Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) toplam büyüklüğü, 30 Haziran itibarıyla 1 trilyon 558 milyar 642,2 milyon liraya ulaştı. Katılımcı sayısı ise 9 milyon 816 bini geçti. BES, emeklilik dönemlerinde bireylerin refahını korumayı hedeflerken, birikimlerin ekonomiye uzun vadeli katkısını da artırıyor. Bu yılın ilk yarısında BES'ten emekli olanların sayısı 389 bine yaklaştı.
Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, katılımcı fon tutarı 1 trilyon 279 milyar lirayı aşarken, devlet katkısı fonu 174,5 milyar lirayı buldu. Bu da toplamda 1 trilyon 454 milyar lirayı aşıyor. Öte yandan, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) kapsamındaki fon büyüklüğü 104,4 milyar liraya ulaşırken, katılımcı sayısı 7,5 milyona yaklaştı. Böylece BES ve OKS’deki toplam katılımcı sayısı 17,4 milyon seviyesinde.
2024 yıl sonu verileriyle kıyaslandığında, BES ve OKS’deki fon büyüklüğü devlet katkılarıyla birlikte 330 milyar liradan fazla artış gösterdi. Katılımcı sayısında da ciddi bir yükseliş yaşandı. Ayrıca, 18 yaş altı katılımcı sayısı 1,5 milyonu geçerken, bu yaş grubundaki fon büyüklüğü 53,6 milyar liraya çıktı.
BES birikimlerinin banka kredilerine teminat olarak sunulması uygulaması ise 1 yılını doldurdu. Bu süreçte 2 binden fazla kredi başvurusu yapılırken, teminat tutarı 414 milyon liraya yaklaştı.
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Uğur Gülen, BES'in büyümesinde devlet katkısının ve dijital kanalların önemli rol oynadığını belirterek, 2030 yılına kadar 25 milyon katılımcı ve 5 trilyon lira fon büyüklüğüne ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin (TES) de Türkiye'nin sürdürülebilir ekonomik büyümesinde önemli bir rol oynayacağını vurguladı.