Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Narin Güran Davasında İkinci Gün
Narin Güran Davasında İkinci Gün
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
257 Göçmen Kaçakçısı Yakalandı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
9. Yargı Paketi Yasalaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Merkez Bankası Rezervleri 159,6 Milyar Dolarla Zirveye Ulaştı
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
Turistik Doğu Ekspresi 23 Aralık'ta İlk Seferine Çıkacak
HABERLER>EKONOMİ
17 Aralık 2020 Perşembe - 11:38

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün, TCMB Başkanı'nın yaptığı toplantının ardından TL’nin değer kazandığı görüldü. Türk hisse senetleri, 6 gün üst üste yükselişin ardından dün günü hafif düşüşle kapadı.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

“Veri ve açıklama takvimi yoğun haftanın en önemli günü geride kaldı” yorumu yapsak herhalde yanlış olmaz. Gerek yerel varlıklar gerekse global işlemler açısından bu eksende 16 Aralık tarihi yakından izlendi. Oysaki birazdan etki-tepki mekanizması açısından son zamanların en yavaş Fed toplantısından söz edeceğiz. Öte yandan TCMB’den yansıyan mesajlar ve yarattığı heyecan bu kez alışılanın aksine en azından Türk analistler açısından Fed’in önüne geçti. Sıkı para politikası ve hiç olmadığı ölçekte “Ortodoks” yaklaşım 2021’in önemli bir süresinde TCMB ile birlikte anılacak gibi görünüyor.

Hafta ortası işlemlerinde takvimin yoğunluğu ölçeğinde fiyatlamalarda önemli bir heyecan oluşmadığını söylemek hata olmayacaktır. Son zamanların bilinen fiyatlama ikliminden farklı bir noktada değiliz. Devam eden Brexit ticaret görüşmelerinden yansıyan her türlü başlık kendisine fiyatlamalar içerisinde yer bulurken, GBP çaprazında oluşan iyimserlik diğer fiyatlama mekanizmalarını da tetikliyor ve “zayıf Amerikan doları teması” eksenli eğilimin devam etmesine imkan tanıyor. Bu noktada GBPUSD paritesinin 1.35’in üzerinde hareketlendiği esnada EURUSD işlemlerini de >1.22 şeklinde ivmelendirmesini not düşmek gerekiyor. Görüşmelerin öne çıkan 3 sorunlu başlığının 2’sinde problemlerin devam ettiği belirtilirken, henüz nihai resmi açıklama gelmiş değil.

2020’nin son FOMC toplantısı gerçekleştirildi. Beklendiği/beklediğimiz şekilde tahvil alım programına dair çıpalama ifadesi kamuoyu ile paylaşılan metinde kendisine yer buldu. Aylık miktarda gerçekleştirilen en az 120 milyar dolar düzeyinde bulunan varlık alımları maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerinde önemli bir gelişme olana dek sürecek. Hedeflere dair özel bir tanımlama ise yapılmadı. Yine beklendiği şekilde 2023 yılında faiz artışı bekleyen üyelerin sayısı 4’ten 5’e yükseldi ancak medyan rakam değişmedi. Son zamanlarda tercih edilen Fed dili genel hatlarıyla korunurken, kısa vade riskler pandeminin devam etmesi nedeniyle 4-6 ay vadede kritik olarak tanımlandı. 2021 yılının ortası ile birlikte aşılama çalışmalarının genele yayılmasıyla insanların yeniden tüketim eğilimlerini normalleştirmeleri bekleniyor.

Günün ilk yarısında ise yerel varlıklar açısından en önemli gündem TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın yeni görevinde ilk kez kameralar karşısına geçerek yapacağı 2021 yılı Para ve Kur Politikası sunumu oldu. Sıkı para politikasına dair önemli mesajların verildiği sunum gayet başarılı geçerken, uygun koşulların oluşması durumunda rezervlerde biriktirme amaçlı daha önceden duyurusu yapılan döviz alım ihalelerine başlanacak. Fiyat istikrarı, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve öngörülebilirlik ifadelerine birçok kez atıfta bulunulurken, ara hedef konumunda olan Enflasyon Raporu sunumlarında açıklanan rakamların yakından izlenmesi gerektiği bir kez daha hatırlatıldı. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulaması devam ederken, yön ya da seviye belirlemek amaçlı herhangi bir TCMB işlemi olmayacağının da altı çizildi. 2021’de iletişim kanalını desteklemek amaçlı daha fazla adım da atılacak. Bu kapsamda metinde yer alan detaylardan birisi makro görünüme dair paylaşılacak olan değerlendirmeler. 6 Kasım haftasından bu yana TL ve cinsinden değerlenen varlıklar için paylaştığımız olumlu görüşümüzde herhangi bir değişiklik yok. Sıkı duruşun devam etmesini bekliyoruz.

