Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
18 Şubat 2010 Perşembe - 11:14

Başsavcı: Ben terörist miyim

Başsavcının sorgusunda gergin diyalog!

Başsavcı: Ben terörist miyim

 

Başsavcı tutuklanıp cezaevine kondu.. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, HSYK’nın, Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal’ın özel yetkilerini kaldırmasının ardından tutuklanma kararına itiraz etti. Ancak tutuklama kararını da veren Erzurum Özel Yetkili 2.Ağır Ceza Mahkemesi itirazı oybirliğiyle reddetti.

Erzincan’da önceki gün makamının ve evinin aranmasından sonra gözaltına alınan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzurum’a getirilerek Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Önceki akşam saat 23.30’da adliyeye götürülen Cihaner, burada Ergenekon terör örgütüne üye olmak, resmi evrakta sahtecilik, iftira ve tehdit suçlamalarından Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal’a ifade verdi. Sorgu dün saat 06.30’a kadar sürdü. Şanal, Cihaner’i tutuklanması istemiyle Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Cihaner, saat 07.00’de mahkemeye çıkarıldı ve 3 saatlik sorgunun ardından 09.56’da tutuklandı. Cihaner saat 10.40’ta Erzurum H Tipi Cezaevi’ne götürüldü. 
Başsavcı Cihaner’in avukatı Hamit Sekman, “Bir yanda Özel Yetkili Savcı Osman Şanal diğer yanda bir ilin Başsavcısı İlhan Cihaner. Dana önce aralarında husumet, şikâyet olmuş. HSYK’da dosya var. Gayriciddi suçlamalar var. Yargı ayaklar altına alındı. Yargı bağımsızlığı tehlikeye düştü. Tüm savcı ve yargıçlar şu an tehdit altında” dedi.

SORGU 10 SAAT SÜRDÜ
Cihaner’e yaklaşık 10 saat süren savcılık ve mahkeme sorgusunda, özellikle, Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı iddia edilen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ ile ilgili sorular yöneltildi. Uzun süredir gerginlik yaşadığı Şanal tarafından bizzat sorgulanan Cihaner’in sorgusunun başında, “Gözaltına alınmam ve sorgulanmam hukuka uygun değil. Ancak hukuka olan saygımdan dolayı ifade vereceğim” dediği öğrenildi.

CEMAAT SORUŞTURMASI
Cihaner’e, yürüttüğü cemaat soruşturması sırasında, bazı muhbirleri, cemaat soruşturmasında ismi geçen kişilerin evlerine, yasadışı dokümanlar, kasetler ve silah koymaları konusunda görevlendirdiği iddiaları da soruldu. Cihaner, bu suçlamaların da gizli tanık ifadelerine dayanan, hukuki dayanaktan yoksun suçlamalar olduğunu kaydetti. Cihaner, cemaat soruşturmasını neden Erzurum Başsavcılığı’na devretmediğinin sorulması üzerine, kendisinin bir “silahsız örgüt” soruşturması yürüttüğünü, “silahlı örgüt” soruşturmasını ancak özel yetkili savcının yürütebileceğini vurguladı. Bu noktada aleyhinde ifade veren bazı muhbirlerin “bazı evlere silah bırakmamız talimatını verdi” iddialarının dayanaksızlığının da ortaya çıktığını söyledi.

TUTUKLULUĞA İTİRAZ REDDEDİLDİ
HSYK’nın, Şanal’ın, yetkisini aşarak bu işlemleri yaptığına karar vermesinin ardından, Cihaner avukatı aracılığıyla tutuklama kararına itiraz etti. İtiraz dilekçesinde, HSYK’nın kararına atıf yapıldı. Yapılan itiraz, tutuklama kararını veren Erzurum Özel Yetkili 2.?Ağır Ceza Mahkemesi’nce oybirliğiyle reddedildi. Cihaner’in tutukluluğuna yapılan itirazın reddedilmesinin ardından avukatı Baki Uzun, “İtiraz reddedilmiştir. Herhangi bir gerekçesi yoktur” dedi. Uzun, ikinci bir konunun özel savcının yetkilerinin kaldırılması olduğunu belirterek, “Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’ndan tedbir talep ettik. Çünkü kendisi incelemeleri yapmak, el konulan evrakı incelemek istemektedir.  Şanal el koyduğu delillerin mühürlü torbasını bizi kullanarak açmak istedi. Kendisi görevden alındığı için bizi kullanmasına izin vermedik” dedi. Mahkemenin bu taleplerini de reddettiğini belirten Uzun, “Gerekçesi çok ilginçtir. ‘Henüz savcıya yapılmış bir tebligat olmadığından dolayı, savcının yetkisini kaldırıp kaldırmadığı mahkememizce bilinmemektedir’ diye itiraz reddedilmiştir” diye konuştu. Bu arada Cihaner’in avukatlarından Turgut Kazan da Adalet Bakanlığı’na başvurarak, Cihaner’in tutuklanması kararının kanun yararına bozma yoluyla Yargıtay’a taşınmasını istedi.

