Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>TÜRKİYE
11 Ocak 2010 Pazartesi - 08:59

Aygün: Başkent’in bir yılı daha kaybetmeye tahammülü yok

Başkent’in bir yılı daha kaybetmeye tahammülü olmadığını belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, “Türkiye için 2009’u kaybedilen bir yıl olarak görüyoruz. Türkiye 2010’da bir kez daha küçülmeyi kaldıramaz” dedi.

Aygün: Başkent’in bir yılı daha kaybetmeye tahammülü yok

TÜRKİYE için 2009’u kaybedilen bir yıl olarak gördüklerini belirten Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, “2009’da ekonomiye çok fazla ağırlık verilmedi. 2010’u kaybetmek istemiyoruz. Başkent’in bir yılı daha kaybetmeye tahammülü yok” diye konuştu. Türkiye’nin 2010’da bir kez daha küçülmeyi kaldıramayacağını belirten Aygün, 2010’daki yeni projelerini ve beklentilerini Ankara Hürriyet’e şöyle anlattı:
Milleti yine barıştırmalı
“Türkiye’nin 2010 yılında yüzde 4 civarında büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Bunu düşünmek zorundayız, başka çaremiz yok. Bunun gerçekleşmesi için de atılması gereken bazı adımlar var. Özellikle IMF ile anlaşma konusu gündemde. Krizin yaralarının sarıldığı bu noktada IMF ile anlaşma yapılmasını tasvip etmiyoruz. Şayet yapılacaksa, bizim çizdiğimiz çerçeve içinde bir anlaşma yapılmalı. IMF’nin uygulayacağı para politikaları, ürünlere zam yapacak, memur ve işçinin maaşına zam yapmayacak bir anlaşma Türkiye’yi iyice sıkıntıya sokar.
SSK ve vergi borçlarının birikmesi önemli bir sorun. Türkiye 2008’in ikinci yarısından itibaren ve 2009’un tamamında artan miktarlarla küçülmeye başladı.
Vergiler esnafın üstünde yük
Biriken paralar SSK’da 45 milyar TL’yi buldu. Maliye’nin alacağıyla birlikte yaklaşık 100 milyar TL’lik bir kaynak duruyor. Bu para ödenmiyor. İcrayla bu paranın alınma imkanı yok. 2003 yılındaki gibi milleti barıştırmak lazım. Bu borcun, ana para sabit kalmak şartıyla, düşük faizlerle 48 ay gibi bir sürede yapılandırılması gerekiyor.
İşsizlik çok önemli bir sorun. İstihdam üzerindeki vergilerin esnaf, tüccar ve Türkiye açısından büyük bir yük olduğunu görüyoruz. Asgari ücretten yüzde 70’e yakın vergi alınıyor. Bu oran düşürülmeli ki istihdamın önü açılsın.
Tavsiyemiz, işletmelerin kendi öz kaynaklarıyla büyümesi. Düşük oranlı krediler kullanmaları ve çok fazla borçlanmamaları. Esnafa da vatandaşlarımıza da çağrımız, kredi kartlarına çok fazla yüklenmemeleri yönünde.
Bazı belediyeler çok yüksek oranlarda emlak vergisi zammı öngörmüştü. Bununla ilgili olarak Keçiören ve Eryaman’ın tamamında, Mamak ve Çankaya’nın ise bazı mahallelerinde davalar açtık.”

Üç bin firmaya cansuyu

“ATO’nun verdiği 128 milyon TL’lik kredilerle birlikte Halkbankası’nın kullandırdığı cansuyu kredilerinden 2009 yılında 3 bin firma yararlandı.
Önümüzdeki günlerde Halkbankası ile bir kredi anlaşması yapmayı düşünüyoruz. 600 milyon liralık bir kaynak yaratacağız. Ankara’ya böyle bir kaynak aktarılması demek, ticaretin biraz daha hareketlenmesi demek diye düşünüyoruz.
Ankara’daki KOBİ’leri gördüğümde gururlanıyorum ama KOBİ’lerin, özellikle de tekstil sektörünün içinde bulunduğu durumun zor olduğunu biliyorum. İhracatta büyük bir daralma oldu. İhracatın büyük kısmını KOBİ’ler, üretenler ve sanayiciler yapıyor. Halkbankası’yla yapacağımız anlaşma sonrasında ağırlık KOBİ’lerde olacak. Daha sonra tüccarımıza da kredi kullandıracağız. 600 milyon liralık bir paketin yeterli olacağını düşünüyorum.

 
Ilgaz’a büyük yatırım
 
Referandum yapalım 1001 avans verelim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ilgaz’a büyük yatırım
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Çankırı ile Kastamonu ...
Şoförlerin seçiminde sürpriz ittifak kararı
Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Esnaf Odası Başkanlığı seçiminde ...
Esenboğa’da üçüncü piste dev uçaklar da inebilecek
Esenboğa Havalimanı’na, dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380’in inebileceği ...
 
Taksici krizle boğuşurken ‘arkadan yazılan’ acıtıyor
Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, ...
Umutlar amorti ihracat ikramiye
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, Devlet ...
Gökçek'ten Geremi açıklaması
Ankaragücü Başkanı Ahmet Gökçek, "Geremi'nin bonservisiyle birlikte bizim ...
 
Sincan krizinde başkan devrede
AKP’li eski ve yeni belediye başkanlarını birbirine düşüren 300 işçinin ...
Mamak’tan Kızılay’a arsa
Mamak Belediyesince, bölgede ‘aşevi yapılması için Türk Kızılayı Genel ...
Fırtına dinlemediler zirveye tırmandılar
Kırıkkale’deki Kale Dağcılık Spor Kulübü üyeleriyle Ankaralı dağcılardan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri