Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
Balıkesir'de Servis Kazası: 8'i Ağır, 26 Yaralı
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
DEAŞ’a Yönelik Gürz Operasyonlarında 182 Şüpheli Gözaltında
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
2025 Yılı Arabuluculuk ve Bilirkişilik Ücret Tarifeleri Açıklandı
Turistik Doğu Ekspresi Sezonun İlk Seferinde Kars’a Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi Sezonun İlk Seferinde Kars’a Ulaştı
Bakan Şimşek: Türkiye, Ekonomik Dönüşümde Kararlılıkla İlerliyor
Bakan Şimşek: Türkiye, Ekonomik Dönüşümde Kararlılıkla İlerliyor
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
18 Ekim 2019 Cuma - 11:56

Çöplükte yaşam savaşı

Çubuk Belediyesi’ne ait barınakta bulunan köpekler, sağlıksız koşullar nedeniyle yaşam savaşı veriyor. Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği Başkanı Alper Karmış, hayvanlarda uyuz, kene ve açık yaraların bulunduğunu, belediyenin koyduğu artık yemeklerden maske, şırınga, bez, gibi şeyler çıktığını

Çöplükte yaşam savaşı

Ankara Çubuk çöplüğünde 8 sene önce kurulan köpek barınağında yaşayan köpekler yaşam savaşı veriyor. Sağlıksız koşullarda yaşayan, birçok hastalığa yakalanan hayvanlar için Sokaktaki Patili Canları Yaşatma Derneği Başkanı Alper Karmış ve beraberindekiler seferber oldu. Artık yemeklerle beslenen, zaman zaman kuru mama verilen, kirli su içmek zorunda kalan köpeklerin bir kısmı kısır değil. Bu nedenle de bölgede köpek nüfusu her geçen gün artıyor. Uyuz ve kenenin çok yaygın olduğu hayvanlarda ayrıca birçok açık yara da bulunuyor. Gönüllüler tarafından iyileştirilmiş kulübelerde yaşamak zorunda kalan köpekler için en zorlu mevsim kış ayı.

BÖYLESİNİ HİÇ GÖRMEMİŞTİM

Bölgeye bir ihbar sonucunda 2018 yılında gittiklerini ifade eden Alper Karmış, şunları söyledi: “Buraya geldiğimizde şok olduk. Böylesini hiç görmemiştim. 300 civarında köpek, 80 de yavru vardı. Kısır köpek mucizeydi. Kısır olanlar da erkek köpeklerdi. Anladık ki bu hayvanlar Çubuk’un merkezinden alınmış, buraya bırakılmış. Belediye Cimer’e verdiği yanıtlarda kanunu deldiğini itiraf etti. ‘Çubuk’un içinden aldığımız hayvanları doğal yaşam alanlarına götürüyoruz’ dediler. Doğal yaşam alanı dedikleri yer artık tam anlamıyla kullanılmayan çöplük. Vahşi bir depolama alanı burası. Ama baktığınızda bir çöplük. Belediye kısırlaştırma yapmıyor. Baskılarımız sonucunda küpeli hayvan sayısı arttı ama bunlar çöplükteki köpekler değil. Çöplüğe bırakılanlar. Bir sene içerisinde burada ölen köpek sayısı 200’ü buldu. Sadece eylül ve ekim ayında çöplükten çıkarılan yavru köpek sayısı 40’ı geçti. Yaşatabildiğimizi yaşatıyoruz ama çok azı hayatta kalıyor. Kanlı ishal, gençlik hastalığı ve çöplükten yemek yemenin vermiş olduğu enfeksiyonlardan dolayı ölüyor hayvanlar.”

YEMEKLERDEN MASKE, ŞIRINGA, BEZ ÇIKIYOR

Haftada bir gün mama beslemesi yaptıklarını söyleyen Karmış, “Belediye haftanın ortalama 5 günü artık yemek koyuyor. Ama bu yemeklerin içerisinden maske, şırınga, bez, gibi şeyler çıkıyor. Belediye, yemekleri hastanelerden ya da benzer yerlerden topluyor ama kimse kontrol etmiyor. Yemekler çöplükte açık kasaların üzerinde veriliyor. 35 derece sıcakta bekleyen yağlı yemekler... Çürüyen yemekleri hayvanlar yemek zorunda kaldığı için hastalıklar zirve yapıyor” diyerek yemek sorunun acilen çözülmesi gerektiğini dile getirdi.

BÜYÜKBAŞ HAYVAN ÖLÜLERİ ATILIYOR

Çubuk Belediyesi’ne iki tane mama odağı yaptıramadıklarını belirten Karmış, şunları söyledi: “Belediye yetkilileriyle görüştük fakat bir sonuç alamadık. Su tanklarının içi yosun kaplı. Buradaki hayvanlar acilen kısırlaştırılmalı ve hayvanlar için sağlıklı yaşam alanı kurulmalı. Gözden uzak olan gönülden de uzak oluyor. Nasıl olsa çöplükteler, uzaktalar gözüyle bakılıyor. Bir de bölgeye vatandaşlar yasak olmasına rağmen büyükbaş hayvan ölülerini atıyor. Köpekler günlerce bekleyen hayvan organlarını yiyebiliyor. Bu da hastalıklara neden oluyor.”

 

 
Bizim kozumuz yürekli oyunumuz
 
Tarihi binaya kapsamlı temizlik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teleferik ve Deniz Dünyası 12 yaşa kadar ücretsiz
Avrupa Yerel Demokrasi Haftası kapsamında Portekiz, Gürcistan, Suriye, ...
Sevgi tohumları
Dünya endemik bitki listesinde var olan ve coğrafi işaret tescil belgeli ...
93 bin ton asfalt serildi
Çankaya Belediyesi, 123 mahallenin 102’sinde büyük oranda tamamladığı ...
 
Yenimahalle’den ‘Sağlıklı beslenme’ mesajı
Dünya Gıda Günü, Yenimahalle Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Gıda ve ...
Çamlıdereli öğrenciler Bodrum’da yelken açtı
Çamlıdere’nin Osmansin Köyü’nden 10 öğrenci, Spor Derneği’nin ‘Denize ...
Eymir’de bu yıl bin 352 kuş halkalandı
Eymir Gölü Kuş Halkalama İstasyonu’nda 551’i ilkbahar, 801’i de sonbahar ...
 
ASKİ’den piknikçilere: Arkanızda bırakmayın
Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ...
İstasyon Caddesi'nde ilk ihale kasımda ilk kazma ocakta
Etimesgut İstasyon Caddesi’nde ‘trafik çilesini bitirmeyi’ amaçlayan alternatif ...
Kahramankazan tek yürek
Kahramankazan Belediye Başkanı Serhat Oğuz, Barış Pınarı Harekâtı’nda ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri