Muhtarlar anlatıyor söyleşisinin dördüncü konuğu Yenimahalle Batıkent Kentkoop Mahallesi muhtarı Şükran Ayaz. Muhtar Ayaz, 57 yaşında 2 çocuk ve 2 torun sahibi. Yozgatlı ve lise mezunu. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan emekli. 32 yıldır Kentkoop Mahallesi'nde ikamet ediyor. İlk kez 2004 yılında muhtar seçildi. Kadın Muhtarlar Derneği kurucu üyesi. Kent Meclisi Kadın Başkanlığı yaptı. Mahalleli Ayaz'a 'Şükran Abla' diye sesleniyor. Muhtar Şükran Ayaz, mahallesini ve muhtarlık süreçlerini anlattı: "Kentkoop Mahallesi Ankara'nın kooperatif ile kurulan ilk mahallelerinden biri. Mahallenin nüfusu 35 bin. Mahallede 72 site var. Site dışında apartman ve dubleks daireler yok. 9 mahalle bekçimiz var. Gece bekçileri iyi ki tekrardan geri geldi. Bazı sitelerin çoğunda da güvenlik var o yüzden sorunlu bir mahalle değiliz.
'KADIN MUHTARLAR ARTTI'
2004 yılından beri muhtarlık yapıyorum. 40 yaşındaydım emekli değildim seçimlere girdim. 'Kentkoop'a kadın eli değsin' sloganı ile yola çıktım. Benden sonra kadın muhtarlar arttı. Batıkent'te 8 erkek bir ben kadındım. Batıkent'te şimdi tam tersi oldu 8 kadın bir erkek muhtar var. Aday olduğum dönemlerde çok tepkilerle karşılaştım 'kadından muhtar mı olur?' diyorlardı. 'Muhtar beyle' görüşelim diyorlardı 'Muhtar benim' dediğimde şaşırıyorlardı. Seçime girdiğimde 10 aday vardı 'Biz güçlüyüz biz kazanacağız' diyorlardı. Büyük oy farkı ile kazandım. Kadınların çok büyük desteğini aldım. İlk seçimde oy vermeyen beyler bile sonra gelip 'Muhtar hanım ilk seçimde size oy vermemiştim, eşim vermişti. Siz bizi utandırdınız bundan sonra oylarımız hep size' dediler. Sonra beni benimsediler 'Şükran abla' olarak gördüler. Mahallemizde hep ilkleri yaşattık. Evrakları ilk kez fotoğraflı şekilde kayıt altına alan bendim. O evraklar hala arşiv olarak elimde duruyor. Polisler de bu durumdan çok memnun. Eskiden evrak yoğunluğumuz çoktu şimdi her şey e-devlet üzerinden yapılıyor. Muhtarlıklar artık resmen PTT dağıtıcılarının ulaştırmadıkları evrakları vatandaşa vermekle görevli. Bundan dolayı vatandaşlarla karşı karşıya geliyoruz. 'Ben evdeydim postacı neden evrağımı vermeden gitti' diyor. Muhtarların yetkileri artmalı. Belediyelerin desteği çok oluyor özellikle Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar'dan her türlü desteği alıyoruz. Mahallemizde çöp kokusu ve sinek sorunu yok. Mahallemiz pırıl pırıl. Eskiden Batıkent'te AVM yaşam alanı yoktu. Eskiden evler 300 bin liraydı şimdi 1 milyona ev satılıyor. Önceki yıllarda maddi durumu çok iyi olmayan memurlar kooperatiften ev aldılar ama şimdi mahallemiz değerlendi. Küçük Midilli çiftliği, bisiklet yolu yapıldı. Sağlık ocağı yapılıyor. Batıkent'in nefes alacağı yer haline geldi. Batıkent yaşanabilir oldu.
KURSLAR SANKİ TERAPİ
SEÇIMI kazandığım ilk dönemlerde sitelerin altlarına halk eğitimle birlikte kurslar açtım. Yağlı boya, dikiş nakış, iğne oyası, bilgisayar kursu açtım. Devam eden kurslar kadınlara terapi gibi oldu. Kurs bitimlerinde sergiler açtık.
OTOBÜS SEFERİ İSTİYORUZ
BIZ eskiden işe giderken iki ayakkabı ile giderdik. Yollar çamur içindeydi. Bu yüzden yedek ayakkabı taşırdık. Şimdi sıkıntısız bir Batıkent yaşıyoruz. Alt yapı sorunumuz var. Muhtarlığın olduğu bölge çok eski. Alt yapının bu bölgede tamamen değişmesi lazım. Büyük kollektörler yapılarak bölgenin rahatlatılması lazım. Ulaşımda metro olduğu için rahatız ama şehir hastanesine otobüs seferi istiyoruz. Mahallede yaşlı nüfus yoğun olduğu için hastaneye giden nüfus da fazla bundan ötürü hastaneye otobüs seferi düzenlenmeli.