AİLE içi şiddetle ilgili şikayet ve soruşturmaların tek elden hızlı bir şekilde yürütülüp, tedbir kararlarının hızlı bir şekilde uygulanması amacıyla yaklaşık 6 ay önce kurulan Aile İçi Şiddet Bürosuna son üç ayda yaklaşık bin 650 başvuru evrakı ulaştı.
2011 Ekim, Kasım ve Aralık aylarında başvurulardan yüzde 94’ü kadınlardan, yüzde 6’sı da erkeklerden geldi.
Resmi nikahsız birlikte yaşayanların da kapısını çaldığı büroya yapılan şikayetlerin yüzde 49’unu darp, yüzde 25’ini tehdit, yüzde 26’sını ise diğer suçlar oluşturdu. Büroya, şikayette bulunan kadınların yüzde 75’i “ilkokul mezunu ya da eğitimsiz”, yüzde 25’i ise “lise veya yükseköğretim mezunu” olduğunu belirtti.
İşsizlik şiddeti artırıyor
Aile içi şiddet bürosuna gelen şikayetler, “işsizlik ile aile içi şiddet” arasındaki ilişkiyi de ortaya koyuyor. Büroya, “şiddet gördüğünü” belirterek başvuranların yüzde 81’i “bir işte çalışmadığını”, yüzde 19’u ise “bir işinin olduğunu” beyan etti. Şiddete maruz kalanların büyük bir bölümünü ise ev hanımları oluşturuyor. Mağdurların yüzde 77’si “eşlerinden”, yüzde 10’u “eski eşlerinden”, yüzde 7’si “çocuklarından”, yüzde 4’ü “birlikte olduğu kişiden”, yüzde 2’si ise “babasından” şiddet gördüğünü belirtti. Mağdurların yüzde 89’u, şiddet gördüğü kişi hakkında mahkemeden “uzaklaştırma talebinde” bulundu.
Büroda, Başsavcı Vekili Nuri Yiğit’in koordinatörlüğünde, savcılar Ahmet Gökay Aktaş, Metin Serhantaş, Özlem Şimşek ve Emine Avcıoğlu görev yapıyor.