ANKARA / Ayaş’ta üretilen dutlar genellikle Ankara ve yakın bölgelerdeki pazarlarda satışa sunulurken bir bölümü de reçel ve pekmez üretiminde kullanılıyor. Ayaş başta olmak üzere Türkiye’de dut üretiminde önemli bir yere sahip olan Ankara, 2013 yılında 4 bin 666 tonluk dut üretimiyle dördüncü sırada yer aldı. Bu yıl yaşanan don ve dolu afetleri dolayısıyla üretimin geçen yıllara göre düşük olması bekleniyor.
Dutun yumuşak bir meyve olması dolayısıyla saklama süresinin çok kısa olduğunu kaydeden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin Temel, bundan dolayı dut tüketiminin hasat mevsimiyle sınırlı olduğunu belirtti. Üretilen dutun bir bölümünün pekmez üretiminde kullanıldığını, kalan kısmının da köme, pestil, kuru dut ve sofralık olarak değerlendirildiğini ifade eden Temel, dutun özellikle Ayaş bölgesinde çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
Dut hasadına başlayan Ayaşlı çiftçiler, geçen yıllara oranla bu yılki rekoltenin düşük olmasına rağmen Ankaralıların dutun merkezinde yaşama avantajını kullanarak şifa kaynağı bu meyveyi tezgahlarda bulabileceğini söyledi.ANKARA /