Şoförlerin trafikle ilgili temel kavramlar, güvenli sürüş teknikleri, davranış geliştirme, halkla iletişim, kent güvenliği, şüpheli paket gibi birçok farklı konuda eğitim alması sağlanıyor. Sürücülere eğitimlerde; güvenli sürüş, körüklü otobüs kullanımı ve otobüslerle ilgili teknik bilgileri de içeren teorik ve pratik dersler veriliyor.
RİSK ALMA VE SORUMLULUK
Şoförlerin öncelikle psiko-teknik değerlendirme sisteminden başarılı not almaları gerektiğinin altını çizen EGO Genel Müdürlüğü yetkilileri, verilen eğitimler sayesinde toplu taşıma hizmet standartlarının artırılarak geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. EGO yetkilileri şu bilgileri verdi:
“Uluslararası standartlarda, simülatörle yapılan eğitim ve testlerde sürücülerin algı, dikkat, hafıza, muhakeme gibi zihinsel özellikleri ile tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonundan oluşan psiko-motor yetenek ve becerileri kontrol ediliyor. Testlerde şoförlerin; tutum-davranış, alışkanlık ve kişilik özellikleri ile risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrolleri de ölçülüyor. Psikologlarca gerçekleştirilen test ve muayenenin ardından, sürücülük mesleği için yeterli olup olmadıkları yönünde rapor hazırlanıyor. Bu ve benzer kontroller sağlandıktan sonra şoförler toplu taşımada hizmet vermeye başlıyor.”