'BEN TERÖRİST MİYİM'
Savcı Şanal, Cihaner’e 10 saat süren sorguda birçok soru yöneltti. Sorulardan çoğu Albay Dursun Çiçek ve İrtica Eylem Planı’ndaki ıslak imzayla ilgiliydi. Şanal’ın, Cihaner’e yönelttiği sorular yüzünden sert tartışma yaşandı.  İşte tartışmalara yol açan sorular ve yanıtları:
ŞANAL: Ergenekon terör örgütüyle bağlantınız var mı?
CİHANER: Ergenekon mu? Ben hukuk adamıyım Ergenekon ile ne işim olur?
ŞANAL: Çiçek’i tanıyor musunuz? Buluştunuz mu? O belgeyi gördünüz mü?
CİHANER: Tanımam. Kendisiyle karşılaşmadım. Telefonda bile görüşmedim.
ŞANAL: Erzincan’daki operasyonları neden polisle yürütmediniz?
CİHANER: Gizli bir operasyondu. Bu nedenle güvendiğim isimlerle yaptım, poliste sızma olabilirdi.
ŞANAL: Silahlı bir örgüt diyorsunuz neden bize bilgi vermediniz?
CİHANER: Silahlı örgüt olduğunu siz söylediniz ve benden dosyayı aldınız.
ŞANAL: Gizli tanıklarla ilgili ne diyeceksiniz?
CİHANER: Hiçbirini tanımıyorum.
ŞANAL: Adı geçen isimlere size silah temin ederim, sizi korurum dediniz mi?
CİHANER: Ben terörist miyim? Ne silahı, kim bunlar?
ŞANAL: Size bu operasyonu yapmanızı kim söyledi?
CİHANER: Bunlar ağır ithamlar, meslek hayatımda kimseden emir almadım. Kasıt var sorularınızda. Ben görevimin gereğini yaptım. Varsa suçum Yargıtay karar verir, siz değil.
Şanal’ın sorguda Cihaner’e “3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’in, 29 Mart seçimi öncesi darbe yapılamazsa cemaat soruşturmasının başlatılması, 2011 seçimi öncesi anketlerde AKP önde çıkarsa darbe yapılması gibi kararlar aldığı tespit edilmiştir. Cemaatlere bu nedenle mi soruşturma başlatıldı?” sorusunu da yönelttiği öğrenildi.

 
Adalette kavga var!
 
Gökçek CHP’ye ‘İş Bankası’ teklifi yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adalette kavga var!
Kurulmuş bir zemberek gibi konuşan bir Adalet Bakanı var...
HSYK toplanmak istedi, Bakan ve müsteşar kitledi
Özel yetkili savcıyı görevden alan HSYK, yeni savcıların atanması için ...
Yargıtay Başkanı'ndan HSYK'ya destek
Erzincan Başsavcısı'nın tutuklanması ardından HSYK'nın kararı sonrası ...
 
HSYK'dan ŞOK karar
Yargıda tam anlamıyla ortalık karıştı.. Başsavcıya tutuklama talep eden ...
10 saat sorguda 27 soru
Başsavcı'ya sorguda neler sorulduğu ortaya çıktı.
DİKKAT! Bakanlık bu üç ilacı geri çekecek
Sağlık Bakanlığı fabrikalarda hatalı üretilen üç ilaç için eczanelerden geri çekme kararı aldı...
 
Başsavcı'dan Erzincan'a inceleme
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Erzincan"da Başsavcı İlhan Cihaner"in ...
Adalet Bakanlığı'ndan kritik açıklama
Adalet Bakanlığı, İlhan Cihaner'in gözaltına alınması sonrası başlatılan ...
Cihaner olayının perde arkası!
Türkiye dün bir ilki daha yaşadı. İlk kez bir savcı gözaltına alınıp mahkemeye ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri