Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900’lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler’den önceki toplumun keşfi olduğu düşünülüyor. İlk çikolata bugünün çikolatalarından çok farklı; sıvı halde acı bir içecek. Olmek, Aztek ve Mayalar bu içeceğin enerji ve güç verdiğini, kişiyi mutlu ettiğini düşünerek mistik bir özelliği olduğuna inanıyorlar.
Çikolatanın Amerika’dan Avrupa’ya, oradan da dünyaya yayılması İspanyol bir kaşif sayesinde oluyor. Kakao, Avrupa kıtasına ilk geldiğinde uzun süre, -geldiği yerdeki gibi- içecek olarak tüketilmiş. İçine süt katmayı -aynı çayda olduğu gibi İngilizler yaygınlaştırmıştır.
* * *
Çikolatanın temel maddesi kakao pek çok faydalı vitamin(B grubu) ve minerali (magnezyum, çinko, demir, manganez, kalsiyum, potasyum) içerisinde barındırır. Kakao, flavanoid ve polifenol deposudur. Bu besin maddeleri, sağlığı korur, antioksidan savunma sistemini arttırarak bağışıklığı güçlendirir. Aynı zamanda kakao yağının vücuda yararlılığı yüksek olan oleik asitten de zengin olduğu bilinmektedir.
* * *
Burada önemli olan nokta kakao oranı yüksek, içerisine çok eklenti yapılmadan hazırlanan çikolataları tüketmektir. Yani doğru olan tercihimizi bitter çikolatadan yana kullanmak olacaktır. Sağlık açısından dikkat edilmesi gereken şey bitter çikolata’da bulunan kakao oranıdır. Özellikle tercihinizi kakao oranı yüzde 70 ve üzeri olan çikolatalardan yana kullanarak kakaonun vücuda sağlayacağı yararları maksimuma çıkarabilirsiniz.
KALP KRİZİ VE FELÇ RİSKİNİ AZALTIYOR
Bitter çikolatanın sağlığa faydalarına gelin beraber bir göz atalım:
1. Çikolatanın içerisinde bulunan koruyucu doğal maddeler, kalp krizi ve felç riskini azaltmaktadır.
2. Kakao sahip olduğu oleik asit sayesinde iyi huylu kolesterolü arttırırken kötü huylu kolesterolü düşürmektedir.
3. Güçlü bir antioksidan kapasitesine sahip olan bitter çikolata, kan basıncını düşürerek damarlarınızı korur. Bu etki sayesinde tansiyonunuz dengede kalır. Yine antioksidan kapasitesi ve flavonoid içeriği sayesinde meme ve prostat kanserine yakalanma oranını düşürür. Tabi bu noktada kakao oranı yüksek, şeker eklentisi düşük çikolataları tercih etmek şart.
4. Kakao barındırdığı fenolik bileşikler sayesinde; yaşlanma ve stres karşıtı olarak çalışmaktadır.
5. Bitter çikolata, mutluluk hissi yaratan serotonin ve endorfin hormonunun salgılanmasını arttırarak ruhunuzu iyileştirir.
6. Çikolatadaki feniletilamin insana kendini iyi ve güvende hissettiren kimyasal bir maddedir. Bir parça bitter çikolata ile aldığınız feniletilamin gün boyu beyninizde müthiş değişimler yaparak kendinizi iyi ve zinde hissetmenizi sağlayacaktır.
7. Bitter çikolata içeriğindeki magnezyum sayesinde sinirlilik halinin yatışmasına ve oluşan kas kramplarının azalmasına yardımcı olacaktır.
* * *
Hiçbir besin tek başına mucize değildir. Besinin yararını ortaya koyan; onu tüketme miktarınız ve sıklığınızdır. Haftalık 2-3 kez tüketeceğiniz ortalama 25 gram bitter çikolata yukarıda saydığımız sağlığa faydaların tümü için yeterlidir. Çikolatanın, günümüzde en reddedilemeyen 50 besin arasından birinci seçildiğini biliyor muydunuz?