Dünyada en yaygın kanser türlerinden biri de cilt kanseri. Diğer kanser türleri kadar ölümcül olmasa da güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı gerekli önlemleri almak çok önemli. Yaz mevsimi yaklaşırken uzmanlar, güneş ışınlarının zararlı etkilerine doğrudan maruz kalmanın, en agresif cilt kanseri olarak tanımlanan ‘Malin Melanom’ riskini artırdığına dikkat çekiyor.
Melanom tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadettin Kılıçkap, konuyla ilgili şu önerilerde bulundu:
ÇAP VE RENK DEĞİŞİKLİĞİNE DİKKAT
“Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 10.00–16.00 saatleri arasında, mümkün olduğunca güneş ışınlarından korunmak gerekiyor. Güneşin zararlı etkilerinin önlenmesi için açık havada geniş şapka takmak, uzun kollu kıyafetleri tercih etmek, en önemlisi de 30 faktör ve üzerinde koruyucu içeren güneş kremleri kullanmak çok önemli. Hastaların veya melanom açısından riskli bireylerin, mutlaka periyodik olarak yılda en az iki kez ayna karşısında, saçlı deri de dahil olmak üzere tüm vücuttaki benlerin çaplarındaki veya renklerindeki değişiklikleri gözlemlemesi gerekiyor. Erken teşhis için yılda bir kez dermatolog muayenesi yapılması da şart.
CİLDİN HER YERİNDE ORTAYA ÇIKABİLİR
Özellikle vücudumuzdaki benlerin şekil ve renk değişikliği gibi karakteristik özelliklerinin farklılaşması önemli bir uyarıcı faktördür. Böyle bir durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Gerektiğinde şüpheli lezyonlardan biyopsi alınmalı ve mümkünse melanom konusunda deneyimli bir patolog tarafından tümör varlığı araştırılmalıdır. Melanom, cildin her yerinde ortaya çıkabilir. Bu nedenle saçlı deri, kadın genital bölgesi, anal bölge ve ağız içi gibi mukozal alanların da dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Tıbbi olarak dört evrede değerlendirilse de melanom aslında lokal hastalık, bölgesel hastalık (lenf nodu metastazı veya tümöre yakın alanlarda ikinci bir melanom varlığı) ve yaygın yani metastatik hastalık olarak üç grupta değerlendiriliyor. 2010 yılına kadar melanom tedavisinde kullanılan ilaçların sayısı oldukça sınırlı iken, son yıllarda yeni tedaviler de devreye giriyor.”