Türkiye'de araç muayene hizmetlerinin 20 yıllığına özelleştirilmesine yönelik ihale dün tamamlandı. 2027 yılında başlayacak yeni süreçte, randevu alınması ve muayene sürecine ilişkin taleplerin karşılanması amacıyla ücretsiz bir çağrı merkezi kurulması zorunlu olacak.
Türkiye'deki araç muayene hizmetleri, 20 Aralık 2004'te yapılan ihale ile kuzey ve güney olmak üzere iki bölgeye ayrılarak özelleştirilmişti. Bu çerçevede yatırımcılarla, birinci ve ikinci bölgedeki istasyonların inşası, bakımı ve işletilmesine dair imtiyaz sözleşmeleri 15 Ağustos 2007'de imzalanmıştı. Ancak mevcut sözleşmelerin süresi 14 Ağustos 2027’de sona erecek.
Kamu hizmetlerinin kesintiye uğramaması için 2027-2047 yılları arasındaki dönemi kapsayan yeni ihale süreci başlatıldı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan ihalede, MOI Ortak Girişim Grubu (Met-Gün İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ-Itversia Gestion S.L.-Opus Group AB-VTV Norte SA), 1. bölge için 830 milyon dolar, 2. bölge için 890 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar 720 milyon dolarlık teklif sundu.
Teknik olarak tamamlanan ihale süreci, Rekabet Kurulu ve Cumhurbaşkanı onayı ile Danıştay görüşünün alınmasının ardından imtiyaz sözleşmelerinin imzalanmasıyla tamamlanacak.
Kamu Payı ve Yeni Hizmetler
İhaleyi kazanan firma, özelleştirme bedelinin dışında, muayene ücretlerinden belirlenen oranda kamu payı ödeyecek. Bu oran, ilk üç yıl yüzde 30, sonraki yedi yıl yüzde 40, son on yıl ise yüzde 50 olarak Hazine'ye aktarılacak.
Yeni imtiyaz sürecinde, araç muayene hizmetleri Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak yürütülecek. Yatırım kapsamında, 125’i 1. bölgede, 124’ü 2. bölgede olmak üzere toplam 249 sabit istasyon ve 10 motosiklet istasyonu kurulacak. Ayrıca, 47’si 1. bölgede, 46’sı 2. bölgede olmak üzere toplam 93 seyyar istasyon hizmet verecek.
İşletmeci firma, araç sayısındaki artışa bağlı olarak yeni muayene istasyonları açma yetkisine sahip olacak. Yaklaşık 31 milyon 300 bin araç bulunan Türkiye'de, muayene istasyonları genişleyerek hizmet kapasitesini artıracak.
Ödeme sistemleri de güncellenecek. Kredi kartı veya teknolojik gelişmelere uygun diğer ödeme yöntemleri kullanıldığında, işlem ücreti vatandaşlara yansıtılmayacak.
Muayene istasyonlarında, elektrikli araç şarj üniteleri, ATM'ler ve kafeteryalar gibi hizmetlerin sunulması planlanıyor. Ayrıca, araç sahiplerinin randevu, muayene süreci ve şikayetleriyle ilgili başvurabilecekleri ücretsiz bir çağrı merkezi de devreye alınacak.