Piyasalar

GBP çaprazlarındaki hareketliliğin genel risk iştahını desteklemesi ve Amerikan dolarındaki zayıflamanın devam etmesine oyun alanı açması durumu sürüyor. FOMC toplantısı ardından yansıyan başlıklarda pek fazla yeni bir gelişmenin olmaması nedeniyle etki-tepki mekanizması açısından son zamanların en zayıf Fed buluşmasının geride kaldığı şeklinde yorum yanlış olmayacaktır. Bu nedenle fiyatlamalarda Fed kaynaklı yeni bir eğilim olacağı düşüncesinde değiliz. Öte yandan yaklaşan yıl sonu işlemleri, yüksek seyreden risk iştahı, pozisyonlanmaların hemen hemen hepsinde ayı yön ve yüksek miktarda eğilimin dikkat çekmesi ve azalan işlem hacimleri gibi önemli faktörlerin potansiyel volatilite artışını ifade ettiği kanaatindeyiz. Evet, yüksek risk alma iştahı belki bir süre daha devam edebilir ancak olası geri dönüşlerde hedge olmayan pozisyonlarda kırılımlar önemli düzeylerde gerçekleşebilir. TCMB sunumu sonrasında Türk lirasına yönelik olumlu görüşümüzü artan ivmede korumaya devam ediyoruz. USDTRY paritesinde 7.77/78 seviyelerinin aşağısındaki teknik kapanışlarda 7.50-7.60 aralığına hareketlenmenin kısa sürede hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Son olarak bugün sizlerle farklı bir analiz daha paylaşmak istiyoruz. Bu yıl BİST işlemlerinde sıklıkla tartışılan banka/sanayi ayrışmasına dair MKK’dan önemli bir veri açıklandı. Buna göre, 1.09 milyon yatırımcıda sanayi sektörü hissesi bulunurken, aynı rakam bankacılık sektörü için 490 bin seviyesinin hemen aşağısında. Görünen o ki makas 2006’dan bu yana da açık. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.44 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.21 ile 1392 puan seviyesinden gerçekleştirdi. 10Y vadeli tahvilde faizin son seviyesi sınırlı gerileme ile %13.23 olurken, ülke risk primi ise günü 10bp düşüşle 366bp seviyesinden tamamladı. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.61, FTSE 100 %0.88, DAX %1.52 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.69 düzeyinde performans sergilerken, işlem hacimleri kısmen bir önceki güne göre toparlandı. Amerika kıtası işlemlerinde volatil seyreden seansın kapanışları pozitif bölgede gerçekleşti. Majör ABD endekslerinde sadece Dow Jones %-0.15 ile sınırlı kayıp sergilerken, S&P 500 %0.1, Nasdaq ise %0.5 yükseldi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları da olumlu tarafta yer alırken, Bovespa %1.47, Merval ise %-0.14 düzeyinde performans ortaya koydu. Asya’da yeni gün işlemleri genel olarak olumlu. TSİ 08.15/ NKY 225 %0.21, Hang Seng %0.08, CSI 300 %0.92 ve KOSPI %-0.31 ile fiyatlanmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.5102’de oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5362 ile yatay. 

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan yakından izlediğimiz ve bir süredir öne çıkardığımız 1350 puan direncinden gerçekleşen kapanış sonrasında genel olarak pozitif TL varlık grubu duruşumuzu koruyoruz ve fakat kar realizasyonu isteğini göz ardı etmiyoruz. 1370-1350 seviyeleri destek, 1400-1450 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.76-7.64 destek, 7.85-7.93 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.20-1.21 aralığında konsolidasyon beklentisindeyiz. 1.22 bölgesi üzerinde kapanış gerçekleşmeden daha değerli bir EUR fiyatlaması olacağını düşünmüyoruz. 1.2290-1.23 direnç seviyeleri konumunda. Yıl sonu Amerikan doları talebi (düşük ihtimal de olsa) etkili olabilir.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de dünyanın en büyük 5G şebekesi kuruldu
 
Aşı tek başına korumuyor, önlemler sürmeli
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Günlerden BoE
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 74,167,023 – tedaviye pozitif ...
TCMB Başkanı Naci Ağbal piyasa dostu mesajlar verdi
TCMB’nin 2021 Yılı Para ve Kur Politikası metni açıklanırken, TCMB Başkanı ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1375 – 1410 arasında işlem aktivitesi ...
 
Altın analizi
Son günlerde altın fiyatlamalarında piyasaların gündeminde Amerika kanadında ...
TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın açıklamaları ve Fed toplantısı takip edilecek
Küresel çapta aşı gelişmeleri, teşvik paketi görüşmeleri ve salgın kaynaklı ...
Altun,ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım kararına ortaklık ruhuna aykırı diyerek tepki gösterdi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un, ABD’nin Türkiye’ye ...
 
Yaptırımlar sınırlı kaldı
ABD dün aldığı kararla Türkiye’ye uygulayacağı yaptırımların ayrıntılarını ...
Piyasalarda bugün
İçeride Bütçe Dengesi açıklanacakken, İngiltere’de İşsizlik Oranı, ABD’de ...
Vaka sayıları aşı heyecanını limitliyor
Bir tarafta ABD’de mali teşvik paketine ilişkin pozitif beklentiler diğer ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri