Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
26 Mart 2010 Cuma - 06:46

'Söz verdik tutacağız'

Merkel'in Türkiye ziyareti öncesi Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Dr. Eckart Cuntz net mesaj verdi: Sözümüz söz.

 Söz verdik tutacağız

Almanya’nın, Türkiye’nin müzakere sürecine destek verdiğini belirten Alman Büyükelçi Cuntz, “Daha önce imzaladığımız metinlere bağlı kalacağımızı, sözümüzü tutacağımızı taahhüt edebilirim” dedi.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in 29 Mart’ta yapacağı Türkiye ziyareti öncesi BUGÜN’e konuştu. Türkiye’nin AB’ye üyeliği için “Ülke olarak daha önce imzaladığımız metinlere bağlı kalacağımız, sözümüzü tutacağımız konusunda taahhüt edebilirim” diyen Cuntz, Almanya’nın, Türkiye’nin müzakere sürecine destek verdiğini belirtti.

İMZALARIMIZA BAĞLIYIZ

Büyükelçi Cuntz, Merkel’in Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık teklifiyle geleceği yönündeki beyanatlara ilişkin olarak şunları söyledi: “Bu ziyarette ağırlıklı hedefimiz ilişkilerimize ivme kazandırmak. AB açısından değerlendirirsek, şu anki Federal Şansölye geçen dönem de başbakandı. Aynı zamanda AB dönem başkanlığı da yaptı. Almanya, o dönemde Türkiye’ye büyük destek vermişti. Çok sayıda müzakere faslı açıldı. İkili ilişkiler açısından, AB açısından, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin daha da iyi olması için elimizden geleni yapmalıyız. Somut olarak Merkel’in ne konuşacağını bilemem. Her yerde olduğu gibi Almanya’da da farklı siyasi görüşler var. Fakat ülke olarak daha önce imzaladığımız metinlere bağlı kalacağımızı, sözümüzü tutacağımızı taahhüt edebilirim.” Cuntz, Merkel’in kalabalık bir iş adamı heyetiyle Ankara’ya geleceğini hatırlatarak, “Bana göre çok önemli bir ziyaret olacaktır. Türkiye - Almanya ilişkilerine çok önemli bir ivme kazandıracaktır. Federal Şansölye çok geniş bir heyetle gelecek. Önemli iş adamları olacak” dedi.

KIBRIS’TA ÇÖZÜM ŞART

Kıbrıs meselesinin önemli olduğunu söyleyen Cuntz, “Bana göre de AB içinde bölünmüş bir ülkenin olmaması gerekiyor. Bir duvarla bölünmüş bir ülkenin AB içinde daha fazla kalmaması gerekiyor. Umuyoruz ki bu yıl bir uzlaşma sağlanır” diye konuştu. AK Parti’nin Anayasa değişiklik paketini de değerlendiren Büyükelçi Cuntz, “Herkesin katılımıyla bir tartışma ortamının yapılması elbette faydalıdır. Tabii ki biz de gelişmeleri büyük bir ilgiyle takip ediyoruz. Geniş çaplı tartışma ortamının olması da normal. Bu bir süreç işidir” dedi.

PKK operasyonları devam edecek

Büyükelçi Cuntz, Avrupa’da başlayan PKK operasyonları için ise şunları söyledi: “Almanya’da da PKK’ya karşı sürekli operasyonlar yürütülüyor. Çeşitli eyaletlerde uzmanlaşmış ekipler operasyonları yapıyor. Bu anlamda yoğun bir iş birliği söz konusu. Almanya’dan daha yoğun şekilde PKK’ya karşı operasyon yapan başka ülke yok. Türkiye’de de irtibat memurlarımız var. İki ülke makamları yakın temasta. PKK’ya karşı ortak çaba göstermemiz şart. Bunu tabi farklı yöntemlerle yapmak mümkün. Mesela Türkiye’de demokratik açılımın ortaya konmuş olması çok önemli. Biz buna sempatiyle bakıyoruz.”

ÇOK SICAK iNSANLARSINIZ

Önümüzdeki günlerde Ankara’daki 4. yılını dolduracak olan Büyükelçi Kuntz, Türkiye için şu değerlendirmeyi yaptı: “Burada bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Burada şahit olduğumuz siyasi olayları da unutmak mümkün değil. Ama bana göre buradaki insanların sıcakkanlılığı hatırlayacağım en önemli unsur. Geçen hafta Sinop’a bir köye gittim. Bir aile bizi evine konuk etti. Çok iyi ağırladılar. Bu çok sevindirici. Türkiye’nin neresine gidersem gideyim, geçmişte Almanya’da bulunmuş, hâlâ Almanca konuşan insanlar olduğunu görüyorum. Bu iki ülke arasındaki ilişkinin ne kadar köklü olduğunu ortaya koyuyor.”

Vize konusunda biraz daha sabır

Biz Türkiye’deki Almanya’nın dış temsilcilikleri olarak, vize işlemlerinde kolaylık sağlamak açısından bir dizi önlem almış durumdayız” diyen Cuntz, ”Telefonla randevu vs. Kimseyi uzun süre bekletmemeye çalışıyoruz. Büyükelçilik olarak 1 günde vize vermeye gayret ediyoruz. VIP işadamalarına çok yıllı vize veriyoruz. Aile birleşimiyle ilgili daha uzun bekleme söz konusu. Bunun ötesinde Türkiye, AB komisyonuyla da müzakereler içinde. Kaçak bulunan kişilerin geri alınması ile ilgili. Bu konuda somut ilerleme sağlanırsa komisyonca iyileştirmeler yapılabilir. Ama biraz sabırlı olmak gerekiyor vize konusunda” dedi.

 
Fatih Akyel tutuklandı
 
GATA oyununda yeni perde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fatih Akyel tutuklandı
Eski milli futbolcu Fatih Akyel, futbolda şike iddialarına ilişkin yürütülen ...
Avrupa'dan kaçan para Türk Borsası'nı 2.5 yılın zirvesine taşıdı: 57.045
İMKB dün yüzde 3.46 yükseldi, 29 ayın zirvesini gördü. Sert yükselişte ...
Savcı farklı olsa CHP'ye kapatma davası açılır
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün ...
 
Türkiye'nin ürküten sağlık haritası
Metabolik Sendrom Derneği’nin yürüttüğü 'PURE Türkiye Sağlık Çalışması' ...
Tüzmen’in yerine Çelik getirildi
Başbakan Erdoğan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen’i görevden ...
Madde sayısı daha da artabilir
Anayasa değişiklik paketi sivil toplum örgütlerinin ardından bu kez ...
 
Onları Almanya da sorgulayamadı
Adalet Bakanı Ergin, Almanlara, istedikleri Zahid Akman ile Kanal 7 Yönetim ...
Obama'da İsrail'e tarihi tokat
ABD Başkanı Obama, Kudüs'te Yahudiler için 1600 yeni konut yapımında direnen ...
Erdoğan'dan esrarengiz toplantı
Başbakan Erdoğan bin 500 Türk asılı Avrupalı politikacı ve işadamını Türkiye'ye ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri