Bakan Yumaklı’nın konuşmasından bazı satır başları şöyle:
“Sahibi kadın olan bir aile işletmesi düşelim. Tüm şartları yerine getirdiğinde buzağı başına bugünkü mevcut modelde 2 bin 68 lira destek alırken, yeni sistemde ilave verdiğimiz aile işletmesi, kadın desteği ve diğer verimlilik destekleriyle 5 bin 200 lira almış olacak. Yani 2,5 kat daha fazla destek almış olacak.
Başka bir besici aile işletmesi düşünelim. Besilik olarak 2 buzağısına kadar kesime kadar beslerse ve bu verimlilik kriterlerine uygun bir süreç olursa kesim anında dana başına ilave 4 bin 500 liraya kadar destek almış olabilecek.
IPARD desteklerini 42 ilde uyguluyorduk, bunu 81 ile yaygınlaştırdık ve faydalanıcı sayısını artırdık. Krediler konusunda Ziraat Bankası’yla ortak bir adım attık. Sübvansiyonlu kredilerde kadınlara, gençlere ve planlı üretim bölgelerine ilave indirim oranları uygulayacağız. Ayrıca hayvancılıkta işletme başına 40 milyon lira olan kredi üst limiti 60 milyon liraya, eğer ari işletme olursa 80 milyon liraya çıkmış oldu.
Hayvancılıkta üzerine eğildiğimiz diğer bir önemli konu ise hastalıklar. Bu konuda da desteklerimizi yönlendirici bir enstrüman olarak kullanacağız. Hastalıklardan ari işletme sayısının artması hayvancılığımız için çok büyük önem arz etmektedir. Bunun temel iki sebebi, ekonomik kayıpları engellemek ve sürünün büyümesini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek. Bu kapsamda hastalıklardan ari işletmelere ilave destek vereceğimizi söylemiştim. Ayrıca TKDK desteklemelerinde ari işletmeleri de önceliklendireceğiz. Vereceğimiz bu ilave desteklerle ari işletme sayısını bin 136’dan 2024 yılı içerisinde 2 bine, 2025 yılında ise 2 bin 500’e çıkarmayı hedefliyoruz.
Bulaşıcı hastalıklardan koruyucu aşı uygulamasını da yaygınlaştırıyoruz. Şap hastalığına karşı her yıl iki doz olarak uyguladığımız aşı sayısını bu yıl üçe çıkardık. Bu ek aşının ücretini de bakanlık olarak bizler karşılayacağız.
Aile işletmelerinde buzağı, kuzu ve oğlak sağlığını koruyucu tedbirlere ağırlık vererek gerekli aşı desteğini yine bakanlık olarak biz sağlayacağız. Buzağı kayıplarını azaltmak için de ilk etapta 200 bin gece sığırı aşılamış olacağız. Kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla da ülke genelindeki bütün küçükbaş hayvanlara bu yıl içerinde koyun keçi çiçek aşısı, yenidoğan tüm küçükbaş hayvanlara ise koyun keçi vebası aşısı yapılacak. Yine bahsettiğim tüm bu aşıların ücretlerini de bakanlık olarak biz karşılayacağız.
Bakanlığımıza ait Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’nde yeni bir Ulusal Aşı Üretim Tesisini kuruyoruz. Burada daha modern ve teknolojik imkanlarla yüksek kapasiteli aşı üretimleri gerçekleştireceğiz. Ayrıca Veteriner Tıbbi Ürün Kontrol Merkezi’ni de oluşturuyoruz.
Buzağı ve kuzu kayıplarını azaltmak amacıyla halihazırda devam eden ve her ilçede yapılan eğitimlere yine devam edilecek. Bu yıl ve gelecek yıl içerisinde 100 bin yetiştiriciye yönelik eğitim ve farkındalık çalışmaları yapacağız.”
Hibya Haber Ajansı