Ankara Ticaret Odası (ATO), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘İstihdam Seferberliği’ çağrısı üzerine harekete geçti. Esnaf ve tüccarın istihdam desteklerinden yeterince haberdar olmadığına ilişkin anketlerden yola çıkan ATO, meclis üyelerini bu destekler konusunda bilgilendirmek için kolları sıvadı. ATO Başkanı Gürsel Baran’ın daveti üzerine Başkent’teki ekonomi bürokrasisi ATO şubat ayı meclis toplantısına katıldı, devletin istihdamı artırmak üzere işverenlere yönelik uygulamaya koyduğu destekleri tek tek anlattı. Meclis toplantısına Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan, KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Türkiye Bankalar Birliği Genel Başkanı Hüseyin Aydın’ın katıldı. Tüm üyeleri, Milli Ekonomik İstiklal Mücadelesi’ne destek vermeye çağıran ATO Başkanı Baran şunları söyledi:
“Devletimizin sunduğu imkânlardan yararlanmaya, yeni kazanç kapıları açmaya davet ediyoruz.ATO olarak, her zaman devletimizin ve milletimizin yanında yer alacağımızı bir kez daha ifade ediyorum. Ekonomik cephedeki sorumluluğumuzun farkındayız ve bu alanda teyakkuzdayız.”
ÜRETENLER GERÇEK PATRON
Türkiye'nin gerçek kahramanlarının üretenler olduğunu ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, “Ekonominin, ticaretin gerçek patronları sizlersiniz. Bu ülkenin gerçek kahramanları üretenlerdir. Sizler Türkiye’nin refahına katkı sağlıyorsunuz. Bizim görevimiz size yardımcı olmak” diye konuştu. Ankara’nın girişimcisiyle, savunma sanayisiyle, medikal sanayisiyle ve mobilya endüstrisiyle öncü sektörlerin yer aldığı bir şehir olduğunu belirten Çiftci, “Cumhuriyetimizle yaşıt bir kuruluş olan ATO, Ankara ticaretinin merkezi olması nedeniyle önemli bir misyona sahiptir. Ankara’nın bugünlere gelmesinde Ticaret Odamızın büyük emeği ve katkısı vardır” ifadesini kullandı.
ASGARİ ÜCRETİN VERGİSİ DEVLETTEN
İstihdam seferberliği için başlatılan teşvikin temel noktalarını anlatan İŞKUR Genel Müdürü Mehmet Ali Özkan “Uygulanacak teşvikle işverenler, mevcut çalışanlarına ilave olarak işe alacakları her 1 sigortalı için sadece bin 404 lira ödeyecek olup, geriye kalan 773 lira tutarındaki prim ve vergi yükümlülükleri devlet tarafından karşılanacaktır” dedi.
YÜZDE 99’U KOBİ
KOBİ’lere yönelik destek programlarını tanıtan KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Türkiye’de toplam işletmelerin yüzde 99,82’sini KOBİ’lerin oluşturduğunu hatırlattı. Biçer, KOSGEB’in finansman desteklerinin yanı sıra laboratuvar hizmetleri ile bilgilendirme, yönlendirme ve iş birliği çalışmaları yürüttüğünü de aktardı. Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli de, fonun işverenlere sağladığı kefaletler hakkında bilgi verdi.
REEL SEKTÖRE KATKILARI ANLATTI
Toplantıda, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da bir sunum yaparak, bankacılık sektörünün reel sektöre katkılarını anlattı. Kredilerin milli gelire oranının dörde katlandığını belirten Aydın, geçici ödeme güçlüğüne düşen müşterilere uyguladıkları yapılandırma imkanlarından söz etti. Aydın, “Bankacılık sektörü tüm çabasıyla büyümeye destek olmaya devam edecektir” dedi.