Piyasalarda
Bugün Yılın son iş günlerinde bilinen temaların dışında farklı bir başlıktan söz etmek mümkün değil. Genel olarak korunan canlı risk iştahı pozisyonu diğer varlık gruplarına olan etkileşimi de destekliyor. Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıklara yönelik ilgi de artarak devam ediyor.
2020 yılının ortasından bu yana neredeyse her analizimizin temel çıkış noktasını oluşturan “zayıf Amerikan doları teması” eksenli fiyatlama eğilimi Aralık ayındaki kısa vadeli dönüşünün ardından devam ediyor. DXY<90.00 şeklinde pozisyonlanırken, yılın işlem günlerinde EUR cephesindeki direnç ve gelişmekte olan ülke para birimlerine geçiş isteği bu durumun oluşmasına zemin hazırlıyor. Gecikmeli açıklanan CFTC verileri de kısa yönlü Amerikan doları pozisyonlanmasının geçtiğimiz hafta işlemlerinde de öne çıktığına işaret ediyor. Toplamda 3 milyar dolardan fazla bir pozisyonlanma gerçekleşirken, beklendiği üzere gelişmiş ve önemli gelişmekte olan ülke para birimlerinde karşı yönlü birikim dikkat çekmekte.
DXY 2020 yılı performansını bugün itibarıyla %7 düşüşe doğru yöneltirken, JP EMFX endeksi de %6’lık zayıflaması ile yakınsama gösteriyor. Türk lirası 6 Kasım haftasından bu yana sergilediği olumlu performansını toplamda %15 değer kazancına taşırken, CDS 310bp ile 24 Şubat sonrası dönemin en düşüğüne gerilemiş durumda. EMFX grubu içerisinde USDTRY paritesi yıl içerisindeki en kötü performansını %30’a yaklaşan yükselişle sergilerken, son dönem pozitif hareketi ile birlikte bu durumu %19’a çekmeyi başardı. Tabloda bize en yakın EM üyesi ise %16 yükselişle USDRUB çaprazı.
Yılı tamamlamaya hazırlandığımız son fiyatlama günlerinde MSCI dünya endeksinin toplam performansı %14 yükseliş şeklinde gerçekleşirken, Mart dibinden dönüşü ise %68 toparlanma şeklinde olmakta. Gecikmeli de olsa EM grubuna fon girişi gerçekleşmesi ve küresel fonlama koşullarındaki rahatlama bu cephede ye olumlu sirayet ederken, yakın yükseliş eğilimi %14 ile MSCI EM endeksi için de geçerli. 23 Mart dip seviyesinden yükseliş %67 olurken, aynı durum MSCI TR nezdinde %33.4.
ABD’de Başkan Trump’ın talep ettiği $600 çeklerin $2000 olarak belirlenmesi konusu Senato’da Cumhuriyetçilerin engeline takıldı. Azalan işlem hacimleri her noktada etkisini gösterirken, Asya fiyatlamaları karışık bir resim oluşumuna işaret ediyor. Önemli bir haber başlığı ise yok
Piyasalar
Yılın tamamlanmasına az bir süre kala genel olarak risk iştahı pozitif durumun korunduğu görülüyor. Zayıf Amerikan doları teması eksenli işlemler yatırımcı yaklaşımına yön verirken, Mart diplerinden gerçekleşen olumlu dönüşlerin de farklı varlık gruplarında %60-70 aralığında gerçekleşmesine imkan tanıyor.
Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.70 yükselişle tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %1.42 primlenme ile 1459 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son seviyesi +4bp ile %12.87 olurken, ülke risk primi ise 310bp seviyesine geriledi.
EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde oldu. Euro Stoxx 50 %0.17, FTSE 100 %1.55, DAX %-0.21 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.52 düzeyinde performans sergiledi.
Amerika kıtası işlemlerinde hem Avrupa’ya kıyasla negatif ayrışma hem de majör ABD endeksleri ile kıtanın geri kalan üyeleri arasında farklılaşma gözlendi. ABD endeksleri %0.2-0.3 civarında zayıflarken, S&P 500’de son 1 aylık işlem hacmine kıyasla azalış %32 düzeyinde gerçekleşti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %0.24, Merval ise %1.66 ile günü tamamladı.
Asya’da yeni gün işlemleri ağırlıklı pozitif seyrediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %-0.31, Hang Seng %1.43, CSI 300 %1.11 ve KOSPI %1.75 ile işlem görmekte. PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.5325 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.
Fiyatlamalar
BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1440-1425 seviyeleri destek, 1465 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip.
USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Teknik açıdan 7.30 destek, 7.51-7.73 ise direnç olarak izlenebilir.
EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. 1.21-1.22 aralığında konsolide olmasını bekliyoruz. 1.2290-1.24 direnç seviyeleri konumunda.
Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı