Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
8 Şubat 2022 Salı - 12:36

Brokoliyi düzenli tüketmeniz için 10 neden

Besin değeri bakımından oldukça zengin bir kış sebzesi olan brokoli, kalori oranı düşük seviyelerde olması nedeniyle diyet sofralarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Brokoliyi düzenli tüketmeniz için 10 neden

Besin değeri bakımından oldukça zengin bir kış sebzesi olan brokoli, kalori oranı düşük seviyelerde olması nedeniyle diyet sofralarının da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İçerdiği sülforafan sayesinde kansere karşı koruyuculuk sağladığı bilinen brokoli, yoğun lif içeriği ile sindirim sistemini de düzenleyebiliyor. Yüksek oranda K vitamini içeren brokolinin kemik, saç ve cilt sağlığı için de önemli faydaları bulunuyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yağmur Satıroğlu, brokolinin faydaları hakkında bilgi verdi. 

Brokoli besin değerleri ile dikkati çekiyor 

Yüksek lif oranına sahip brokoli A ve C vitamininin yanı sıra potasyum, kalsiyum ve demir oranından zengin olan sağlıklı bir kış sebzesidir. 

100 gram brokolinin besin değeri şu şekilde sıralanabilir; 

Kalori: 26 kcal                        Günlük Değer: %1.3

Lif: 3.0 g                                  Günlük Değer: %12.0

Karbonhidrat: 2.5 g                Günlük Değer: %0.8

Protein: 3.3 g                          Günlük Değer: %6.6

Yağ: 0.2 g                               Günlük Değer: %0.3

Kolesterol: 0.0 mg                  Günlük Değer: %0.0

A Vitamini: 143.0 mg              Günlük Değer: %2.9

C Vitamini: 115.0 mg             Günlük Değer: %191.7

Potasyum: 373.0 mg              Günlük Değer: %10.7

Kalsiyum: 105.0 mg               Günlük Değer: %10.5

Demir: 1.3 mg                        Günlük Değer: %7.2

 

Tüm vücut için çok faydalı

Brokolonin pek çok hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunmakta ve düzenli tüketimi ile birlikte yararları da kısa sürede görülebilmektedir.

  1. Brokoli içerisinde yüksek oranda sülforafan barındırmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalar sülforafan içeren besinlerin tüketilmesinin kansere karşı önleyici olduğunu ortaya koymaktadır. 
  2. Brokoli sebzesinin içerisinde yoğun lif olması sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Lifli gıdaların beslenme düzeninde bolca tüketilmesi, sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için gereklidir. Düzenli şekilde lifli gıdaların tüketilmesi, kilo kontrolü bakımından da önemlidir. 
  3. Brokoli içerisinde bulunan lutein ve zeaksantin göz sağlığına karşı koruma sağlar. Zeaksantin; ?gözü besleyerek dış etkilerin olumsuzluğundan korurken görmeyi güçlendirir. Antioksidan görevi de gören Lutein ise özellikle gözdeki sarı noktayı besler.
  4. Brokoli içerisinde K vitamini taşımaktadır. K vitamini kemik yoğunluğunu destekleyerek, sağlam kemik dokusunun oluşmasına olanak sağlar. İçerisinde K vitamini bulunan brokolinin tüketilmesi kemik sağlığı bakımından önemlidir.
  5. B vitamini içeren brokoli saç sağlığı bakımından da önemli bir besindir. Hücre yenilenmesinde görev yapan B vitamini saç köklerinin güçlenmesini ve saç hücrelerinin yenilenmesini sağlamaktadır.
  6. A ve C vitamini içeren brokoli aynı zamanda antioksidan özelliğinden dolayı vücut direncini artırmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren brokoli özellikle kış hastalıklarına karşı iyi bir kalkan görevini görmektedir. 
  7. Brokoli içerisinde bulunan çözünebilir lif sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
  8. Brokoli kalp sağlığını korur. Yüksek lif içeriğinin yanı sıra brokolide kalp sağlığı için gerekli vitaminler de bulunmaktadır. Kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı olur. Brokolide bulunan potasyum kan damarlarındaki gerginliğin azaltılmasını sağlayarak kan akışını kolaylaştırır. 
  9. Brokoli içerisinde bol miktarda krom bulunması kan şekerine iyi gelir.
  10. Brokoli cilt sağlığını korur.

Tüketirken bu noktalara dikkat!

Brokoli sebzesi pişirilerek tüketilebildiği gibi, çiğ olarak da beslenme düzenine eklenebilir. Pişirme yöntemi olarak haşlama ve buharda pişirme tercih edilebilir. Ancak brokolinin besin değerini kaybetmemesi için buharda pişirilmesi önerilmektedir. Brokoli sebzesini tüketilmeden önce yıkanabilir. Bir kap içine su doldurulur. Az miktarda sirke ilave edilen suda brokoli yaklaşık olarak 10 dakika boyunca bekletilir. Sonrasında ise brokoli temiz su ile iyice durulanmalıdır. Bu yöntemi ile brokolinin daha iyi temizlenmesi ve mikroplardan daha iyi arınması sağlanabilir. 

Bebeklere de güvenle verilebiliyor

Bebeklerin ilk 6 ay anne sütü ile beslenmesi önerilmektedir. 6 aydan sonra bebeklerde ek gıdalara geçiş yapılır. Brokoli çorbası içerisinde bulundurduğu zengin besin değerleri sayesinde bebekler için ideal bir ek gıda olabilmektedir. 


Hibya Haber Ajansı

 
Haftaya süper başlangıç
 
Ülke genelinde 'Güvenli Eğitim Uygulaması' yapıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kış aylarında kalp krizleri daha sık görülüyor
“Kış aylarında kalp krizleri daha sık görülür. Sadece kalp krizleri değil ...
Pandemide de Avrupa’nın birçok ülkesinden fazla nakil yaptılar
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi, 13. yılında ...
İnfluenza çocuklarda farklı belirtilerle ortaya çıkabiliyor
Okullarda yarıyıl tatili sona erip milyonlarca öğrenci için ders zilinin ...
 
Pandemide her 4 kişiden biri 5,3 kilo aldı
Pandemide giderek artan hareketsizlik Türkiye’nin neredeyse dörtte birine ...
Kanserle mücadelede stresle başa çıkma önemli
Kanserle mücadelede moral ve psikolojik iyi oluşun önemine dikkat çeken ...
Ispanağı sağlıklı tüketmenin 6 yolu
Mevsiminde düzenli olarak tüketildiğinde vücudun ihtiyacı olan vitamin ...
 
Hava değişiklikleri migren ataklarında önemli tetikleyici
Ataklar halinde seyreden bir baş ağrısı sendromu olarak tanımlanan migren, ...
Tükürük bezi tümörlerinin belirtilerine dikkat
Tükürük bezlerinden salgılanan tükürük; ağız içini nemlendiriyor, yutmayı, ...
Kahvaltıda bunlardan uzak durun
Dr.Fevzi Özgönül, kahvaltı yaparken uzak durulması gerekenlerle ilgili ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri