ÖZLÜK haklarının iyileştirilmesi talebiyle geçen cumartesi Türkiye’nin dört bir yanından miting için gelen Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) üyesi astsubaylar seslerini duyurmaya çalışıyor.
TEMAD Genel Başkanı Mustafa Erol geçen cumartesi gerçekleştirilen mitingle dikkatleri astsubayların sorunlarına çekmeye gayret gösterdiklerini belirterek, “Bugüne kadar özlük haklarımızın iyileştirilmesine yönelik verilen hiçbir söz tutulmadı. Düzenlediğimiz mitingde sabır ve iyi niyetimizin tükendiğini göstermek istedik” dedi.
Açlığa mahkum edildik
Erol, emekli astsubayların taleplerini Ankara Hürriyet’e anlattı. 17 Ekim’de dernek yönetim kurulunun eylemin sonuçlarını değerlendireceğini dile getiren Erol, ileride yapılması öngörülen eylemlerin de planlanacağını ifade etti. Düzenlenen mitingle emekli astsubayların sorunlarına dikkat çekmeyi hedeflediklerini anlatan Erol şunları söyledi:
“Astsubaylar emekli olduklarında aldıkları maaş yüzde 45 oranında azalıyor. Fakat bu kesinti subayların maaşına yüzde 5 oranında yansıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından verilen görev tazminatı konusunda da astsubaylar olarak sıkıntılarımız mevcut. Bu adalet ilkelerine uymayan bir durumdur ve emekli astsubayları adeta açlığa mahkum etmiştir. Kurumundan tazminat alamayan devlet memurlarının emekli maaşlarına eklenen 100 liranın da astsubay maaşlarına yansıtılması gerekli.
Çelişki kabul edilemez
Devlet memurluğundan birinci ve ikinci derece emekli olanların arasında 400 liralık bir maaş farkı var. Astsubayların çok cüzi bir kısmı birinci dereceden emekli olabiliyor. İki yıllık eğitim alan kamu görevlileri birinci derece dördüncü kademeden emekli oluyor. Fakat bir astsubay yüksek okul bitirse bile birinci derece üçüncü kademeden emekli olabiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin birlik ve bütünlüğü içinde böyle bir çelişki kabul edilemez.
Askeri hastanelerde de adaletsizlik var. Bir subay çok kısa bir sürede tedaviye yönelik sonuç alırken, bir astsubay kuyrukta bekliyor ve kendisine iki ay sonraya randevu veriliyor. Hasta sağlık durumunun aciliyetine göre değil rütbesine göre öncelik alıyor. Subay ve astsubaylar arasında A ve B polikliniği ayrımı var. Dünyada böyle bir uygulama görülmemiştir.
AİHM’deki dava sürüyor
“OYAK’ın yüzde 60’ına astsubaylar sahip. Fakat yönetim ve denetim kurullarında temsil hakları yok. Bununla birlikte OYAK’ta 40 bin kişi çalışıyor. Ancak astsubaylar ve yakınları bu istihdam içinde de yer alamıyor. Sadece subaylar OYAK’ta görev alabiliyor. Bu adaletsizliği de AİHM’e götürdük ve mahkeme tarihinde ilk defa bir sivil toplum kuruluşunun davasını kabul etti ve görüşme gündemine aldı. 2011 yılının ortalarına doğru karar çıkması bekleniyor.”