POLATLI’da son üç ayda intihara teşebbüs, aile içi şiddet ve madde bağımlılılığı oranlarındaki artış, ilçe kaymakamlığını harekete geçirdi. Kaymakam Gürsoy Osman Bilgin, Duatepe Devlet Hastanesi’nde “Krize Müdahale Birimi” kurdu. İntiharın bir çığlık olduğunu belirten Bilgin, kaymakamlık bünyesinde geliştirdikleri “Beni duyun” projesi ile ilçede yaşanan vakalara hem sosyal hem de tıbbi açıdan müdahale edileciğini söyledi. Polatlı’da, Türkiye’deki devlet hastaneleri arasında ilk “evde bakım hizmeti” ünitesi de kuruldu.
Duatepe Devlet Hastanesi’nde oluşturulan “Krize Müdahale Birimi” ile “evde bakım hizmeti” ünitesinde incelemeler yapan ilçe kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, ilçede yaşama geçirdikleri projeler hakkında açıklamalarda bulundu. Krize Müdahale Birimi’nde intihara teşebbüs, madde bağımlılığı ve aile içi şiddet konularında hizmet verildiğini belirten Son üç ayda 40 intihara teşebbüs vakası ile birlikte 13 aile içi şiddet olayının yaşandığını kaydeden Bilgin, madde bağımlısı sayısında ise düşüş olduğunu vurguladı. Bilgin, g güvenlik birimleri, hastaneler, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve aileler arasında diyalog kurmak ve sağlıklı tespitler yapabilmek için kriz biriminin çok önemli olduğunu söyledi.
Şiddete acil müdahale
Aile içi şiddet ve intihara teşebbüs vakalarına yönelik geliştirilen “Beni duyun” projesi, “İntihara teşebbüs bir çığlıktır, bir mesajdır” sloganından yola çıkıyor. Proje kapsamında ailelerle görüşmeler yapılıyor, intihar vakalarının nedenleri tespit ediliyor.
Devlet hastanesinde kurulan Krize Müdahale Birimi’nden Psikolog Eser Özer, vakalara anında müdahale ettiklerini söyledi. İntihar, kadına yönelik şiddet veya madde bağımlılığı konusunda karşı tarafla iletişim kurduklarını, psikolojik testler uygularıkları bilgisini verdi.
Türkiye’da bir ilk
Devlet hastaneleri arasında Türkiye’nin ilk “evde bakım hizmeti” birimi de Polatlı’da kuruldu. Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteren birim, çeşitli nedenlerle hastaneye gelemeyen vatandaşlara hizmet veriyor. Evde bakım biriminde görevli Psikolog Dr. Volkan Şahiner, hastaneye getirilemeyen, saldırgan davranışlar gösteren ve tedavi edilmesi gereken 3 bin hasta olduğunu söyledi. İlçenin merkezde 100 bin, köylerle birlikte 120 bin nüfusu olduğuna dikkat çeken Şahiner, nüfusa göre bu oranın normal seviyede olduğunu, ilk etapta 590 hastaya hizmet verdiklerini, bunların önemli bir bölümünü ise evlerinde tedavi ettiklerini açıkladı.