacılık kar ediyor. Bu AKP'nin politikasının insan değil rant temettü odaklı olduğunu ortaya koyuyor. Başbakan ‘ekonomik kriz teğet geçti’ dedi. Sen banka isen bankacıların adamı isen bu kriz sana teğet geçti. Ama sen vatandaşın adamı isen bu kriz teğet geçmedi. Eğer biri kar ediyorsa hepsi edecek. Çiftçi zarar ediyorsa banka da zarar edecek.”

-ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ-

Türkiye’de çok ciddi hukuk ve adalet sorununun yaşandığına dikkat çeken Baykal, “Nasıl olmasın ki milyonlarca vatandaş devletle davalıdır. Türkiye'nin kaba sıvası oturmadı. Vatandaş malından canından emin olacak. Hepsi davalı. Baykal, Anayasa değişikliğinin Türkiye gündemini uzun süre meşgul edeceğini söyledi.
Anayasa değişikliğinin ciddi bir iş olduğunu vurgulayan Baykal, Anayasa değişikliğinin ciddi bir sorumluluğu, yeni bir yaklaşım getirdiğini kaydetti.

Anayasa değişikliği konusunda “Birdenbire bir hareketlenme ortaya çıktı” diyen Baykal, "İktidarda, 8 yıldır bu konuda ciddi bir hareketlenme yoktu, mutabakat sağlandı, nasıl oldu bu" diye sordu.

-"ANAYASA HAZIRLIĞININ ONAYINI ABD’DEN ALIRSAN OLMAZ"-

Anayasa değişikliği konusunda tüm Türkiye’de bir mutabakat sağlanması gerektiğini savunan Baykal, AKP’nin Anayasa değişikliği çalışmalarını şu sözlerle eleştirdi:

“Bu ülkede herkesin kafasında Anayasa yapmak varsa, bu olmaz. Gümrükten mal kaçırır gibi Anayasa değişikliği mümkün değildir. Ciddi işbirliği ile gerçekleşir. Önce değişiklik hangi yöntemle yapılacaksa görüşmeliyiz. Bunun hazırlığını yapar, ‘ABD’den onay alırım’ dersen olmaz. Anayasa hazırlanırken, herkese soracaksın. Bu Anayasa da Türkiye’de hazırlanacak. Herkese sormalıyız. Hazırlanırken ortak bir anlayış sergileyeceğiz. 10 kişi yazı versin değil. Anayasa herhangi bir partinin işi değil, Türkiye’nin işidir. Bir siyasi partinin kendi özel meselesi değil, 70 milyonun insanın, sadece 70 milyonun da değil, gelecek kuşakların meselesidir. ‘Canım benim çoğunluğum var getiririm’ demek ve yaklaşım doğru değil. ‘Senin kendi projenin önemi yok’ diyerek Türkiye iyeni krizlerle yüz yüze getirmek doğru değil. Anayasa ciddi bir iştir. Anayasanın hangi yöntemle yapılacağı tartışılmalı o önemlidir. Yok öyle şey. Bu memleketin Anayasası Türkiye’de hazırlanacaktır. Bu memleketin herhangi bir siyasi partinin genel merkezinde hazırlanmayacak, tüm Türkiyelinin desteğiyle hazırlanacak. 70 milyon insanın Anayasası olacak. Onları dinlemeniz lazım. Nasıl olacak. Şu an da yapılması gereken Anayasanın ele alınması gereken bir konudur. Ama nasıl ele alınması gerekir yöntemi farklıdır. STK’ların, Anayasa Mahkemesi‘nin, Danıştay Sayıştay Yargıtay, barolar, üniversiteler… Onların görüşleri alınarak bir Anayasa yapılmalı.”

-"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNDE TEMEL KURUM YARGIDIR"-

Yeni bir Anayasa yapılacaksa, görüşü alınacak en temel kurumların başında yargının geldiğini savunan Baykal, “Yargıyla oynanmasına asla müsaade edemeyiz. Henüz yargı ile ilişkilerini geliştirememişsin. Anayasa Mahkemesi’ni Yargı’yı RTÜK yapmana izin vermeyeceğiz, buna müsaade etmeyiz. HSYK ve Yargıyı RTÜK’e benzetmelerine izin vermeyeceğiz. Bu iki kurum RTÜK olamaz. Bunları anlatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Baykal, Anayasa değişikliği konusunda Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın önerilerini hatırlattı, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in, Anayasa değişikliği konusunda Hükümete yönelttiği eleştirileri tek tek hatırlattı.

Baykal, Anayasa değişikliği konusunda BDP’nin de AKP ile ortak hareket ettiği imasında bulunarak, Başbakan Erdoğan’ın Anayasa değişikliği konusunda, “Olur olur bal gibi olur” sözlerine de sert eleştiriler getirdi, Anayasa Mahkemesi tarafından açılan kapatma davasını hatırlattı. Baykal şöyle dedi:

“Nasıl yapacaksın. İki tane parti var ikisi de anayasa mahkemesi tarafından kapatma davası açılmış biri kapatılmaya mahkum edilmiş. O iki siyasi parti ‘ben yaptım’ diyecekler. Yargı laiklik bu Anayasanın temel ilkeleri değil mi. Bu iki partide bu ilkelerden dolayı yargılanmadı mı? Başbakan ‘bal gibi olur’ diyor. Olur da nasıl olur. Habur sınır kapısında ki gibi olur. Habur’da hukuku ne hale getirdiyse öyle olur. Sen Anayasadaki temel hususlar konusunda aklanmadan bu işi yapamazsın."
Baykal, Anayasa değişikliği konusundaki eleştirilerinin yanı sıra milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin ön şartlarını bir kez daha dile getirdi.

-ERMENİ TASARISI-

Baykal, konuşmasında, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yönelik karar tasarısının kabul edilmesini de değerlendirirken Hükümete sert sözlerle yüklendi. ABD Kongresinde, Türkiye ya da Osmanlı'ya yönelik tasarılarının konuşulmasının, karar alınmasının ilginç bir tarihi olduğunu belirten Baykal, “Sanmayın ki, bu konu yeni ortaya çıkmış bir konudur. 1890'dan itibaren, ortada 1915 olayları yokken, ABD Kongresi sürekli olarak, Türkiye'deki Ermeni konusuna yönelik ilgi sergilemiştir” dedi. Ermeni tasarısı ile ilgili uyarılarını hatırlatan Baykal şöyle dedi:

“Biz uyarılarda bulunduk ama maalesef bu noktaya gelinmiştir. Kamuoyunun aydınlanması açısından bir noktaya dikkat çekiyorum. Türkiye ve Osmanlıya yönelik kararların ilginç bir tarihi var. 1890 yılından itibaren 1915 bile yaşanmamışken ABD kongresi Türkiye'deki Ermenileri bahane ediyor. 116 yıl önce 1915 yaşanmamışken Osmanlı Devletinin katliam yaptığını söyleyerek suçlamıştır. Bu isyanda yine aynı yıl Osmanlı aleyhine bir karar alındı. 1894-1896 yılında bir karar sonrasında savaş gemilerinin gönderilmesi var. Sonra Osmanlı kınanmıştır. 1920'den 1975'e kadar hiçbir adım atılmadı. Yıllar sonra ABD Temsilciler Komitesi 1975'te geçti. Senotaya gelen tasarı reddedildi. Asala'yı bahane edip 1884'te yine tasarı götürüldü. 1985'te tekrar sunuldu 1987'dek ide reddedildi. 3 yıl sonra 1990'da Ermeni tasarısı Körfez savaşı nedeniyle askıya alındı. 2000'de yine tasarı Türkiye'nin müdahelesi ve Clinton'un girişimleri sonucu geri çekildi. 2 tasarı daha getirildi. 2007'de yeni tasarı geldi Bush'un çabaları ile genel kurul gündemine alınmadı. 116 yıldır ABD kongresi bu olaylarla ilgili bizi suçluyor.”

Bu konunun tamamen şekillenmediğini, Ermenistan'ın Türkiye'ye dostane bakamayacağını, soykırım iddiasının “ evet” diyecek noktaya henüz gelmediğini belirten Baykal, “Azerbaycanı yok sayarak bunun mümkün olacağına dair adımlar atmayın. Bir adım atamazsınız ama bir şeyleri yıkarsınız yanlış yapmayın dedik. O protokol uygulanabilir değildi. Biz bunu biliyorduk. Bir şey çıkar gibi adım atarsanız Azerbaycan dostluğunu yıkarsınız dedik. Ama bu bölgenin istikrarı bu dostluğa dayalıdır dedik. Olacak iş mi bu arkadaşlar” diye konuştu.

-PROTOKOL ÇEKİLSİN-

Baykal, Meclis’te bekleyen Ermenistan ile Türkiye arasında imzalanan protokolün bir an önce çekilmesi çağrısında bulunarak, “Bu olaya fırsat veren o protokoldür. Şimdi yapılması gereken hiçbir değeri olan protokolleri Meclis gündeminden çekmektir. İç politika zemininde tutmayın bunları bırakın. O protokolleri meclis gündeminden alınız” dedi.

ISLAK İMZA

Baykal, Meclis’te CHP Grup toplantısında yaptığı konuşmada; “İrtica Eylem Planı ve Islak imza” konularına değindi.

Baykal, darbe planlarına ilişkin gözaltına alınan kuvvet komutanlarının Çankaya Köşkü’nde yapılan “üçlü” zirvenin ardından, bir iki generalin serbest bırakılmasını “pazarlık” konusu yapıldığını ima etti. Yapılan açıklamaları anımsatan Baykal şöyle dedi:
“Genelkurmay’la ilişkili olarak iki önemli açıklama yapıldı. Bu açıklamalardan birisi bir süre önce 'irtica eylem planı' diye bilinen bir konuda Genelkurmay bu planla ilişkili olduğu öne sürülen belgenin askeri savcılığın yaptığı inceleme sonucunda orijinal olabileceği kanaatinin ortaya çıktığını söyledi.

Böyle bir kanaatin bu aşamada ifade edilebilmesi için ciddi bir araştırmanın yapıldığını söylemek mümkün değil. Halbuki şunlara ihtiyaç var;

1-Islak imzanın makine ile atılması mümkün mü? Bu araştırılmalıdır. Bunun araştırıldığına dair bir veri yok.

2-Belgede Albay’ın parmak izi yok. Parmak izi de araştırılmıyor. Araştırılmadan Genelkurmay bu açıklamayı yapıyor.
Kaligrafik incelemeyle bir yazının kime ait olduğu matematiksel bir kesinlikle söylenemez. Ama matematiksel kesinlikle söylenebilecek bir şey var o da parmak izi. Bunu yaptık mı, yapmadık. Bunu yapmadan bir açıklama yaptık.”

Baykal, Genelkurmay’da 'İrtica eylem planı' diye bir plan hazırlanmışsa bunun net bir şekilde ortaya çıkması gerektiğini savunarak, “Eğer gerçekten yapılmışsa bu öyle kolay geçiştirilemez. Böyle bir şey olmaz. Eğer orada gerçekten o belge hazırlanmışsa önünü arkasını bütün boyutlarıyla ortaya çıkarmalıyız” dedi.

Baykal Hükümete seslenerek, “Ciddi olacaksınız. Adaletin gereği neyse onu yapacaksınız. Çiçek o belgeyi hazırladı mı hazırlamadı mı hesabını vermelidir. Sadece o değil ona yardım edenler de hesabını vermelidir” diye konuştu.

-BALYOZ PLANI İDDİALARI-

Baykal, “Balyoz Planı” ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, “Bir diğer gelişme de İstanbul’daki tatbikat senaryosu ile ilgili. Bir binbaşı bilirkişi raporu koydu. Çok ilginç ifadeler var. Deniyor ki raporda; KKK’nın aksi yöndeki emirlerine rağmen. Plandaki tehlikesi en yüksek senaryo KKK’dan gizlenmiş” dedi.

Yedi yıl boyunca bu konudan dolayı kimsenin sorguya çekilmediğini kaydeden Baykal, “Günün birinde TSK’ya karşı psikolojik harekat ortaya çıktıktan sonra bunun yapıldığı günlerde fark edilmiş ki, 1. Orduda yapılan işler meğer KKK’nın Genelkurmay Başkanlığı’nın onayı ve bilgisi dışında yapılmış” diye konuştu.

 
Borcunu ödeyemeyen sayısında korkutan artış
 
Melih Gökçek: Çıkmaza girdik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borcunu ödeyemeyen sayısında korkutan artış
Türkiye'de krizin kişiler üzerinde ne kadar etkili olduğu ile ilgili muhtelif ...
CHP Lideri Baykal'dan çağrı
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Grup Toplantısının çıkışında gazetecilerin ...
Bahçeli çok sert konuştu
Bahçeli: Kılıçdaroğlu'nun genel af önerisi PKK talebidir. CHP nerede duracağını belirlemeli
 
DEPREMİN BİLANÇOSU: 51 ÖLÜ
Elazığ Valiliği, merkez üssü Karakoçan ilçesi Başyurt beldesi olan 6.0 ...
ÖLÜ SAYISI ARTIYOR!
Saat 04.32'de Elazığ'da 6.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde ...
DEPREMDE ÖLÜ SAYISI 11'E ÇIKTI
Elazığ'da sabaha karşı 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Şiddetli ...
 
Ankaralılar dikkat! Toplu taşımda kontak kapanıyor
Ankara'da minibüs ve özel halk otobüs fiyatları düşürüldü. Çalışanlar ...
Elazığ'da şiddetli deprem!
Elazığ sabaha karşı şidettli bir depremle sarsıldı! Büyük paniğin yaşandığı ...
Ankara Otogarı’nda Munzur operasyonu
‘Erzincan Ergenekon’ soruşturmasının iddianamesinde “Yoğun baskı var, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri