Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
Merkez Bankası, Politika Faizini Yüzde 47,50'ye İndirdi
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
İletişim Başkanlığı'ndan 10 Dilde Medya Etiği Rehberi Yayınlandı
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
MSB: Irak ve Suriye’de 62 Terörist Etkisiz Hale Getirildi
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
Milli Kütüphane Dijital Arşivine Erişim Kolaylaşıyor
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
İkinci El Araçlarda 6 Ay ve 6 Bin Km Kısıtlaması Uzatıldı
HABERLER>EKONOMİ
5 Kasım 2021 Cuma - 11:59

Ekonomik gelişmeler

Fed sonrası ilk işlem gününde genel olarak risk iştahının yüksek seyrettiği ancak fiyatlamalarda varlık grupları arasında ayrışma olduğu görüldü. Amerikan dolarına yönelik talep yüksek seyrini korurken, faiz hadlerindeki gerilemeye rağmen DXY gün sonunda %0.51 yükseldi.

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu: Bu sabah BIST100’de negatif bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1562.15 – 1577.36 arasında işlem gördü ve günü +1.85% değişimle 1575.67 seviyesinde kapattı.

İşlem hacmi yüksek seviyede gerçekleşti. Bu sabah negatif açılış ve sonrasında 1550 – 1588 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz

Piyasalarda Bugün

Fed sonrası ilk işlem gününde genel olarak risk iştahının yüksek seyrettiği ancak fiyatlamalarda varlık grupları arasında ayrışma olduğu görüldü. Amerikan dolarına yönelik talep yüksek seyrini korurken, faiz hadlerindeki gerilemeye rağmen DXY gün sonunda %0.51 yükseldi. Söz konusu eğilimde bize göre ana faktör ise BOE’nin piyasaları ters ayakta bırakması oldu.

İngiltere’de takip edilen faiz kararı öncesinde piyasaların gerçekleştirdiği fiyatlamalar 15bp artış şeklinde gerçekleşirken, bahse konu yaklaşımda tek kabahatli piyasa işlemcileri değil. BOE’den son 2 hafta içerisinde gelen hafta sonu açıklamaları ve üstelik bu yönlendirmelerin aralarında bizzat BOE Başkanı’nın da yer aldığı gruptan gerçekleşmesi fiyatlamaların farklı bir evrende şekillenmesine zemin hazırlamıştı. Ancak, BOE ise tersi yönde karar alarak kısa vade açısından beklentileri ötelemeyi tercih etti. Kararı takiben İngiltere’de 2 ve 5y vadeli kağıtlarda faizler 20bp düzeyine yakın gerilerken, ABD’de ise aynı vadelilerde 10bp civarı düşüş gerçekleşti.

Amerikan para politikasında kısa vadede faiz risklerinin dengeli olması, bunun yanında ise tapering sürecinin başlaması henüz yatırımcılar açısından önemli bir endişe kaynağı konumunda görülmüyor. Teknoloji ve perakende hisselerindeki yükselişler S&P 500’deki ivmeyi olumlu etkilerken, Nasdaq 9 gündür aralıksız prim sergileyerek Aralık’tan bu yana en uzun periyot içerisinde fiyatlama davranışı ortaya koymakta. S&P 500’de ise 6 gündür yükseliş söz konusu. Fed’e dair piyasa fiyatlamalarına baktığımızda ise daha önce 2022 için 2x25bp şeklinde oluşan tablo 1x25bp ve diğer hamlenin 2023’e kayması ihtimaline doğru evrilmekte.

Düne ait bir diğer önemli gelişme de OPEC+ toplantısından çıkacak üretim kararıydı. ABD’nin tüm artırım çağrısı/baskısına rağmen Kartel Aralık ayı için bir kez daha 400 bin varil civarındaki patikaya sadık kalma kararı aldı. Brent petrole ait aktif kontrat 4 Kasım işlemlerinde %-1.77 ile fiyatlanırken, Bloomberg emtia endeksi ise günü %-0.54 zayıflıkla tamamladı.

Fed ve BOE’nin yakından izlendiği ortamda Avustralya’da RBA’nın çeyrek dönemlik tahminlerine de değinmek gerekiyor. Gelecek 12 ay vadede faiz artışı projeksiyonuna yer verilmediği görülürken, tahvil yatırımcısı açısından bir olumlu sinyalin de bu cepheden geldiğini söylemek mümkün. Öte yandan gelişmekte olan ülkelerdeki sıkılaşma eğilimi ise tüm hızıyla devam ediyor. Polonya’nın beklenti üzeri faiz hamlesinin ardından dün de Çekya’da benzer adım takip edildi. Politika faizi 125bp artışla %2.75’e çekilirken, 24 yılın en yüksek faiz adımı tek seferde atılmış oldu. Böylece peş peşe dördüncü kez politika faizi yükseltildi.

