Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
16 Eylül 2020 Çarşamba - 12:10

Covid-19 sürecinde hipertansiyon ilaçları güvenle kullanılabilir

Tıp dünyasında “hipertansiyon ilacı kullanan hastalarda COVID-19’un daha ağır seyrettiğine” dair tartışmalar, yüksek tansiyon hastalarında ciddi bir endişeye yol açtı.

Covid-19 sürecinde hipertansiyon ilaçları güvenle kullanılabilir

Dünya bu sorunun yanıtını ararken bu hastaların endişesini giderecek yeni araştırma, Acıbadem Sağlık Grubu’nda yapıldı. Araştırma; 247 hastayı kapsadı ve kalp sağlığı alanında referans dergilerin başında gelen Journal of Human Hypertension’da yayınlandı. Sonuç; yüksek tansiyon ilaçları, COVID-19’a karşı, hastayı güçsüz hale getirmiyor.

 

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19’a yönelik bilimsel çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Pek çok araştırmadan alınan sonuçlar ise yüreklere su serpiyor. Bu sevindirici yeni araştırmalardan biri de Acıbadem Sağlık Grubu uzmanlarının imzasıyla yayınlandı. Özellikle ilaç kullanan yüksek tansiyon hastalarına yönelik bu araştırma sonucuna göre; yüksek tansiyon hastaları ‘COVID-19 olursam hastalığı ağır yaşayacağım’ endişesi duymadan kullanmaya devam edecekler.

COVID-19 hastalığına yönelik Çin ve İtalya gibi ülkelerden gelen ilk bilimsel raporlarda; hipertansiyon başta olmak üzere kronik hastalığı olan kişilerde hastalığın daha ağır ve ölümcül seyrettiği, hipertansiyonu olanlarda hastalığın daha sık görüldüğü ve hipertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçların hastalığa yakalanma riskini artırabildiği iddia edilmişti. Bu iddiaların temelinde yatan görüş; virüsün solunum yolu hücrelerine girmesini sağlayan ACE2 proteininin hipertansiyon tedavisinde kullanılan 2 ilaç grubu tarafından uyarılmasının, bu ilaç gruplarını kullananlarda hastalığa daha kolay yakalanılmasına ve klinik seyrin daha ağır seyretmesine neden olabileceği şeklindeydi. Zaman içerisinde bu görüşü destekleyen ve reddeden sınırlı sayıda araştırmalar yayımlanmakla birlikte, net bir sonuca ulaşılamamıştı.

 

Covid-19’un seyrini kötüleştirmiyor!

Hipertansiyon hastalarının önemli bir kısmının COVID-19 açısından risk oluşturduğu iddia edilen anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörü ve anjiyotensin resetör blokeri (ARB) grubu ilaçlarını kullanıyor olmaları, bu hastalar arasında kaygıya neden oldu. Toplum sağlığı için önemli olan bu konunun aydınlatılması amacıyla İstanbul’dan bir grup araştırmacı tarafından Acıbadem Kadıköy, Kozyatağı, Altunizade ve Maslak hastanelerinde yatırılarak tedavi edilen 247 hastayı kapsayan bilimsel bir araştırma, 24.08.2020’de Journal of Human Hypertension dergisinde yayımlandı. Çok merkezli çalışmanın sonucunda hipertansiyonun varlığının veya anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörü ya da anjiyotensin reseptör blokeri grubu tansiyon düşürücü ilaç kullanmanın hastalarda COVID-19’un seyrini kötüleştirmediği ortaya çıktı.

 

İlaçlarınızı bırakmadan düzenli kullanın!

Çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılardan Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Öğretim Üyeleri Kardiyolog Dr. Öğretim Üyesi Selçuk Görmez ve Prof. Dr. Burak Pamukçu yayımladıkları bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre; hipertansiyonu olan hastaların COVID-19 hastalığı gelişmesi halinde tansiyon ilaçlarına devam etmelerinin uygun olacağı ve hastalığa yakalanma riskini artırabilir korkusuyla hipertansiyonu olan kişileri ilaçlarını bırakmalarının doğru olmadığını açıkladılar.

Araştırma sonucunun, COVID-19 sürecinde hipertansiyon ilaçlarının bırakılmaması tavsiyesinde bulunan ulusal ve uluslararası kardiyoloji cemiyetlerinin açıklamalarına bilimsel dayanak sağladığını ifade eden araştırmacılar, “Salgın sürecinde artan toplumsal stres ve kişilerin kaygı seviyesi, uzun süre evde kapalı kalma, hareket azlığı, kilo alma, hastalık korkusu ile fazla beslenme gibi faktörlerle kan basıncı seviyelerinin önceki döneme göre yüksek seyretme eğiliminde olduğunu, dolayısıyla mevcut ilaçlarını bırakmanın ciddi olumsuz sonuçlar doğurabileceğini” belirttiler.


Hibya Haber Ajansı

 
Eklem ağrıları kök hücre tedavisi ile son bulabiliyor
 
Çocukları maske takmaya teşvik etmenin yolları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eklem ağrıları kök hücre tedavisi ile son bulabiliyor
Diz, omuz veya kalçada yaşanan kıkırdak hasarları şiddetli eklem ağrılarına yol açabiliyor.
Grip ve zatürre aşısı yapılmalı mı?
Koronavirüs sürerken grip mevsimi başladı, akıllarda bu soru var:
Covid 19’a karşı 12 ülkeden eşzamanlı kalp sağlığı dayanışması
12 farklı ülkeden 13 kardiyoloji uzmanı, 14 saat boyunca Covid-19’a karşı ...
 
Zatürre aşısı ile ilgili bilinmesi gereken 11 gerçek
COVID-19 ile birlikte zatürre aşısı olmalı mı olmamalı mı tartışmaları sürüyor.
Bağışıklık sistemini güçlendirecek öneriler
Son dönemde herkes bağışıklık sistemini güçlendirecek yollar arıyor.
COVID-19 antikor tedavisi’nin faz 2/3 çalışmalarına başladı
COVID-19 nedeniyle hastaneye yatmayı önlemek amacıyla çalışmaları başlatılan ...
 
Yüksek kolesterole karşı 9 beslenme önerisi
Vücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda ...
Prostat kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor
Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık ...
Siz değil ama dirseğiniz tenisçi olabilir
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz günümüzün hastalıklarından biri ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri