Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2024-2028 yıllarını kapsayan stratejik planında, 2028 yılı itibarıyla Türkiye'nin elektrik üretiminde yerli kaynakların payını yüzde 63'e çıkarmayı hedefliyor. Bakanlık, bu plana göre yerli kaynaklardan üretilen elektrik enerjisinin 2028'de yıllık 270 milyar kilovatsaat olmasını, güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünü 33 bin 100 megavata, rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu gücünü ise 19 bin 300 megavata çıkarılmasını planlıyor. Ayrıca, 4 bin 800 megavatlık nükleer enerji kapasitesinin devreye alınması öngörülüyor.
Bunun yanı sıra, yerli kaynaklardan elde edilen elektrik üretiminin arttırılması, yerli petrol ve doğal gaz üretiminin 210 bin varil ve 42,5 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Türkiye'nin doğal gaz depolama kapasitesinin ise 12 milyar metreküpe yükseltilmesi planlanıyor. Maden ihracatının yıllık 10 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Stratejik plan kapsamında belirlenen 7 temel amaç arasında, sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması ve enerji sektöründe karbon sıfırlama hedefleri bulunuyor. Ayrıca, Türkiye'nin enerji ve maden alanlarında uluslararası etkinliğini artırmak için çeşitli işbirlikleri geliştirilmesi, yerli teknolojilerin desteklenmesi ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi de hedefleniyor.
Plan, Türkiye'nin enerji üretiminde temiz kaynakların payını artırmayı, enerji verimliliği çalışmalarını geliştirmeyi ve yeşil hidrojen ile yenilenebilir gaz projelerini desteklemeyi amaçlıyor. Ayrıca, yerli ve stratejik minerallerin potansiyelinin ortaya konarak ekonomiye kazandırılması da önemli hedefler arasında yer alıyor. Enerji ve maden piyasalarının uluslararası ticaret hacminin artırılması ve sektörle ilgili altyapının iyileştirilmesi öngörülüyor.