Piyasalar

Haftanın son işlem gününde spot Asya işlemlerinde ağırlıklı negatif bir yaklaşım söz konusu. Evergrande’ye ait haber akışı henüz tam anlamıyla soğumamışken bu kez de Kaisa Group’un kupon ödemesini kaçırması, likidite sorunu yaşaması ve Hong Kong’da işlemlerine ara verilmesine dair başlıklar yatırımcı üzerinde etkili oluyor. PBOC bu ortamda 100 milyar yuanlık fonlama gerçekleştirirken, ABD seansından devralınan olumlu tablonun geçerli olmadığı farklı bir durum söz konusu. Bugün her ay klasik olduğu üzere Amerikan istihdam piyasasına dair veriler yakından izlenecek. Bloomberg Terminal üzerinde oluşan beklenti +450 bin düzeyine işaret ederken, bizim çalışmamız ise 600 bin civarı bir artış şeklinde oluşmakta. Ancak, talep tarafındaki aksama kaynaklı risklerin aşağı yönlü olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Ayrıca, Ekim ayı mevsimsel düzeltmenin etkili olduğu Eylül vari bir başka dönem ve riskler taşımakta. Yerel varlıklar cephesinde ise beklendiği/beklediğimiz şekilde bilanço dönemine ait gelişmeler etkili oluyor. Merkez Bankası kararı ardından (Eylül) yaptığımız değerlendirmeler hali hazırda geçerliliğini koruyor: Türk varlıkları arasında kur-faiz-hisse senetleri arasında ayrışma ve bu sıralama içerisinde olumlu etkilenmesi muhtemel grup ise Borsa İstanbul. Bu nedenle sektör-hisse spesifik yaklaşımın ve klasik risk algılaması yüksek ortamların davranış biçimi olan bankacılık sektörüne yönelik ilginin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz. Bu noktada son birkaç günde dikkatimizi çeken ve önemli gördüğümüz başka bir ayrıntıya da parantez açmak isteriz: 5y vadeli CDS’in 22 Ekim kapanışı olan 464bp seviyesinden yaklaşık 50bp gerileme göstermesi kısa vadeli yerel varlık iyimserliğini destekleyebilir. <400bp durumunda ise lira çaprazlarının da olumlu etkilenmesini bekleriz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında %-0.61 ile fiyatlanırken, BIST 100 endeksi kapanışı %1.85 yükselişle 1575 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -26bp ile %19.48 olurken, ülke risk primi %3.5 düşüşle 411bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları kapalı konumda olan Rusya varlıkları hariç pozitif tarafta gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %0.55, FTSE 100 %0.43, DAX %0.44 takip edildi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansına kıyasla zayıflama gözlendi. Dow Jones %-0.09 ile günü sonlandırırken, S&P ve Nasdaq sırasıyla %0.42 ve %0.81 yükseldi. Bovespa %-2.09, Merval ise %-0.91 ile günü zayıf tarafta sonlandırdı.

Asya’da haftanın son işlemleri Çin kaynaklı risklerle zayıflamaya işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-0.72, Hang Seng %-0.95, CSI 300 %0.15 ve KOSPI %-0.65 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4014 ile yuan değer kaybı şeklinde karşımıza çıkmakta.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1550-1530 seviyeleri destek, 1590-1600 ise direnç olarak yakından izlenebilir.

USDTRY paritesinde 9.63-9.57-9.48 seviyeleri destek, 9.77 ise direnç olarak izlenebilir.

Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1530-1.1490 destek, 1.17 ise direnç olarak izlenebilir.

ABD İstihdam Piyasası Raporu Beklentileri,

Ekim 2021 - Ekim: Toparlanmanın devamı nerdeyse kesin; ivmesi soru işaretleri barındırıyor

 Bir klasik olduğu üzere, aylık bazda takip edilen ABD istihdam piyasası verileri yarın itibarıyla kamuoyuna açıklanacak. Veri öncesinde takip ettiğimiz öncü göstergeler Eylül ayına kıyasla ABD istihdam piyasasındaki toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor. Ancak, ivmesinin ne olabileceğine dair ciddi soru işaretleri söz konusu. Ekim ayına ait veriler Eylül’de sona eren pandemi teşviklerinin ardından ilk tam zamanlı ölçümlemenin mümkün olduğu zaman dilimine denk gelmesi açısından oldukça ilginç detaylara sahip olma potansiyeli taşıyor. İstidamda talep tarafı kaynaklı aksamaların ne ölçekte sürdüğü, katılım ve ücretler arasındaki ilişki, bu durumun enflasyona yönelik etkileşimi ve devam eden pandemi ve aşılama süreci gibi başlıkları yakından izleme durumumuzda önemli bir değişiklik henüz yok. Fed’in dün resmen ilan ettiği tapering sürecinin ardından ilk etapta yıl sonuna dek olan bölüm, devamında ise 2022 1Ç dönemindeki istihdam piyasası performansı (alt kalemler dahil) bir sonraki aşamada atılacak adımın federal fonlama faizinde değişiklik olup olmayacağına ve/veya tapering sürecinin hızlanıp erken sona erme ihtimalini karşımıza çıkarıp çıkarmayacağında etkili olacak.

 Bloomberg Terminal üzerinde oluşan beklentiler medyanda aylık bazda 450+ bin, ortalamada ise +447 bin kişi değişim olacağını gösteriyor. Her iki uçtaki beklentiler ise 250-700 bin arasında değişikliğe işaret ediyor. Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölümü olarak her ay düzenli şekilde hesapladığımız rakam ise öncü göstergeler ışığında +600 bin kişilik değişimi ifade ediyor. Ancak, farklı riskleri de gözeterek aşağı yönlü sürpriz ihtimalini senaryo dışı bırakmadığımızı belirtmek isteriz. Öte yandan yaptığımız hesaplamalar, Ekim ayının ortalamada 200 binli seviyeler civarında önemli bir gelişme olmadıkça istihdam yarattığını, Eylül ayına kıyasla da 20-30 bin kişi civarında azalışla değişim gösterdiğine işaret ediyor. Ancak, pandemi sürecinin karşımıza çıkardığı en önemli sorunsallardan birisi olan istihdam piyasasında talep yönlü aksama geçmiş dönem gelişmelerinin gelecek açısından sinyal üretme kapasitesini ciddi anlamda düşürüyor.

 Fiyatlamalara Dair Düşüncelerimiz: 2021 yılının ilk çeyreğinden bu yana analizlerimizde yer vermeye çalıştığımız üzere Fed’in resmi tapering duyurusu (Piyasa Notu: FOMC, Kasım 2021) son çeyrek içerisinde dün itibarıyla resmen gelmiş oldu. Veri öncesinde takip edilen öncü göstergeler Amerikan istihdam piyasasında toparlanma eğiliminin sürdüğüne ve fakat ivmesinin karışık sinyaller ürettiğine işaret ediyor. Fed’in sağladığı sağlıklı iletişim şu aşamada tapering kaynaklı fiyatlama risklerini büyük oranda bertaraf etmeyi başarmış olsa da enflasyona yönelik tercih edilen dildeki değişimi göz ardı etme lüksüne sahip olmadığımızı düşünüyoruz. Beklentiler civarında bir TDİ datasının fiyatlamalara önemli bir etkisi olacağı kanaatinde değiliz. Yukarı yönlü sapmada ise “sıkı istihdam piyasası koşulları Fed açısından tapering sürecinin tahmin edilenden daha erken sonlandırılmasına imkan tanıyabilir” fikrinden hareketle Amerikan doları ve tahvil faizleri açısından yukarı yönlü riskler belirebilir ve risk alma iştahı negatif etkilenebilir. Beklenti dahilinde ve hatta aşağısında kalabilecek durumda ise yaklaşım fiyatlamalar açısından pozitif yönlü olacaktır. Yıl sonu fiyatlama davranışlarının etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Rekor geldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fed toplantısından sürpriz çıkmadı
BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
Küresel piyasalar
Tapering sürecinin açıklanması ile piyasalardaki kritik bir belirsizlik ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %1.12 yükseliş ile 1,670 seviyesinden günü tamamladı.
 
Altın FED öncesi satışta
Platin de günün kırmızıda kapatan bir diğer kıymetli maden oldu, 1038 ...
Türkiye: Enflasyon zayıf lira ve enerji maliyetleriyle hızlanıyor
Türkiye’de tüketici fiyatları Ekim ayında %2,39 (medyan beklenti %2,59) ...
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi 10 gün üst üste yükselişinin ...
 
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz. ( İnfo Yatırım)
FED toplantısı bugün başlıyor
Finansal piyasalar FED’in yarın alacağı karar odaklandı.
Türkiye: Enflasyonda yukarı risk dengesinin devamını bekleriz
Ekim ayı enflasyon rakamlarının yukarı yönlü risk ağırlıklandırmasını ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri